Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy-stary włącznik trójfazowy olejowy. Garść pytań.

Featured Replies

Napisano

Mam włącznik olejowy z 1972 8] roku, nówka nieśmigana. Wewnątrz jeszcze znajduje się papierowa instrukcja do tegoż. Produkcja węgierska.

Ponieważ robię tą piłę z tego co mam pod ręką (cięcie kosztów to się nazywa), wpadłem na pomysł wykorzystania tego włącznika.

Wada - jest wielki okrutnie, ale nie kosztował mnie nic. Potrzebuję jedynie litra oleju.

Pora na pytania:

- czy są jakieś przeciwwskazania by olejak przystosowany do powieszenia na ścianie wykorzystać w budowie piły? Założenie jest takie że piła nie znajdzie się znienacka do góry kołami :bzik:;)

- na tabliczce znamionowej podany jest amperaż 14-25 A. Rozumiem maksymalny prąd ale z czego wynika ten podany minimalny? Co jeśli włącznik będzie pracował na niższym prądzie niż 14A?

- włącznik był przechowywany przez te 44 lata w suchym miejscu, czy coś mogło mu się stać?

- jeśli ktoś ma jakieś ekstra sugestie na temat tego włacznika niech pisze śmiało. :ok:

Napisano

rozumiem Twoje ciecie kosztów ale mnie za 70 dych nie chcialoby sie tego grata odpalac.

Edytowane przez amciek

Napisano
  • Autor
50 minut temu, amciek napisał:

rozumiem Twoje ciecie kosztów ale mnie za 70 dych nie chcialoby sie tego grata odpalac.

Gdyż, ponieważ? Zły jest czy co?

Napisano

Poniewaz uwazam, ze 44 letnie urzadzenie nawet nie uzywane ma jednak 44 lata. Jak sam napisales potrzebujesz 1 litra oleju. Slonecznikowego tam nie wlejesz, chyba, ze tez masz jakas banke lub uciagniesz z pobliskiego transformatora.

Jak sam zauwazyles - pierunsko wielki. Tak przejrzalem oferte i za 100 kupisz ladny, zgrabny wlacznik, ktory posluzy Ci moze nie 44 lata ale jakis czas na pewno.

Sam mam pile ale nie samorobke tylko kupna i dokupilem do niej wlacznik z latwo dostepnym STOP. Pila to jednak niebezpieczne narzedzie i osobiscie czuje sie lepiej jesli jestem w stanie latwo ja wylaczyc - wylacznik jest latwo dostepny. Takie olejaki zazwyczaj mialy male przyciski. Zapodaj fotke jesli jest inaczej.

Uzywaj jesli masz ochote, powinien dac rade. Ja po prostu napisalem Ci, ze za 100 kupilbym nowy, wywalilbym tego na zlom lub trzymal dalej przez kolejne 44 lata dla muzeum.

Czy w tej Twojej pile bedziesz mial klin?

Napisano

Sprzedaj ten zabytek na olxie a kup chociażby takie coś http://allegro.pl/wylacznik-elektromagnetyczny-3-fazowy-wtyczka-kedu-i5107564669.html

Możesz zastosować również zwykły ŁUK16A bo mniejsze cenowo tańsze nie będą.

W maszynach z ruchomą tarczą powinien być jeszcze szybki stop i reset bezpieczeństwa.

Napisano
  • Autor

OK przekonaliście mnie, nad grzybkiem i tak myślałem, miałem to w robocie i uważam że w przypadku niebezpiecznych narzędzi to właściwie "must have".

Napisano

Zakładaj, będzie idealnie pasował do wtyczki ;] Zbudujesz piłę retro nooo taki późny Gierek :facepalm: A miała być nowa jakość;l

http://allegro.pl/wtyczka-przenosna-16a-5p-400v-silowa-pce-015-6-i6684035643.html

http://allegro.pl/gniazdo-silowe-zasilajace-pce-ip44-16a-400v-3p-z-n-i6710778486.html

http://allegro.pl/wylacznik-dkld-jak-kjd18-400v-elektromagnetyczny-i6677536351.html

Razem w hurtowni jakieś 60zł :facepalm: 

Edytowane przez cumel

Napisano
  • Autor

Jestem wzruszony...

Napisano

Poza efektem wizualnym, nie ma żadnych przeciwwskazań do użycia go w Twojej maszynie.

Za pewne można do niego podłączyć grzybek.

Włącznik ma wbudowany termik na zakres... 14-25A i na pewno nic mu się nie stało przez czas jaki leżakował.

Jeśli to ten co myślę, to tam wchodzi troszkę ponad 2L oleju.

Napisano
  • Autor

@Orochimaru dzięki, wyszło mi że zakup oleju będzie kosztował więcej niż nowy włącznik więc gra niewarta świeczki.

Tymczasem zdobyłem już włącznik, typu nawet nie późny tylko wczesny Gierek :skromny: do testów wystarczy. :ok:

Napisano

Sam wyłącznik będzie sprawny, to nie dzisiejsze sprzęty, niestety olej jest dość drogi. Zostaw go do innego urządzenia, bardziej stacjonarnego :) przeżyje na pewno kolejne 44 lata. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.