Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

B-grupa wszechczasów

Featured Replies

Napisano

Zgodnie z obietnicą odpalamy nową ankietkę - wybory B-grupowej rajdówki wszechczasów! cool.gif001.gifok.gif

Na początek dwa zastrzeżenia (nauczony doświadczeniem z wyborów WRC):

1) Pod uwagę brałem tylko autka, które wystartowały kiedykolwiek w rajdzie zaliczanym do RSMŚ - dlatego nie ma np. Porsche 959.

2) Pod uwagę brałem tylko autka zgłoszone kiedykolwiek w grupie B-12 - dlatego nie ma np. VFTS'ów.

Dlaczego tak? Otóż zabrałem się do sprawy na poważnie. Niejako przy okazji chciałem znaleźć jak najwięcej informacji o tych potworkach, łącznie z danymi technicznymi, zdjęciami, etc. Jednak ilość aut mnie przeraziła. Ograniczyłem więc poszukiwania do B-12. I zupełnie olałem prototypy, które miały dobre chęci i w sumie naprawdę nieźle się zapowiadały, ale którym nieudało się wystartować.

Zresztą, sami zobaczycie, ile tego jest, mimo powyższych ograniczeń. Prawie dwa tygodnie (nie non-stop, rzecz jasna hehe.gif) zajęło mi poszukiwanie danych. Części z nich nie udało mi się znaleźć w ogóle (gdyby ktoś wiedział coś, czego tu nie ma, niech da znać koniecznie na priva! bow.gif).

Przy okazji przypomniałem sobie, że lata 80-te to nie była epoka relacji telewizyjnych i Internetu - o ile zdjęć aut WRC można ciągnąć na gigabajty, o tyle znalezienie fotek mniej popularnych B-grup to już niezły wysiłek. Dlatego niektórym fotkom daleko do ideału pod względem jakości, a niektóre auta mają zdjęcia z obecnych czasów.

Dane każdego autka to:

Nazwa, rok pierwszego startu w B-12, układ napędowy - umieszczenie silnika, pojemność silnika, moc silnika, nazwiska kierowców ścigających się danym autkiem, "uwagi mniej lub bardziej ogólne i ciekawe", fotka.

Możemy głosować na trzy autka jednocześnie, co by było ciekawiej (ach, ta nowa wersja UBB Threads trophy.gif).

No to zaczynamy! yay.gif

1. Audi Quattro 80/A1/A2/S1/S2/Sport: 1982, AWD - z przodu, 2109ccm, 450-850KM, M.Mounton (baba! busted.gif), W.Roehrl, S.Blomqvist, H.Mikkola, "w przygotowaniu był silnik 1000-konny, ale nie zdążył przed likwidacją B-12"

QUATTRO_2.jpg

2. BMW M1: 1983, RWD - centralny, 3453ccm, 850KM, B.Beguin, "wyprodukowano w sumie 456 sztuk; na początku w ogóle miał być Lamborghini, ale firma nie miała kasy na dokończenie projektu i BMW złapało niemal gotowe auto"

M1_01.jpg

3. Citroen BX 4TC: 1986, AWD - z przodu, 2141ccm, 540KM, J.C.Andruet, P.Wambergue

groupb1.jpg

4. Ferrari 308 GTB: 1983, RWD - centralny, 2926ccm, 255KM (no.gif), B.Waldegard, F.Ormezzano, "albo silnik miał małą moc i dojeżdżał, albo dużą i się psuł"

lucky01.jpg

5. Ford RS200: 1986, AWD - centralny, 1803ccm, 550KM, K.Grundel, S.Blomqvist

Ford02.jpg

6. Lancia 037: 1982, RWD - centralny, 1995ccm, 325KM, W.Roehrl, M.Allen, M.Biasion, A.Bettega 037.jpg

7. Lancia S4: 1985, AWD - centralny, 1795ccm, 520KM, M.Allen, H.Toivonen buu.gif, "ciekawostka: dwa doładowania jednocześnie - supercharger (dla niskich obrotów) i turbocharger (dla wysokich)" s4.jpg

8. Mazda RX-7: 1984, AWD - z przodu, ????ccm, ???KM, A.Warmbold, I.Carlsson mazda_rx7_5.jpg

9. MG Metro 6R4: 1985, AWD - centralny, 2144ccm, 400KM, J.McRae, D.Auriol, T.Pond, "silnik tego auta został kilka lat później użyty niemal bez zmian w Jaguarze XJ220"

Metro_01.jpg

10. Mitsubishi Lancer EX2000 Turbo: 1983, RWD - z przodu, ????ccm, 170-280KM, E.Salim 14.jpg

11. Nissan 240 RS: 1984, RWD - z przodu, 2370ccm, 265-325KM, T.Salonen, D.Cerrato 640GAL214.jpg

12. Opel Ascona 400: 1983, RWD - z przodu, 2420ccm, 270KM, W.Roehrl, A.Vatanen, H.Toivonen buu.gif400_4.jpg

13. Opel Manta 400: 1986, RWD - z przodu, 2420ccm, 275-290KM, R.Aaltonen, E.Weber, H.Toivonen buu.gifImg_4489.jpg

14. Peugeot 205 T16: 1984, AWD - centralny, 1775ccm, 450KM, A.Vatanen, J.Kankkunen, B.Saby, T.Salonen 20041_2mg.jpg

15. Peugeot 504 V6 Pickup: 1983, RWD - z przodu, ????ccm, ???KM, J.Hellier, D.Horsey

Peugeot-504-V6.jpg

16. Porsche 911 S.C.: 1982, RWD - z tyłu, 2994ccm, 300KM, C.Gardavot, J.P.Ballet Img_4459.jpg

17. Porsche 924 GTS: 1984, RWD - z tyłu, 1984ccm, 270KM, L.Jonsson 924_10x7_1.jpg

18. Renault 5 Turbo (Maxi Turbo): 1984, RWD - centralny, 1527-1595 (Maxi) ccm, 350KM-400 (Maxi) KM, J.Ragnotti, B.Saby, "najpierw startował w grupie B-11 (pojemność!), dopiero w połowie 1986 roku wersja Maxi Turbo, z odrobinę zwiększoną pojemnością i sporo zwiększoną mocą, zaczęła być zgłaszana w B-12" groupb2.jpg

19. Talbot Sunbeam Lotus: 1983, RWD - z przodu, 2174ccm, 240KM, S.Blomqvist, J.Todt, G.Frequelin, "" Sunbeam2.jpg

20. Toyota Celica 4T-GTE: 1983, RWD - z przodu, 2090ccm, 290-370KM, J.Kankkunen, B.Waldegard ta64.jpg

21. Vauxhall Chevette 2300 HSR: 1983, RWD - z przodu, ????ccm, ???KM, R.Brookes, T.Kaby rally1a.gif

Napisano

Prawie dwa tygodnie (nie non-stop, rzecz jasna ) zajęło mi poszukiwanie danych

respect bow.gif

B grupa zawsze kojarzyła mi się głownie z supermocnymi potworami ... a tu się okazuje ze całkiem niepozorne samochodziki w niej startowały cfaniak.gif ... w jakiej to nieświadomosci człowiek żyje ... zlosnik.gif

Napisano

> Prawie dwa tygodnie (nie non-stop, rzecz jasna ) zajęło

> mi poszukiwanie danych

> respect bow.gif

> B grupa zawsze kojarzyła mi się głownie z supermocnymi

> potworami ... a tu się okazuje ze całkiem

> niepozorne samochodziki w niej startowały

> cfaniak.gif ... w jakiej to nieświadomosci

> człowiek żyje ... zlosnik.gif

Tez sie zdziwilem na widok niektorych..

i nie wiem na co glosowac - rozsadek karze na Porsche i lojalnosc, a reszta na Audi.. tongue.gif

Napisano

Wrzuc pelna liste do osobnego watku jak mozesz...

Btw: Nasze rajdowe maluchy znalazly sie tez na zlosniku.. wpysk.gif

Brawo, za poszukiwania i wprowadzenie tego w zycie.

Napisano

Wielkie brawa za wykonaną pracę dla Snajpera claps.gifwaytogo.gif

Napisano

> Tez sie zdziwilem na widok niektorych..

> i nie wiem na co glosowac - rozsadek karze na Porsche i

> lojalnosc, a reszta na Audi.. tongue.gif

a ja głosowałem na forda, puga i renówkę zlosnik.gif

jestem swiadom sukcesów audi etc. ale ten samochód (wg. mnie oczywiscie zlosnik.gif) jest taki paskudny ze to przechodzi ludzkie pojęcie crazy.gif

BTW fanatycy audi - wybaczcie zlosnik.gif526.gif

Napisano

> 1. Audi Quattro 80/A1/A2/S1/S2/Sport[/b/]

14. Peugeot 205 T16:

16. Porsche 911 S.C.:

oto moje typy w kolejności na które głosowałem serduszka.gif

Napisano

w ankiecie oczywiście zagłosowałem!!

Napisano
  • Autor

> Wielkie brawa za wykonaną pracę dla Snajpera

001.gif

bow.gif

Napisano
  • Autor

> Wrzuc pelna liste do osobnego watku jak mozesz...

Znaczy się pełną listę aut startujących w B-grupie? hmm.gif

Napisano

...że jazda takim BMW M1 to musiało być niezłe przeżycie hehe.gifgrinser006.gif - 850 KM na tylnej osi spineyes.gifyikes.gifscrewy.gifjump.gif

Napisano

a Renault 5 Maxi 4x4 z Sainzem za kierownicą nie jeździło w B ?

Napisano

dla mnie łałdi jest da best. no i na puga i metro zagłosiłem. smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Głosowanie dobiegło końca. Zresztą, tak naprawdę dobiegło już dawno, bo niewiele tych głosów było... frown.gif

No, ale cóż.

Niniejszym ogłaszam, że:

III miejsce z 19% głosów zajęło Renault 5 (Maxi) Turbo !!! claps.gif

II miejsce z 23% głosów zajął Peugeot 205 T16 !!! claps.gifclaps.gif

Zwycięzcą z 28% głosów zostało Audi Quattro 80/A1/A2/S1/S2/Sport !!! claps.gifclaps.gifclaps.giftrophy.gifclaps.gifclaps.gifclaps.gif

Tia... Historia lubi się powtarzać, nie...? wink.gifhehe.gifzlosnik.gif

BTW - w przygotowaniu wybory A-grupy, żebyście nie myśleli, że dam Wam już spokój... zlosnik.gif

Napisano

> Zwycięzcą z 28% głosów zostało Audi Quattro 80/A1/A2/S1/S2/Sport !!!

> Tia... Historia lubi się powtarzać, nie...?

> BTW - w przygotowaniu wybory A-grupy, żebyście nie myśleli, że dam

> Wam już spokój...

obecnie ma 29% glosow... ach ci spoznialscy zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.