Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czyszczenie odmy, gdzie jej szukać...

Featured Replies

Napisano

W mojej astrze F z siln. 1.6x16el  dymi z rury i lekko dmucha z wlewu oleju i bagnetu. Dzisiaj zauważyłem, że przez nieszczelny korek wlewu oleju wywaliło mi troche oleju na zewnątrz. Znajomy stwierdził, że może to być od zatkanej ODMY, żeby ją wyczyścić...  Tylko nie wiem gdzie ona się znajduję w moim silniku i jak się za to zabrać. Czy w warunkach garażowych jest to możliwe?  Ma ktoś jekieś zdjęcie silnika z tą odmą?

Napisano

Odma to wąż odpowietrzenia skrzyni korbowej idący albo od bloku do dolotu powietrza (filtra powietrza) albo od pokrywy zaworów do dolotu (filtra) np:astra 1.6:

odma_zpsgzqv5huk.jpg

Zbiera się tam zazwyczaj tzw "majonez" który można wyczyścić np. płukanką benzyny.

.

Edytowane przez deltabox

Napisano

Nie mam obrazków, więc spróbuję się zmieścić w tysiącu słowach ;)

Stań przodem do silnika.

Jak zdejmiesz osłonę z napisem ecotec, to na pokrywie zaworów, po prawej stronie od korka oleju, zobaczysz prostokątny nadlew. To jest separator oleju.

Na jego prawym końcu jest krótki, cienki wężyk nr1, idący eską do kolektora dolotowego. Silnik zasysa nim nadmiar ciśnienia z odmy.

Jeszcze dalej, z separatora (na samym jego prawym końcu) wystają dwa "króćce". Od spodu wchodzą do nich dwa węże. Cienki, nr 2, to wlot świeżego powietrza do układu, a gruby (3), to odpowietrzenie skrzyni korbowej, czyli odma właściwa ;). Musisz sprawdzić przede wszystkim wąż nr 3 i 1.

Zwłaszcza z grubym będzie ciężko bez zdjęcia kolektora.

Po zdjęciu wężyka nr 1, ostrożnie z mechanicznym przepychaniem. Nie pamiętam teraz, czy w którymś z króćców jest kalibrowany otworek, ale jeśli jest, to nie można go powiększyć, bo korekty paliwa mogą głupieć.

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, Orochimaru napisał:

Nie mam obrazków, więc spróbuję się zmieścić w tysiącu słowach ;)

Stań przodem do silnika.

Znalazłem coś takiego..Widać te wężyki?

post-65620-14352489388231.jpg

SILNIK Astry.png

Edytowane przez piomat
Dodanie zdjęcia

Napisano
1 godzinę temu, piomat napisał:

Znalazłem coś takiego..Widać te wężyki?

Na prawo od korka wlewu oleju.

29zr3vq.jpg

Edytowane przez balus

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, balus napisał:

Na prawo od korka wlewu oleju.

Muszę zajrzeć pod ten dekiel, ale wydaje mi się, że u mnie te węże "idą" gdzieś w dół, a u Ciebie do jakiejś "skarbonki" ;)  Co to jest?   Aha, czy ktoś wie do czego służy ta puszka zaznaczona czerwonym kółkiem na moim zdjęciu?

Napisano

To nie jest mój silnik. Tylko poglądowy i modowany. Po prostu chciałem Ci pokazać skąd wychodzą te przewody. A ta puszka, o ile dobrze pamiętam, jest związana  z pompą  powietrza (zwaną odkurzaczem), które pompowane do kolektora wydechowego ma za zadanie szybszego przygotowania katalizatora do pełnej sprawności czyt. nagrzania. Tak mi się wydaje. Może Orochimaru wie więcej.

Edytowane przez balus

Napisano

Tak jak napisałeś, jest to zawór wpuszczający powietrze do wydechu.

piomat, jak się przyjrzysz, to na fotce ze "skarbonką" zobaczysz króciec do wężyka nr 1 - widać go po prawej stronie fajki świecy, 4-tego cylindra.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.