Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozrząd, dźwignia zaworowa, usterka

Featured Replies

Napisano

pacjent to Megane I ph2 1.4 16v 

znajomy oddał auto na rozrząd do "mechanika"

zmieniony rozrząd, odebrał ujechał kilka km, auto zgasło cięzko pali...

podjechali, zero błędów w kompie, sprawdzili kompresje na jednym garnku 0, na reszcie w miare, wlozyli blokady na rozrząd, niby rozrzad OK

zdjeli pokrywe zaworów, a tu zonk, dźwigienka zaworowa niby spadła i podpierała cały czas zawór (?)

wpadli na pomysł by poprawić to i odpalić

teraz tak na 3 garnkach jest dobra kompresja, na pozostałym jest ponizej 10, czyli zawór oberwał...

moze być wina źle założonego rozrządu czy nie?

teoretycznie dostał 1, a nie 4...

czy mozliwe ze zawór wytrzymał i popchnal popychacz a on wywalił dźwigienkę? a pozostałe są lekko skrzywione?

czy mozliwe ze mechanik źle złożył rozrząd za pierwszym razem, usłyszał to, ale poprawił, złożył i jakoś to przez chwile dzialało ?

w ogole ich pomysł na sprawdzenie szczelnosci (nie chcą zdejmować głowicy) tez mnie rozbił, wpompowali powietrze przez miejsce na swiece do silnika i patrzyli czy ucieka powietrze

no to chyba normalne ze jak tłoki inaczej stoją no to jak wpompują 3-4 bary no to tam gdzie jest tłok wyżej ucieknie szybciej niz tam gdzie jest niżej, a tam powietrze uciekało w przeciagu kilku sekund, no to na logike jak jest taki przedmuch no to olej powinno brać litrami ... nieszczelnosc na zaworach? czy nawet to powietrze powinno ruszyć tłok ?

nie wiem jak pomoc znajomemu w tym temacie...

ja bym najchętniej zdjal czapke no bo co innego zrobić? z tym ze jak czapka i będzie walniete to najlepiej drugi silnik wrzucic...

Napisano

Przecież przy zmianie rozrządu, to wałka w ogóle nie ruszasz. W razie problemów wszystkie zawory by dostały.

Jak w ogóle sprężyna zaworu?

Napisano
  • Autor

jest cała, ale nie wiem czy mozna ją jakoś sprawdzic

Napisano

Rozumiem, że kolizja wystąpiła z jednym zaworem? Po pierwsze, jakby spadła jedna dźwigienka (może tak się stać) to zaworu by raczej nie otworzyła, tylko byłby cały czas zamknięty. Kolizji wtedy nie ma. Jeśli sprawdzili pod ciśnieniem, że nie ma szczelności, to zapewne zawór jest podgięty, głowica do zdjęcia, zawór do wymiany. Na moje, to było tak: najpierw nastąpiła kolizja, której skutkiem było zgięcie zaworu i następnie spadła dźwigienka. Mogę się mylić, ale to jest najbardziej prawdopodobne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.