Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pękła lewa fedra w Stilo 1.4

Featured Replies

Napisano

Wczoraj ślubna narzekała, że coś się tłucze koło kierownicy. Poszedłem dziś posprawdzać i widzę że na misce dolnej amortyzatora leży kawałek fedry, tak pół zwoja. To na dziurach podskakiwało i hałasowało.

Zatem muszę zmienić sprężyny. Czy wybór

SP2393 MONROE po 100 zł / szt

będzie ok? Zależy mi aby nadwozie jednak zachowało poziom jak dotychczas było.

https://aparts.pl/partscatalogue/sp2393-monroe-sprezyna-zawieszenia-fiat-stilo-192--1-4-16v-2005-03-2006-11,10-00035-04787-18906-0002-00188-0-SP2393-0037-00188-000024612-SP2393~2MON.aspx

Pozdrawiam!

Napisano

silnik jtd to tylko polskie d&d wytrzymają ci x lat. Wszystko inne sprawdzone przez wielu i pęka kayaby.Monroe.sachs i te chińskie podróbki. 

A jak to się ma w benzynie nie wiem.

Ja Kolego borykalem się z pekajacymi sprężynami że 3 lata wszystko strzelilo! Jeden kolega z forum Stilo założył polskie d&d i sobie chwalił. Więc spróbowałem i ja (ok 90zl/szt w dobrym moto sklepie) . mam je od 3 lat przyjechałem 80tysi i dalej stoją wysoko i nic nie pękło( gwarancja 5 lat) 

Ja polecam d&d 

Edytowane przez HARDTECHNO

Napisano
  • Autor

Co to za wynalazek te całe D&D ?

Rozumiem, że Monroe i Sachs też pękają?

Napisano

Ten kolega to chyba ja :D

Miałem w JTD KYB, Monroe, Sachs, Bilstein, CS-Germany, Lesjoforsa... no wszystko co mieli w sklepach przetestowałem, żadne z nich nie pękły ale żadne też nie trzymały odpowiedniego poziomu, niektóre jak CS-y czy Kayaba to porażka totalna... od paru lat mam D&D, polskie i najtańsze z wszystkich... i spisują się świetnie, samochód do dziś stoi wysoko jak fabrycznie, polecam i gwarantuję zadowolenie :oki:

Napisano
  • Autor

Koniec końców zakupiłem sprężyny APEX SP2393 firmy PEWAG po 75 zł sztuka. Są produkcji Holenderskiej i produkowane w EU.

http://www.pewag.pl/nowosci-i-wydarzenia/nowosci/sprezyny-zawieszenia-apex.aspx?era=2015

Wczoraj je wymieniłem, zajęło mi to około 4h ale bez żadnego pośpiechu z dwoma przerwami na herbatę. Wysokość pojazdu przed wymianą 68 cm (przy mierzeniu od podłoża do krawędzi błotnika tuż nad kołem). Po wymianie niecałe 69 cm. Zatem wizualnie praktycznie brak widocznej różnicy -   w każdym razie ważne że lampy nie świecą po drzewach :D. Porównałem je też jeszcze przed założeniem. Stare, w stanie wolnym, bez obciążenia są niższe od nowych są może 3 mm, co jest praktycznie w granicach błędu pomiarowego. Sprężyny malowane proszkowo na czarny kolor. Obie są identyczne, nie ma prawej i lewej jak to ktoś ostatnio pisał. Mają zaznaczone strzałką gdzie jest góra, zatem mimo iż optycznie nie widać różnic pomiędzy górą a dołem założyłem je tak jak podano. Do Stilo 1.4 sprężyny mają ~5 zwojów. Reszta osprzętu, poduszki, łożyska były bez zarzutu zatem nic więcej nie wymieniłem. Po wymianie kierownica pracuje idealnie, szprycha jest poziomo, nic nie ściąga przy hamowaniu ani przy jeździe. Mam nadzieję, że szybko nie pękną.

Pozdrawiam!

Edytowane przez notebuk1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.