Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

C8 - chłodzenie silnika - ciąg dalszy

Featured Replies

Napisano

Jakiś czas temu pisałem o wymianie wentylatorów chłodnicy. Wydawało się, że wszystko wróciło do normy.

Jednak słoweńskie upały i górskie drogi pokazały, że nie do końca. Udało mi się czystym przypadkiem zagotować auto na górskiej serpentynie. Zjechałem na bok, po zgaszeniu silnika wentylatory nie działały. Ruszyły samoistnie po jakiejś minucie, ale też nie działały zbyt długo. Nie schłodziły silnika do 90*C tylko w okolice 100*C. To zachowanie wskazuje IMHO, że coś nie tak jest ze sterowaniem wentylatorami - dawniej jak silnik był gorący i gasiłem auto, wentylatory kręciły jak głupie do czasu schłodzenia silnika. A teraz tak się nie dzieje.

Dodatkowym objawem (może nie związanym???) jest fakt, że przy upale >30*C po włączeniu silnika klima nie chłodzi. I nie ma tu znaczenia temperatura silnika- czy zimny czy gorący. Dopiero kilka minut jazdy z prędkościami >50km/h sprawia, że wraca ona do życia i działa "normalnie". Jednak jazda wolniejsza powoduje ponownie odcięcie klimy. Sytuacja taka nie występuje, gdy temperatura jest "polska" czyli <25*C. Wtedy klima działa jak należy. Znowu łączy mi się to z wentylatorami - tak jakby wentylator chłodzący chłodnicę klimy nie działał jak należy.

Nie wiem czy te rzeczy są ze sobą powiązane - może mądre głowy coś podpowiedzą. Zwłaszcza w pierwszej kwestii, bo na serwis klimy podjadę jak tylko wbiję się w termin, ale w zagadkę wentylatorów - to boję się, że ciężko mi będzie znaleźć magika, który temat ogarnie. Może któryś z kącikowych serwismenów miał w historii taki przypadek?

Napisano

ja zacząłbym od wyczyszczenia wszystkich punktów masowych. Jak to nie pomoże to zostaje kabloteka plus dobra diagnostyka kompem.

Napisano

Pozwolę sobie przytoczyć kilka cytatów Pana Zbyszka ( całkiem rzeczowy fachowiec ale trzeba mieć do niego nerwy i poczucie humoru)

-ogarnia czujniki i umie je zweryfikować

-w Xantii zostawił automatykę klimy i zrobił regulację liniową (potencjometr) nawiewu.

-przy C5 wymienił mi szczotki w wentylatorze chłodnicy bez ściągania zderzaka !

-stara sprawa z Punto jako jedyny podjął się wymiany bebechów alternatora . Inni jak zobaczyli altek Punto to odskakiwali jak diabeł id krucyfiksa.

"eee paaaanie a termostat to masz Pan sprawny ? che?

pomacaj se Pan chłodnice czy jest wszędzie gorąca i pomacaj se pan ruły jak woda ma 90 i potem jak ze 95?

a bo jak Pan z tego czujnika przy chłodnicy wypnie kabelek i przypnie do masy to panu normalnie wiatrak za furfuje. Tam na bloku silnika też jest taki czujnik ciepła i też się niem tak można pobawić. Pamiętam jak Jacek grzebał coś przy aucie i ja mu ten kabelek stykłem to o mało se zębów nie wybił hehe.

No jak mam wiatrak furfać jak nowy jest a woda w hłodnicy stara, nie pomyrdana?

bo wie Pan tam jest taki mały obieg i takie wielgi.

bo u nas w Polsce to Pan jeżdzisz raczej tylko na tym małym, a jak pan jeszcze klime włączy to Panu ten wiatraczek będzie cały czas  się kręcił.

a bo we francuzach to ta elektryka to panu nie powiem jaka jest bo pan tu już więcej nie przyjedziesz, bo tam jest taki moduł jeszcze znaczy wpakowali tam i on może być uwalony, nooo taki moduł od klimatyzacji z xary se pan kup.

"

Napisano

Krzychu :) faktycznie trzeba mieć nerwy i poczucie humoru ..... nie tylko do "Pana Zbyszka" :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.