Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ktory smiga w swoim pocisku 1,4 na ELPI

Featured Replies

Napisano

Zmienilem kilka dni temu elektronike gazu na ELPI VOILA PLUS cod.170. Ktos takowa posiada w swoim 1,4 ? Dajcie znac jak sie na tym smiga tzn czy nie ma problemow z jazda na gaziku jak i na benie. Z gory bow.gif

Napisano

> Zmienilem kilka dni temu elektronike gazu na ELPI VIOLA cos tam. Ktos

> takowa posiada w swoim 1,4 ? Dajcie znac jak sie na tym smiga

> tzn czy nie ma problemow z jazda na gaziku jak i na benie. Z

> gory

Ja mam 1.4 i ElpiGaz, ale Nicolausa.

Napisano

> Zmienilem kilka dni temu elektronike gazu na ELPI VIOLA cos tam. Ktos

> takowa posiada w swoim 1,4 ? Dajcie znac jak sie na tym smiga

> tzn czy nie ma problemow z jazda na gaziku jak i na benie. Z

> gory

Mam ale NICOLAUSA 2004 i jeździ elegancko tylko troszke dużo pali ale jade dzisiaj na regulacjei zobaczymy.

Napisano
  • Autor

Bravolot zaczyna znowu mulic sie na benie... Wraca objaw poprzedniej elektroniki, a nawet robi sie gorzej. Dzisiaj jade walczyc do Elpigazowcow no.gif Nakrecicie mnie troche zebym nie byl za mietki zlosnik.gif

Napisano

> Zmienilem kilka dni temu elektronike gazu na ELPI VOILA PLUS cod.170.

> Ktos takowa posiada w swoim 1,4 ? Dajcie znac jak sie na tym

> smiga tzn czy nie ma problemow z jazda na gaziku jak i na benie.

> Z gory

A zapomniałem kolega ma taką w PUNTO HGT 1.8 i jeździ mu elegancko.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

I jak po regulacji ? Masz w ogole do nicolausa jakies zastrzezenia ? Tzn czy jezdzi dobrze na gazie jak i benzynie...

Napisano
  • Autor

> Ja mam 1.4 i ElpiGaz, ale Nicolausa.

I jak smiga ? Sa jakies problemy w jezdzie na gazie lub benzynie ?

Napisano

> I jak po regulacji ? Masz w ogole do nicolausa jakies zastrzezenia ?

> Tzn czy jezdzi dobrze na gazie jak i benzynie...

Na regulacji byłem (wcześniej zmieniłem filtr powietrza) goście stwierdzili że nic nie widzą ale na próbe włączyli mi tryb ekonomiczny.

Przejechałem raz z N.S. do Krakowa i spalainie miałem ok 8,6L a auto jechało jak poprzednio potem przejechałem jeszcze raz ale tym razem auto miałem zapchane po brzegi i każdą górkę czułem, po przejachaniu zużycie wyszło ok 12,5L. Jak to zobaczyłem to pojechał znowu do gazowników i wyłączyli mi tryb ekonomiczny i następna trasa do kraka wyszła z wynikiem 10,5 a wystałem się to rochę w korku i przycisnołem co nieco na autostradzie więc ogłólnie jestem zadowolony, ale pasowało by tak z 1L mniej.

Co do zastrzeżeń to pasowało by w nicolausie odcięcie gazu gdy silnik osiąga za wysokie obroty i dziwiękowe powiadomienie o przełączeniu bo przełącznik nie mam w zasięgu wzroku a czasem chciałbym wiedzieć kiedy się przełącza (zwłąszcza w zimie).

Napisano
  • Autor

W przyszlym tygodniu maja zmienic na nicolausa w ramach naprawy gwarancyjnej. Jest ktos jeszcze z ta elektronika ? Pisac !!! neobe i tomeq77 sa zwolnieni z obowiazku zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

A wiesz moze jak masz ustawiona emulacje sondy ?

Napisano
  • Autor

Pierwsze km i pierwsze pozytywne wrazenia. Wkoncu !!! Teraz jeszcze kilkaset km i bedzie wiadomo jak centralka sie zaadoptowala.

Napisano

> Pierwsze km i pierwsze pozytywne wrazenia. Wkoncu !!! Teraz jeszcze

> kilkaset km i bedzie wiadomo jak centralka sie zaadoptowala.

adaptacje wykonuje sie przed oodaniem auta klientowi...

Napisano

> A wiesz moze jak masz ustawiona emulacje sondy ?

Napewno masą.

Napisano
  • Autor

Dziekuje za zalaczniki ale Voila + juz nieaktualna. Na nicolausie auto jezdzi idealnie, prawie tak jakby specjalnie byla zaprojektowana dla tego silniczka wink.gif Ale poczekajmy jeszcze zanim sie centralka zaadoptuje

Napisano
  • Autor

> adaptacje wykonuje sie przed oodaniem auta klientowi...

Niestety, ludzie z elpigazu troche sie motali i generalnie musialem fachmanom udzielac rad. Za to ogromny plus za meczenie tematu az do skutku gdzie w innych niefirmowych warsztatach dawno by Cie olali...

Napisano

a czy przełańcza ci się z benzynki na gaz przy obrotach 2500-3000 tyś czy masz czujnik temperatury i po nagrzaniu silnika samo przechodzi na gaz ,jak wymieniali voile na nicolausa to czy zmieniali ,grzebali coś w kablach przepinali coś czy tylko podpieli w złączki nicolausa?i ile zapłaciłeś jak ci zmienili z voili na nicolausa? pytam bo sam się przymierzam do takiej wymiany ale czy warto?

Napisano
  • Autor

> a czy przełańcza ci się z benzynki na gaz przy obrotach 2500-3000 tyś czy masz czujnik temperatury i po nagrzaniu silnika samo przechodzi na gaz

jest czujnik. przerzuca po osiagnieciu 30*

> jak wymieniali voile na nicolausa to czy zmieniali ,grzebali coś w kablach przepinali coś czy tylko podpieli w złączki nicolausa?

z tego co widze cala wiazka jest nowa

> i ile zapłaciłeś jak ci zmienili z voili na nicolausa?

Cala operacja byla gratisowa w ramach naprawy gwarancyjnej. Najpierw byla Voila+, a ze sie nie sprawdzila to zalozyli nicolausa za moja namowa.

> pytam bo sam się przymierzam do takiej wymiany ale czy warto?

U mnie bardzo pomoglo. Na Voili+ auto sie dusilo i nierownomienie przyspieszalo. Na benzynie tez kiszka. Teraz nicolaus uzdrowil gazik. Za to nie wiem co z benzyna. Musze przejechac kilkaset km i zaadoptowac centralke. Wtedy okaze sie jak jest z Pb

• 4 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Ponawiam zapytanie. Chodzi tylko 1,4 12V. neobe i tomeq77 sa zwolnieni z odp wink.gif

Napisano
  • Autor

...planujecie w niedlugiej przyszlosci zwiedzic WLKP ?

Napisano

> ...planujecie w niedlugiej przyszlosci zwiedzic WLKP ?

Trochę to daleko frown.gif

Ogólnie to ja ostatnio coś jeszcze poregulowałem i zrobiłem w trasie przy pełnym obciążeniu i spalanie wyszło poniżej 10L. Nie jest to może szczyt marzeń ale i tak jest lepiej niż było.

Kolega ma VOILE+ w Punto HGT i nic złego mu się nie dzieje więc może to jest kwestia regulacji.

Napisano

> Ponawiam zapytanie. Chodzi tylko 1,4 12V. neobe i tomeq77 sa

> zwolnieni z odp

Ja mam ja mam!

i też ( już ) mi sie nic złego nie dzieje - dzisiaj zalałem troszke świece ale to wynikało z mojej nieświadomości reakcji centrali na pewne manewry. Poza tym działa bez zarzutu, a o co choszi?

Napisano
  • Autor

Swietnie. Mam juz 3-ci sterownik gazu i na kazdym to samo - benzyna troche swiruje. Juz sie zirytowalem i zaczalem dzialac w temacie sam. Kupilem interfejs do nicolausa i dlubnalem w sterowniku. Niby jest wszystko ok ale chcialbym zerknac na ustawienia u kogos komu gaz i benzyna chodza bez problemow. Jestem w stanie nawet do Ciebie podjechac...

Napisano

no ja się do poznania nie wybieram w najblizszym czasie:)

ciężko mnie złapać nawet we wrocku ale jakbysmy sie jakoś dobrze zmówili z duzym wyprzedzeniem to nie ma problemu - sam chętnie podłącze z ciekawości swoją padake do interfejsu.

Napisano

> Swietnie. Mam juz 3-ci sterownik gazu i na kazdym to samo - benzyna

> troche swiruje. Juz sie zirytowalem i zaczalem dzialac w temacie

> sam. Kupilem interfejs do nicolausa i dlubnalem w sterowniku.

> Niby jest wszystko ok ale chcialbym zerknac na ustawienia u

> kogos komu gaz i benzyna chodza bez problemow. Jestem w stanie

> nawet do Ciebie podjechac...

Jak Chcesz to mogę Ci wysłać plik z konfiguracją to sobie popatrzysz.

Można to zrobić nawet bez podłączenia.

Napisano
  • Autor

To rewelka! Sadzilem, ze nikt z Was nie bedzie tego mial. Widac, od razu tak trzeba bylo zlosnik.gif Wal na [email protected]

Napisano

> To rewelka! Sadzilem, ze nikt z Was nie bedzie tego mial. Widac, od

> razu tak trzeba bylo Wal na [email protected]

poszło

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.