Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diesel dłużej kręci w upały

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam jakąś dziwną przypadłość w moim aucie pojawiającą się w upały. Uruchomienie trwa dużo dłużej, czasami odpala za drugim razem. Brak błędów pod komputerem. Auto jak w profilu, diesel rzecz jasna. Czyżby wysoka temperatura zakłócała odczyt z czujników zmniejszając dawkę rozruchową? Podobny problem pojawia się również zimą kiedy zgaszę lekko zagrzany silnik. Kolejna próba odpalenia jest mocno utrudniona. 

Napisano

Nie wiem jak w Fiacie, ale u szwagra w golfie 5 1.9TDI:ksiadz: problemem była zbyt mała dawka paliwa w mapie rozruchu ( o ile czegoś nie pokręciłem).

Po wizycie u Cinka temat został zakończony. http://www.cinsoft.pl/index.php?strona_www=info&id=9

Objawy miał dokładnie takie same jak Ty.

Napisano
  • Autor

W autach z grupy VAG problem z dawką rozruchową był dość powszechny. We Fiacie raczej takich problemów nie było. Czytałem o identycznym przypadku na forum Opla, dotyczył on fiatowskiego silnika CDTI. Przyczyną problemów był rozrusznik i chyba od tego zacznę. Mam wrażenie jakby kręcił nieco mozolnie jak na letnie temperatury. W drugiej kolejności dawki. Jaki jest koszt modyfikacji dawek?

Edit: znalazłem, koszt to 150 zł.

Napisano
11 godzin temu, bochumil napisał:

Witam

Mam jakąś dziwną przypadłość w moim aucie pojawiającą się w upały. Uruchomienie trwa dużo dłużej, czasami odpala za drugim razem. Brak błędów pod komputerem. Auto jak w profilu, diesel rzecz jasna. Czyżby wysoka temperatura zakłócała odczyt z czujników zmniejszając dawkę rozruchową? Podobny problem pojawia się również zimą kiedy zgaszę lekko zagrzany silnik. Kolejna próba odpalenia jest mocno utrudniona. 

Identyczna sytuację miałem z 1.9 TDi, powodem był stary (od nowości 8-letni akumulator). Gdzieś na jakimś forum wyczytałem, że mimo że akumulator jeszcze kręci i teoretycznie jest sprawny to po nagrzaniu dłużej zapalał a nawet trząsł całą budą, wydawało mi się to dziwne, bo z akumulatorem nie miałem żadnych problemów a był od nowości, ale zmieniłem go i jak ręką odjął. Samochód zaczął palić od razu zarówno na zimno jak i na ciepło.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.