Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ubrania, ciuchy, kalesony

Featured Replies

Napisano

Witam szanowne grono, jako że w poprzedni sezonie stałem się posiadaczem 2 kółek, prosił bym was o porady dotyczące stroju, ubioru i różnych gadżetów.

na wielu forach polecają marki "drogie", a może ktoś poleci jakąś tanią alternatywę,z doświadczenia potrafi powiedzieć na co zwrócić uwagę.

Oglądając np. rękawice nie widzę różnicy między rękawicami za 230 PLN a 800 PLN. więc skąd taka różnica w cenie?

Napisano

Nie podam naz marek ...ale powiem co wg mnie jest wazne.

1. spodnie i kurtka - koniecznie odpinane podpinka i membrana ... membrana ..najlepiej markowa. Spodnie i kurtka powinny posiadac dobra wentylację (czyli znaczenie ma ilosc otworów oraz ich umiejscowienie).

2. buty - z markowa membrana

3. rekawice - kilka par, posiadam jedne letnie, jedne zimowe oraz 2 pary skórzanych, dlugich rekawic z wentylacja. Do tej pory jezdzilem bez membrany ..ale po testach moge powiedziec ze kolejne beda z membrana ... i zastanawiam sie rowniez nad rekawicami z membrana oraz z outlastem

4. Kask - markowy. Z uwagi na jakosc wykonania (glosnosc, szczelnosc itp)  ..to niestety tutaj tylko markowe sie sprawdza.

U siebie mam :

- kask : Xlite X1003

- buty Daytona (jakis juz stary model)

- kurtka Bulletproof (niestety bez odpinanej membrany)

- spodnie Richa

- dodatkowo kominiarki ..w tym jedna grubsza z windstoperem.

Napisano
  • Autor

dziękuje za wskazówki, kask już mam... teraz pora na kolejne kroki :)

Napisano

z dobrych a "tanich" - ja polecam Modeka, RST, Revit.

Nie trawię Rebelhorna - bo to jak to jest uszyte, to aż się nie chce patrzeć...

Generalnie po tych kilku sezonach co latam:

1. Mam kurtkę Modeka Denali od 4 sezonów - bez żadnych "membran" i drogich logo. Ot praktyczna kurtka z 2 podpinkami. Robi robotę. Jeszcze nie widzę powodu aby ją wymienić - trzyma się swietnie, ale fakt - używam jej tylko za miastem, czyli rzadko :) 

Osobiście: znam działanie "membran" z ciuchów narciarskich i nie widzę tutaj sensu dopłacać do nich w ciuchach moto (dotyczy to butów, rękawic itp).

Do miasta mam 2 inne krótkie kurtki skórzane (wygoda - mniej rzepów, zamków i zapinek zeby się uzbroić) + Held Tropic - kurtka krótka typowo letnia z siatexem na totalne upały.

na co zwrócić uwagę kupując kurtkę - poradników w sieci cała masa :) pamiętaj że kurtka ma leżeć dobrze w pozycji "kierowcy" co oznacza ze w pozycji "idę na spacer" może wyglądać dziwnie (dotyczy to zwłaszcza dopasowanych skór - naciągnięta z przodu, luźna z tyłu). a poza tym - ma Ci sie podobac i byc w miarę wygodna.

2. Rękawice mam 2 pary - długie/ciepłe - za miasto. Krótkie przewiewne - do miasta. Twój wybór (ale obie pary to ok 200PLN było - na pewno nie 800)

3. Buty mam 1. te zmieniam często, bo kupuję krótkie i "lekkie" do miasta, i chodzę w nich sporo np. w robocie itp. takze zużywam 1 buty przez 2 sezony. Kupuję też coś z półki cenowej 300-400 PLN. Tutaj też kupię pewnie w tym sezonie wyższe - turystyczne, bo planuję wypad poza PL wreszcie :)

4. Spodnie - jezdze w jeansach moto (300-400 PLN)  lub zwykłych. Brakuje mi spodni do turystyki - kupię w tym sezonie, cos do spięcia z kurtką (tutaj pewnie z 800 PLN).

5. Kask masz - ja mam 2, również z podziałem - miasto (Shark Raw - praktyczny żeby pogadać w razie co na skrzyżowaniu czy na stacji benz.) / trasa (Shoei Qwest - integral). ale to sam sobie wykminisz co potrzebujesz.

Czyli mam 4 kurtki, 2 kaski, 2 pary rękawic (pomijam ciuchy przeciwdeszczowe, kominiarki itp). a szykuje się wydatek 1300-1500 PLN na "doposażenie" w ciuchy ;) Chętnie też kupię 3ci kask pasujący bardziej do "klasyka"...

takze uważaj - bo to wciąga :)

Edytowane przez jimbo22

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.