Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pasta w kostce reflektora

Featured Replies

Napisano

Jak zimą zmieniałem żarówki to zauważyłem jakiś syf w kostce reflektora. Nie była to rdza, żarówkę założyłem i świeciła normalnie. A że kupiłem sobie w tygodniu cały zestaw chemii do pielęgnacji styków elektrycznych Kontakt Chemie (kontakt 60, 61 i WL) za prawie 100zł to chciałem przetestować te preparaty. Zanim się za to zabrałem to obejrzałem te kostki u siebie, rozebrałem je nawet. One są wypełnione wewnątrz jakąś pastą koloru beżowego. Co to jest i czy można to gdzieś kupić?

Nie mam żadnych problemów z oświetleniem ale od strony żarówki to te kostki wyglądają nieestetycznie, więc mnie to zainteresowało, bo myślałem że coś się z nimi dzieje. 

Edytowane przez analyzer64

Napisano

Pasta miedziana, poprawia przewodzenie. Sam tego u siebie nawaliłem bo styk był słaby, mimo że reflektor nowy i aż nadtopiło kostkę. 8]

Napisano
  • Autor

Miedziana na pewno nie jest, a przynajmniej nie wygląda tak jak smar miedziowy :hmm: Zwykły beżowy kolor. Wygląda, że to jest fabrycznie nakitowane.

Napisano

No to miedziana-brudna, albo inna poprawiająca kontakt. Może być równie dobrze alu bądź z innego metalu, tych past jest więcej rodzajów.

Napisano
  • Autor

Coś takiego to jest:

dscf4992_1247335272.jpg

Tylko u mnie kostki nie są popalone. Na forum Capri wyczytałem, że Ford też to stosował :hmm: 

Coś takiego chyba to będzie:

https://pl.traconelectric.com/product/VKP/Pasta-ochronna-na-styki-mieszanka-polepszajaca-laczenie-150g

Edytowane przez analyzer64

Napisano

ford, suzuki, toyota..... fabryczne zabezpieczenie przed utlenianiem styku a w dalszym użytkowaniu wypaleniem kostki :ok: możesz dać wazeliny technicznej ewentualnie jakiegoś smaru ceramicznego

Napisano

Czyli na moje wyszło - by poprawić styk. :narcyz:;]

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, szyman napisał:

ford, suzuki, toyota..... fabryczne zabezpieczenie przed utlenianiem styku a w dalszym użytkowaniu wypaleniem kostki :ok: możesz dać wazeliny technicznej ewentualnie jakiegoś smaru ceramicznego

W weekend rozbiorę te kostki, wyjmę złączki, oczyszczę i wymienię. Chyba, że mnie najdzie ochota na wymianę całych kostek :hmm: Tu jest ciekawe rozwiązanie, bo mam kostkę H4, adapter na H1 i dopiero żarówka :) Pewnie zrobili po to, żeby zaoszczędzić, bo w przedliftach były żarówki H4, stąd pewnie taka instalacja.

Napisano
4 minuty temu, RussianRider napisał:

Czyli na moje wyszło - by poprawić styk. :narcyz:;]

bardziej żeby teko kontaktu "styku" nie stracił. Ale niech będzie ;)

Napisano
Teraz, szyman napisał:

bardziej żeby teko kontaktu "styku" nie stracił. Ale niech będzie ;)

Odpisywałem Analyzerowi. ;) Może Twoja racja jest słuszniejsza, ale wiem że po zastosowaniu pasty miedzianej styk wreszcie przestał się u mnie wypalać.

Napisano
Pasta miedziana, poprawia przewodzenie. Sam tego u siebie nawaliłem bo styk był słaby, mimo że reflektor nowy i aż nadtopiło kostkę. 8]

A od kiedy smar miedziany poprawia przewodzenie [emoji33] , służy do zabezpieczania elementów przed zapiekaniem (śruby, tarcze hamulcowe, prowadnice, świece), może nieznacznie poprawić przewodzenie cieplne, ale nie elektryczne [emoji13]

Wysłane z telefonu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.