Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lusterka pogrzewane - czy nie pęknie przy demontażu?

Featured Replies

Napisano

Zabieram sie powoli za ogrzewanie lusterek, bo mnie szlag trafia jak jest deszcz...a ja nic nie widze w nich. (w zime, i jak zaparują na niektórych podziemnych parkingach...podobnie)

Mam maty, kable se kupie...a pytanie, czy jak zdemontuje aktualne lusterka, to czy to sie da? czy moze mam sie liczyc z tym, że pękną mi?

lusterka sa w takiej ciekiej oprawce i dopiero tam jakoś całość jest do mechanizmu podpięta.

Napisano

Witam. Robiłem TO cool.gif i nie pękły. Przed odklejeniem wkładu od podstawki podgrzej suszarką stronę lusterka, tak by jeszcze nie parzyło (odradzam użycie opalarki - łatwo można przesadzić z temperaturą i tworzywo podstawy popłynie buu.gif ). Używaj narzędzi z plastiku - improwizuj. Linijka? Ja odgiąłem plastikowy kant i tam wkładałem plastikowy cieniutki płaski acz szeroki na 3 cm nożyk do papieru. Wolniutko się będzie odklejało. Może też tam pomocnik nadmuchiwac suszarką ciepłe powietrze - łatwiej pójdzie. Parę minut to zajmie, ale da się zrobić. Wszelkie śrubokręty to niemal pewne porysowanie warstwy odblaskowej lusterka.Pzdr.

Napisano
  • Autor

> Witam. Robiłem TO i nie pękły. Przed odklejeniem wkładu od

> podstawki podgrzej suszarką stronę lusterka...

Przyjżałęm się właśnie dokładnie lusterkom...spoko - jakoś wyciągne je smile.gif

Ale tak myśle - jak wkład lusterka zdejme od podstawy, to czy do tego wkładu (na nim jest chyba ta taśma stara dwustonnie klejąca) przykleje mate grzejną? czy wpierw musze stara taśme klejącą oderwac? (jak?)

Powiedz mi jeszcze, gdzie się wpiąłeś kablem do prądu? gdzies pod włącznik tylnego ogrzewania (w ktorym mniej wiecej miejscu szukac najlepiej tego kabla, żeby było łatwo się wpiąć?) czy jakiś osobny włącznik sobie zrobiłeś?

Napisano

Dużo jest poprzednich postów na temat odczepiania lusterek. generalnie to po odczepieniu musisz odkleić szkło od podstawki plastikowej. Musisz to jakoś podgrzać, ja to robiłem za pomocą suszarki do włosów. Zajęło to trochę czasu ale pomogło. Potem od szkła odklejasz starą tasmę - schodzi bez problemu. Tylko uważaj aby nie porysować warstwy odblaskowej szkła.

Kabel przeciągnąłem przez drzwi (demontaż tapicerki się kłania) obok gumowego łącznika z kabiną. Podpiąłem się pod kabel ogrzewania tylnej szyby, który leci w progu kierowcy pod plastikową osłoną. Generalnie jest to gruby, jasnozielony kabel, ale u mnie nie wiedzieć czemu był to czarny.

Drugi przewód od lusterka daj do masy.

I niby wszystko działą ale wydaje mi się, że przekaźnik ogrzewania tylnej szyby zbyt szybko się wyłącza, bo najpierw jak sprawdzam miernikiem czy jest prąd na tym kablu to się świeci, a później tylko mrugnie i tyle. I mam poważne obawy czy maty zdążą się nagrzać (choć tylna szyba nagrzewa się szybko).

Mam nadzieję że za dużo nie namieszałem.

Pozdrawiam

Napisano

> Mam maty, kable se kupie...a pytanie, czy jak zdemontuje aktualne

> lusterka, to czy to sie da? czy moze mam sie liczyc z tym, że

> pękną mi?

Też już to zrobiłem Ale uważaj mi niestety jedno lusterko pękło. A co do sposobu, to tak jak pisali koledzy - suszarka i powoli odrywać ale nie ostymi przedmiotami typu śrubokręt. Kable puściłem tą gumową przelotką w drzwiach, a całość podpięta do kabla ogrzewania tylnej szyby znajdującego się w lewym progu (taki grubszy kabel od innych w wiązce, koloru czarnego - przynajmniej u mnie).

W sumie lusterka grzeją się dość szybko, odparowują szybciej niż tylna szyba.

Napisano

Ostatnio odklejałem szkło lusterka od passata b2 - fakt pękło mi - w zasadzie wyłącznie z własnej winy bo robiłem to na chama (i tak chciałem zmienić szkła na sferyczne lub asferyczne).

W każdym razie BDB metoda to mieć troszkę oleju kuchennego pod ręką. Jak się zrobi szczelinę to trzeba troszkę go wlać. Tam gdzie klej już puścił - raczej nic się nie sklei spowrotem a i samo odklejanie nowych fragmentów jest dużo łatwiejsze.

Oczywiście po odklejeniu trzeba potem odtłuścić powierzchnie stylu - może umyć płynem do naczyń albo przetrzeć benzyną ekstrakcyjną - w każdym razie spokojnie można to zrobić...

PS. Na ten pomysł wpadłem kiedyś gdy próbowałem reanimować zacierający się wiatrak w kompie - odkleiłem naklejkę zasłaniającą łożysko, kapnąłem trochę roślinnego ale nie mogłem zakleić bo trochę oleju na klej wyciekło tongue.gif

Napisano
  • Autor

> Dużo jest poprzednich postów na temat odczepiania lusterek.

> generalnie to po odczepieniu musisz (...)

Dzieki Tobie i kolegom za wyczerpujące opisy smile.gif

U mnie tez ten kabel do szyby tylnej jest ... czarny, gruby (ostatnio sztukowałem go, bo mi pękł przy przejściu z kabiny do tylnej klapy)

Jak sie pogoda poprawi, to sie zabawie w to. Teraz zimno w Gdańsku i sie na parking nie chce tyłka chłodzić....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.