Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dziwny szum od silnika/skrzyni

Featured Replies

Napisano

takie dziwne zjawisko jest 

przy przyspieszaniu z komory silnika słychać takie szuranie jakby klocki o tarczę , łożysko czy coś w ten deseń 

mniej więcej w rytm obrotu kół , tylko przy sporym obciążeniu.(przyczepa albo załadowany samochód na full 

nie ma wpływu kierunek skręcenia kół , na wprost też jest takie szuranie- dlatego wykluczam piasty 

sprzęgło nie daje żadnych objawów - bierze równo i trzyma dobrze 

peżo 2,0 hdi z nalotem około 600kkm 

coś w skrzyni sie dzieje, ??? jakieś inne pomysły ???

Napisano

Mało oleju w skrzyni ? Może zużyta ?

Przy dużym obciążeniu też inaczej uklada się silnik i skrzynia na poduszkach.

Napaćkane telefonem

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, resmiki napisał:

Mało oleju w skrzyni ? Może zużyta ?

Napaćkane telefonem

może zużyta, kto ją wie, jeszcze niedawno chodziła dobrze , z podobnym zjawiskiem spotkałem sie kilka razy w różnych samochodach, jednak nie wnikałem w przyczyny bo nie moje samochody były. Teraz parchem muszę zrobić trasę raz w miesiącu z przyczepą i trochę mnie to niepokoi i denerwuje (w sumie samochód nie mój ale wolałbym nie stać gdzieś w trasie)

olej był zmieniany jakiś rok temu - wycieków nie ma 

Napisano

Jeśli słychać tylko pod obciążeniem (powinno występować też przy hamowaniu kiedy jest na biegu) i jest zbieżne z prędkością kół to dyfer albo ewentualnie łożysko gdzieś na wyjściu ze skrzyni. Zależy jaki dokładniej dźwięk? Może być też za mało oleju w skrzyni.

Napisano

podłącze sie pod temat

a jak słychać takie dziwne delikatne jakby wycie (tak jak w polonezach wał było slychać, tylko naprawde delikatne i nie każdy to słyszy)przy prędkości 70-80km/h i to na 4 biegu? tylko jak jedzie sie równo lub lekko przyśpiesza, jak noga z gazu to i to ustaje

na innych biegach nie słychać?(lub już coś zagłusza) ani innych prędkościach,

Napisano

Wycie to współpracujące tryby. Jeśli tylko na jednym biegu to nie dyfer a jakieś trybik od tego przełożenia.

W przypadku łożysk dźwięk bardziej przypomina szum ale bywa też bardzo podobny do wycia zębatek.

Napisano
  • Autor
50 minut temu, Joki napisał:

Jeśli słychać tylko pod obciążeniem (powinno występować też przy hamowaniu kiedy jest na biegu) i jest zbieżne z prędkością kół to dyfer albo ewentualnie łożysko gdzieś na wyjściu ze skrzyni. Zależy jaki dokładniej dźwięk? Może być też za mało oleju w skrzyni.

tylko przy przyspieszaniu, hamowanie silnikiem brzmi normalnie, sprawdzę olej przy najbliższej okazji 

Napisano

Samo hamowanie silnikiem to za mało. Wciśnij jeszcze hamulec na biegu żeby dociążyć tryby.

W automacie to fajnie słychać bo jest cały czas zapięty napęd.

Edytowane przez Joki

Napisano
11 godzin temu, chris_666 napisał:

tylko przy przyspieszaniu, hamowanie silnikiem brzmi normalnie, sprawdzę olej przy najbliższej okazji 

Łańcuszek rozrządu trze o pokrywę. Dziękuję;]

Napisano
11 godzin temu, chris_666 napisał:

A na postoju hałasuje? Sprawdź na wciśniętym i puszczonym pedale sprzęgła.

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, analyzer64 napisał:

A na postoju hałasuje? Sprawdź na wciśniętym i puszczonym pedale sprzęgła.

na postoju słychać normalną pracę silnika , nic więcej od sprzęgła, docisku, łożyska i okolic

5 godzin temu, krzys139 napisał:

Łańcuszek rozrządu trze o pokrywę. Dziękuję;]

dlaczego jest to związane z prędkością obrotową kół a nie prędkością obrotową silnika 

dziś po południu zmiana oleju w skrzyni testy czy to coś zmieniło 

Napisano

Przy takim przebiegu to raczej coś tam może byc już w skrzyni zużyte i nie wiem czy wymiana oleju pomoże...

Jak nie jest to faktycznie głośne to proponuje się przyzwyczaić:)

Napisano

Wymiana nie pomoże. Pomoc może tylko wtedy, kiedy oleju było zbyt mało i został przy okazji uzupełniony. O ile jeszcze utwardzonej powierzchni zębów nie starło?

Napisano
  • Autor
Wymiana nie pomoże. Pomoc może tylko wtedy, kiedy oleju było zbyt mało i został przy okazji uzupełniony. O ile jeszcze utwardzonej powierzchni zębów nie starło?

wymienione , było 1,5 litra zamiast 2,1 litra - różnica niewielka ale olej wyglądał nieciekawie, niewykluczone, że jeszcze z fabryki był, kolorek nieszczególny i zapaszek również. Na magnesie lekki mułek, nic szczególnego.

po wymianie znacznie ciszej , w piątek test na drodze z przyczepą 

Napisano
15 godzin temu, chris_666 napisał:

dlaczego jest to związane z prędkością obrotową kół a nie prędkością obrotową silnika 

dziś po południu zmiana oleju w skrzyni testy czy to coś zmieniło 

Sprawdzaj, ja miałem tak w volvo v50 chyba z takim samym silnikiem, trochę minęło zanim doszedłem co to za dźwięk.  Pojawiające się szuranie tylko w czasie przyspieszania. 

Ale nie słyszę tego więc jak przeczytałem opis pomyślałem, że pasuje.

Napisano

Łożysko podpory półosi tak szura

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
Łożysko podpory półosi tak szura

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka

To tez niezły trop, zapomniałem o tym szczególe, szczególnie że szumi z prawej strony bardziej [emoji2]

Wysłane z telefonu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.