Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

C8 - problem z wentylatorami chłodnic

Featured Replies

Napisano

Krótka historia: stanęły obydwa wentylatory chłodnic. Krótka diagnoza organoleptyczna pokazała, że jeden "stoi na dębowo", drugi kręci się z dużym oporem. Podjęto niejako wymuszoną ;] decyzję o wymianie obydwóch.

Na razie doszedł jeden - ten większy. Zamontowany - nie włącza się przy żadnej temp. silnika. Wcześniej kojarzę, ze wentylatory startowały na moment, niejako pokazując że działają, zaraz po odpaleniu auta. Teraz cisza.

Za radą @Muzyk sprawdziłem przekaźniki. Jeden jest martwy.  Na moje oko i pomiary to ten od dużego wentyla. Przełożyłem w jego miejsce drugi, sprawny, ale wentylator nadal się nie uruchamia. W instrukcji nie znalazłem żadnego bezpiecznika od obwodu wentylatorów. Co/jak jeszcze sprawdzić? Czy może jest tak, że dopiero jak oba wentylatory są podłączone, to całość działa? Pomożecie?

Edytowane przez s_krzychu

Napisano
3 godziny temu, s_krzychu napisał:

Krótka historia: stanęły obydwa wentylatory chłodnic. Krótka diagnoza organoleptyczna pokazała, że jeden "stoi na dębowo", drugi kręci się z dużym oporem. Podjęto niejako wymuszoną ;] decyzję o wymianie obydwóch.

Na razie doszedł jeden - ten większy. Zamontowany - nie włącza się przy żadnej temp. silnika. Wcześniej kojarzę, ze wentylatory startowały na moment, niejako pokazując że działają, zaraz po odpaleniu auta. Teraz cisza.

Za radą @Muzyk sprawdziłem przekaźniki. Jeden jest martwy.  Na moje oko i pomiary to ten od dużego wentyla. Przełożyłem w jego miejsce drugi, sprawny, ale wentylator nadal się nie uruchamia. W instrukcji nie znalazłem żadnego bezpiecznika od obwodu wentylatorów. Co/jak jeszcze sprawdzić? Czy może jest tak, że dopiero jak oba wentylatory są podłączone, to całość działa? Pomożecie?

Jutro Ci schematy wyślę.

Przypomnij się na priva z emilem

Napisano

ja bym zajrzal w bezpieczniki MAXI, te ukryte z boku pod BSMem.

Napisano

schemat w zalaczniku - dla auta ~2007 rok, 2.0 Hdi.

Bezpieczniki F2 i F3 maxi w puszcze BSM. Przekazniki uruchamiaja wentylatory szeregowo.

c8 wentylator chlodnicy.pdf

Napisano
  • Autor
Dnia 9.06.2017 o 14:33, Adam_ napisał:

schemat w zalaczniku - dla auta ~2007 rok, 2.0 Hdi.

Bezpieczniki F2 i F3 maxi w puszcze BSM. Przekazniki uruchamiaja wentylatory szeregowo.

c8 wentylator chlodnicy.pdf

Czekaj, czekaj - czy to oznacza, że jak nie mam jednego wentylatora, to drugi też nie będzie działał? Dobrze czytam schemat?

Napisano
30 minut temu, s_krzychu napisał:

Czekaj, czekaj - czy to oznacza, że jak nie mam jednego wentylatora, to drugi też nie będzie działał? Dobrze czytam schemat?

Na wolnym biegu jest szereg, muszą być 2, Na szybkim jest równolegle i 1 będzie hooolał

Edytowane przez jedrocha

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, jedrocha napisał:

Na wolnym biegu jest szereg, muszą być 2, Na szybkim jest równolegle i 1 będzie hooolał

A kiedy się powinien włączyć "szybki"?

Napisano
2 godziny temu, s_krzychu napisał:

A kiedy się powinien włączyć "szybki"?

110C

lub zdjęcie wtyczki z czujnik temperatury płynu :)

Edytowane przez jedrocha

Napisano

Krzychu i jak się sprawy mają ?

Napisano
  • Autor

Na razie sprawdziłem bezpieczniki ;] Są ok.

Z resztą poczekałem na drugi wentylator, który dziś dotarł i nowy przekaźnik. Jak zdążę po południu to poskładam to do kupy i mam nadzieję, że będzie ok.

Przy okazji: ześwirowały mi DRL. Się sobie wyłączają kiedy mają ochotę. Wymieniłem jednostkę sterującą DRL, sprawdziłem podłączenie do kabelka od reflektora. Niby wszystko jest ok, a DRL raz działają raz nie. Bez reguły. Np. odpalam auto, DRL działają, niczego nie dotykam, po minucie DRL gasną. Tak jakby pojawiał się wysoki stan na kablu do reflektora. Po odłączone od kabelka działają cały czas jak należy. Jakieś pomysły co mu raptem do BSI strzeliło?

Napisano

Raczej do BSM....

Napisano
  • Autor

wszystko jedno, wkurza mnie

Napisano
  • Autor

Wentylatory i przekaźnik wymienione. Działa :)

Paweł, Maciej, Adam - dzięki za pomoc.

Edytowane przez s_krzychu

Napisano
8 godzin temu, s_krzychu napisał:

Wentylatory i przekaźnik wymienione. Działa :)

Paweł, Maciej, Adam - dzięki za pomoc.

Pytanie czy wentylatory sprawdzałeś poza autem na stole ? Faktycznie były uszkodzone ?

Napisano
  • Autor

Ten który doprowadził do spalenia przekaźnika, był zatarty. Rozebrałem go - przepalone uzwojenie stojana. Można próbować przewinąć i zostawić jako zapas na ewentualną przyszłość. Zobaczę ile to kosztuje.

Drugi co do zasady działa, ale na granicy zatarcia. Na tą chwilę odłożyłem go do wyczyszczenia i zrobienia na zapas.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.