Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wilgoć w garażu

Featured Replies

Napisano

Witam,

Na budowlance się nie znam więc proszę o wyrozumiałość. Rząd garaży z lat 80-tych, niestety mój jest ostatni i prawa ściana jest odsłonięta, lewa ściana jak i przednia sąsiaduje z innym garażem. Ponieważ z prawej ściany od wewnątrz odpadał tynk ze znajomym fachowcem zrobiona była rok temu hydroizolacja ławy i fundamentu masą gumową + folia. Brama blaszana bez izolacji niezbyt szczelna w niej porobione dziury dla wentylacji. Dodatkowo zrobiłem dziurę otwornicą przy samej ziemi na fi16 w murze zaraz przy bramie. Po przeciwległej stronie pod dachem dwa kominy - na dachu jeden w kształcie H, drugi klasyczny o wysokości 1m z daszkiem. Od siebie zrobiłem otwornicą otwór na wylot w prawej ścianie pod sufitem w przodzie garażu. Wydaje mi się, że przewiewu nie brakuje. Jeśli zamknę garaż i przyłożę zapalniczkę do otworów w bramie ogień wskazuje, że powietrze jest wciągane do środka, wciąga ogień do komina jeśli do niego przyłożę  więc ok. Przy temp. zew. -5'C w garażu jest w okolicach 0'C. Wylewka betonowa.

Moim problemem jest fakt, że auto wstawione 5 dni temu do garażu jest nadal pokryte w większości wilgocią. Brud nie wysycha tylko jest wciąż mokry i ciemny. Szyby mokre że można przecierać wycieraczkami. To nie są krople wody tylko taka jakby para na całej karoserii.  Mam wrażenie, że tył auta od strony bramy jest bardziej mokry. Brama czasami też jest od środka mokra, aż po niej ścieka woda a przy dużych mrozach robi się lód. Trochę szkoda mi auta, narzędzi i rowerów bo wciąż wszystko stoi wilgotnym miejscu.

Jak byście sobie radzili z takim problemem? Myślałem, że skoro od strony bramy auto jest bardziej mokre to może tu jest problem i w najbliższy weekend wykleję bramę styropianem? Myślicie, że to coś pomoże? Do jesieni chcę ocieplić styropianem zewnętrzną ścianę a posadzkę wymalować specjalną farbą. Jakieś jeszcze podpowiedzi?

Edytowane przez Lukass186

Napisano

Jak ty chcesz aby coś ci wyschnelo w temp 0'?

Jeśli nie założysz źródła ciepła który pozwoli odparować wilgoci to IMHO nie masz na co innego  liczyć 

Napisano

To że jest dobra wentylacja nie jest równoznaczne z tym że auto będzie suche. Przy takich temperaturach na zewnątrz i przy tak dużej liczbie otworów duże ilości zimnego powietrza dostają się do środka i obniżają temperaturę w środku. Wyklejenie drzwi styropianem też niewiele da. Bo styropian jest izolatorem termicznym ale jak nie ma źródła ciepła w środku to nie ma czego izolować.

Napisano
  • Autor

Dziękuję  za odpowiedzi. Czyli waszym zdaniem wszystko jest ok i najlepiej zostawić jak jest czy można to jakoś poprawić? Pytam bo jest kilka garaży w rodzinie jak mój lecz nie ostatnich w rzędzie I auta jednak nie są "mokre" stojąc w garażu.

Napisano

Izolacja drzwi na pewno trochę pomorze. Jak piszesz to są drzwi blaszane, więc na nich skrapla się wilgoć i powoduje zwiększenie wilgotności w garażu. Ja mam w garażu drzwi drewniane, docieplone styropianem i zero wilgoci, a garaż murowany, tak jak Twój skrajny (zewnętrzna ściana od północy), niedocieplany.

Wcześniej miałem "blaszaka" i wilgoć była niesamowita. Postanowiłem "wyłożyć" go w środku drewnem (płyta OSB) i problem zniknął na zawsze.

Napisano

Pomorze albo nie Pomorze...z reguły na Pomorzu jest zimniej i bardziej wilgotno 

Kolega położył płyty OSB i wilgoć znikła...tak myśli...a ona tylko schował się w tych płytach i głośno się śmiała...

Jeśli autor wątku nie ogrzeje garażu to nie pozbędzie się problemu...a czy ociepli drzwi i ściany czy nie to nie będzie miało na nic innego wpływu jak tylko na straty ciepła...i nic na to nie pomoże 

Napisano

Może tak było, jak piszesz, ale z wilgocią osadzającą się na aucie nie było problemu. Wolę, żeby wilgoć była wchłaniana przez deski (z których w lecie przy wysokiej temperaturze odparuje), niż osadzała się na wszystkim wewnątrz garażu.

Napisano
2 godziny temu, mariuszp19 napisał:

Może tak było, jak piszesz, ale z wilgocią osadzającą się na aucie nie było problemu. Wolę, żeby wilgoć była wchłaniana przez deski (z których w lecie przy wysokiej temperaturze odparuje), niż osadzała się na wszystkim wewnątrz garażu.

A gdyby samochod stal pod chmurka, to tez by ciagle byl wilgotny (oczywiscie kiedy deszcz nie pada)?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.