Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Draga wzięła i się zepsuła :(

Featured Replies

Napisano

Dragusia wzięła i się zepsuła... :( Jechałem sobie normalnie Sobieskiego. Ruszyłem spod świateł, żadna wyczynówka, spokojna jazda. Po przejechaniu około kilometra w czasie dojeżdżania do kolejnych świateł zacząłem hamować silnikiem a jak prędkość spadła zacząłem redukować biegi. W czasie redukcji, bez powodu Draga zgasła... :( Zjechałem na bok. Kilka prób odpalenia, za 5 czy 6 razem zaskoczyła. Pojechałem dalej, Normalnie ruszyła. Jedynka, dwójka, trójka, czwórka. Nagle całkowicie straciła moc i silnik ponownie zgasł. Dotoczyłem się do kolejnego skrzyżowania, wjechałem na przystanek. Niestety próby odpalenia nie przyniosły efektu. Paliwa w baku jest jeszcze na jakieś 50-70km, ale na wszelki wypadek przełączyłem na rezerwę. Szczęście w nieszczęściu do garażu zostało mi jakieś 600-800m. Jakoś dopchałem motunga (pierwszy raz pchałem Dragusię, spociłem się jak świnia ;) ) 
W garażu podłączyłem do prostownika, wg wskaźnika akumulator naładowany, ale próba zakręcenia wygląda jak na filmie. Zakręci raz, po czym mimo wciśniętego rozrusznika włącza się pomarańczowa lampka check engine i odcina wszystko. Ma ktoś pomysła co się mogło stać? 

Edytowane przez tomirek

Napisano

najpierw looknij kranik, a jesli ma wtrysk to sprawdz jak pompka podaje, bo wygląda jakby brakowało jej paliwka

Edytowane przez zet

Napisano
  • Autor

No faktycznie wszystko wskazuje na pompę. Jak zdjąłem gaz paliwo w gaźnikach się wypaliło, pompa nie podawała dalej i zgasł. Za drugim razem podobnie.

Przed chwilą byłem w garażu. Po przekręceniu kluczyka nie słychać cykania załączającej się pompy paliwa, tylko przekaźnik ale... Dragstar odpalił :hmm: 

Czary jakieś. Jutro sprawdzę przekaźniki, filtr i pompę

Napisano
7 godzin temu, tomirek napisał:

No faktycznie wszystko wskazuje na pompę. Jak zdjąłem gaz paliwo w gaźnikach się wypaliło, pompa nie podawała dalej i zgasł. Za drugim razem podobnie.

Przed chwilą byłem w garażu. Po przekręceniu kluczyka nie słychać cykania załączającej się pompy paliwa, tylko przekaźnik ale... Dragstar odpalił :hmm: 

Czary jakieś. Jutro sprawdzę przekaźniki, filtr i pompę

Może jakiś farfocel przytkał dziurkę i paliwo nie szło. ;]

Napisano

Miałem podobne sensacje. Wysoka temperatura, niewielka ilość paliwa w zbiorniku.

Po zgaszeniu moto nie było możliwości ponownego odpalenia.

Okazało się, że zacierała się pompa paliwa.

Napisano
  • Autor
38 minut temu, Rafaolo napisał:

Miałem podobne sensacje. Wysoka temperatura, niewielka ilość paliwa w zbiorniku.

Po zgaszeniu moto nie było możliwości ponownego odpalenia.

Okazało się, że zacierała się pompa paliwa.

No Draga stała cały dzień na słońcu, paliwa w baku niedużo.... 

Napisano

Bardzo często podczas upałów, gdy paliwo mocno się nagrzeje, odmawia współpracy pompka paliwa.

Na szczęście, wymiana i koszty nie są duże, wiec nie ma co się martwić. W razie czego, polecam http://www.pompa-paliwa.pl 

Napisano
  • Autor

No dobra, mata, pośmiejta się: 

Wczoraj pisałem, że Dragusia odmówiła posłuszeństwa. Zgasła dwa razy i dalej nie pojechała, pierwsza myśl oczywiście brak wachy, dlatego pierwsze co odkręciłem kranik na rezerwę nie odpaliła. Ale po dzisiejszym dniu, już na spokojnie wszystko wskazuje na to, że wczoraj faktycznie po prostu skończyła się waha hahahaha. Osuszyłem gaźniki a potem niemłody już akumulator po kilku zakręceniach, zanim gaźniki się napełniły odmówił posłuszeństwa... Pchałem ją kilkaset metrów do garażu. Upał, wilki jakieś... 1f609.png Do domu mokry i czerwony wróciłem. Wieczorem bez problemów silnik odpalił. Dziś również. Kranik był na rezerwie, gaźniki się zalały a akumulator od wczoraj pod prostownikiem (na wszelki wypadek). Postanowiłem się przejechać. Wszystko OK. Podjechałem na stację dotankować. Weszło prawie 15l, czyli w baku zostało ze 2-3l. 1f62e.png:O Co ciekawe, zazwyczaj do włączenia rezerwy przejeżdżałem jakieś 230km. Wczoraj na liczniku było 202... Ale... No właśnie, jest małe ale. Dotąd zawsze rezerwa włączała mi się na trasie, gdzie spalanie jest mniejsze. Jeżdżąc po mieście jak dotąd zawsze tankowałem przy około 180km, jeszcze zanim poziom w baku spadł do rezerwy. A ten bak wyjeździłem właśnie po mieście. 
Czemu takie nagłe objawy? Na trasie przy spokojnej jeździe na 5 biegu objawy włączenia rezerwy są łagodniejsze. Najpierw utrata mocy, przerywanie, przełączałem kranik i jechałem dalej. Wczoraj po mieście jechałem jednak na zdecydowanie wyższych obrotach, potem dohamowywałem silnikiem więc mogłem przegapić utratę mocy a na światłach po prostu mi zgasła. Zatrzymałem się, waha w baku zakołysała się, podlało trochę do wężyków, odpaliła, przejechała kilometr i znowu zgasła tracąc wcześniej moc... Pierdoła straszna jestem. 
Ale zastanawia mnie jedna rzecz, jak przełączam kluczyk, nie słysze pompy. Zacząłem się zastanawiać i przypominać sobie. Mam Dragę 3 rok i pamiętam, że chyba jednak nie zawsze ją słyszałem. No nic... Jestem pierdoła. Możecie drzeć łacha 1f609.png;) Chyba pora zmienić motocykl na taki, jak na zdjęciu 1f609.png;)
PS. Na stacji okazało się, że portfel został w domu. Tak, tak, jestem podwójnym pierdołą 1f609.png;) Na szczęście na wszelki wypadek eskortował mnie kumpel (jakby znowu Draga zaczęła wariować) i on pieniądze miał 1f609.png;)

Grayson-Perry-pink-motorbike-4-Small.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.