Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zakup motocykla z Belgi od handlarza?

Featured Replies

Napisano

Witam,

chcę kupić motocykl, który został sprowadzony przez handlarza z Belgii. Handlarz wystawia fakturę vat-marża... no i teraz pytanie co potrzebuję:

1.dowód rejestracyjny

2. oświadczenie o sprowadzeniu motocykla bez tablic

3. Fakturę vat marża od handlarza

4... no właśnie, czy coś jeszcze potrzebuję?

Rozumiem, że wszlekie formalności jeśli chodzi o opłaty po sprowadzeniu należą do handlarza tak? Ja otrzymując fakturę rejestruję motocykl tak samo jakbym zakupił go w PL? Oczywiście robiąc wymagane tłumaczenia i przegląd?

Tak to wygląda czy się mylę?

Nigdy nie kupowałem sprowadzonego pojazdu od handlarza stąd moje wątpliwości... na co zwrócić uwagę.

Z góry dzięki.

Napisano
5 godzin temu, 00Tom00 napisał:

Witam,

chcę kupić motocykl, który został sprowadzony przez handlarza z Belgii. Handlarz wystawia fakturę vat-marża... no i teraz pytanie co potrzebuję:

1.dowód rejestracyjny

2. oświadczenie o sprowadzeniu motocykla bez tablic

3. Fakturę vat marża od handlarza

4... no właśnie, czy coś jeszcze potrzebuję?

Rozumiem, że wszlekie formalności jeśli chodzi o opłaty po sprowadzeniu należą do handlarza tak? Ja otrzymując fakturę rejestruję motocykl tak samo jakbym zakupił go w PL? Oczywiście robiąc wymagane tłumaczenia i przegląd?

Potrzebujesz dowód zapłaty akcyzy, bez niego nie zarejestrujesz auta.

potrzebny tez jest przegląd z ustaleniem warunków technicznych pojazdu, bo w Belgii nie wszystko jest w dowodzie Rej.

Poza tym tak jak piszesz.

Edytowane przez Dembu

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Dembu napisał:

Czyli nawet jeśli ten obowiązek spoczywa na handalrzu to ja muszę mieć taki dokument potwierdzający zapłatę akcyzy przy rejestracji?

Myślałem że to tylko w przypadku prywatnego importu bezpośrednio na siebie... dobrze wiedzieć. Dzięki.

Napisano
17 minut temu, 00Tom00 napisał:

Czyli nawet jeśli ten obowiązek spoczywa na handalrzu to ja muszę mieć taki dokument potwierdzający zapłatę akcyzy przy rejestracji?

Myślałem że to tylko w przypadku prywatnego importu bezpośrednio na siebie... dobrze wiedzieć. Dzięki.

Trzeba mieć potwierdzenie opłaty akcyzy przy pierwszej rejestracji w kraju, wiec jeśli robisz to Ty, to musisz je mieć. 

Napisano

podepnę się do tematu

a jak jest z zakupem motocykla z Ukrainy/Białorusi?

Ojciec wpadł na pomysł aby kupić sobie Dniepra. Znalazłem kilka ogłoszeń, gdzie ktoś może taki motocykle sprowadzić. 

Napisano
33 minuty temu, 00Tom00 napisał:

Ten kto wprowadza na teren RP jest odpowiedzialny za opłacenie akcyzy, w tym przypadku "handlarz", on opłaca i wręcza Tobie razem z dowodem belgijskim, tłumaczeniami, badaniem technicznym w PL, fakturą marżową opłatę akcyzy (świstek na 1 A4 wydrukowany z systemu PUESC zazwyczaj).

Napisano
38 minut temu, AkuQ napisał:

Ten kto wprowadza na teren RP jest odpowiedzialny za opłacenie akcyzy, w tym przypadku "handlarz", on opłaca i ...

Tyle w teorii, rzeczywistość jest raczej taka, że wręcza druk do opłacenia przez kupującego :no:

Napisano
9 godzin temu, 00Tom00 napisał:

Nigdy nie kupowałem sprowadzonego pojazdu od handlarza stąd moje wątpliwości... na co zwrócić uwagę.

Czy w kraju z którego go sprowadzasz nie został wycofany z ruchu.

Jeżeli z motocyklami jest tak samo jak z samochodami, to od niedawna można się pięknie władować na minę (złomowanie + wyrok i kara za nielegalne sprowadzanie odpadów)

Napisano
21 godzin temu, Tilok napisał:

Tyle w teorii, rzeczywistość jest raczej taka, że wręcza druk do opłacenia przez kupującego :no:

Druk czego? Poza tym nie znam obecnie żadnego handlusa co handlują i puszczają auta przez firmę a nie "na Niemca" by klient robił opłaty, akcyzę zawsze opłacają, kombinują na badaniu technicznym tłumacząc, że klient zazwyczaj chce sprawdzić sobie auto (część prawdy tu jest, aczkolwiek dla mnie to zabieg w celu zachowania 100zł w kieszeni, bo zazwyczaj zwalają opłatę na kupującego), ale to małe piwo i można to dograć, a akcyza...no cóż, przy niefarcie i aucie z poj. ponad 2 litrów można być trochę w plecy jak podliczą z tabelek w stosunku do tego co bajerant opowiada. Jeśli kupujący naiwnie bierze auto bez opłat to jego sprawa, przepisy wtedy łamią obaj, bo obaj poświadczają nieprawdę.

Napisano
Dnia 19.03.2017 o 17:48, Dembu napisał:

Mowa o motocyklu, od kiedy na sprowadzane motocykle jest akcyza8]

Napisano
3 minuty temu, volf6 napisał:

Mowa o motocyklu, od kiedy na sprowadzane motocykle jest akcyza8]

:sciana: o kurcze ... faktycznie :sciana:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.