Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Clio II ph2 Climatronic a gorące powietrze z nawiewu

Featured Replies

Napisano

Braciak nie dawno kupił clio II ph2 z 2002. Auto mega wypasione bo ma nawet climatronic. Po tygodniu od zakupu pojawił się problem z ogrzewaniem. Panel zmienia temperaturę lecz ciągle leci gorące powietrze. Podlaczylem dzisiaj Clipa lecz nie pokazał żadnego błędu. Zacząłem grzebać i w elementach wykonawczych sprawdzać poszczególne funkcje. Na jednej nie pamietam dokładnie ale szło to chyba tak "zawór recylkulacji zimnego powietrza" była kompletna cisza. Zaś na tym samym poleceniu gorącego powietrza było coś słychać. Po czym wyskoczył błąd tego zaworu obwód otwarty. Skasowalem wszystko niby wrocilo do normy do ponownego odpalenia. Błędów clip znowu nie wywala a ciągle wieje goracym powietrzem. Gdzie ten czujnik/zawor w clio jest? A może wina lezy po stronie panelu climatronica?

Napisano

Prawdopodobnie to jest typowa usterka w CLIO II z "klimatronikiem"

Pęka tuleja złącza w którym pracuje serwo od przesłony ciepłoty. Wówczas przeskakuje na złączu i wariuje. Czasem wraca na swoją pozycję i znów działa, do czasu.

Naprawa jest banalna, tylko trzeba przygotować sobie metalową tulejkę celem poprawienia fabryki.

Ja dorobiłem sobie sam z rurki stalowej, ale naśladowcy twierdzą, że pasuje miedziana tulejka fi 18 (od instalacji grzewczych do nabycia w Castoramie czy innym Leroyu)

tuleje.png

Opis swojego patentu ze szczegółami zamieściłem tutaj (chyba wymagana rejestracja na tamtym forum)

http://www.klubclio.pl/viewtopic.php?p=397699#p397699

W internetach znajdziesz zdjęcia który to silniczek (są dwa ten jest łatwiej dostępny, drugi jest od włączania obiegu zamkniętego) i manuale, żeby opasać trzpień trytką albo kleić.

Natomiast polecam moją metodę z tulejką, bo wtedy naprawa nie wymaga specjalnych narzędzi, klejenia, trytek, wiercania ani demontażu nie wiadomo czego.

Od zaaplikowania tulejki, 3 lata bez zastrzeń działa klimatronik.

EDIT:

A i jeszcze ze zdjęciami masz mojego posta z AK:

Edytowane przez wald0

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.