Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

podzielnik ciepła a ekran zagrzejnikowy

Featured Replies

Napisano

Mam w mieszkaniu takie podzielniki ciepła
0002594.jpg
Czy naklejenie ekranów za grzejnik wpłynie jakoś na jego wskazania? Czy nie zacznie liczyć ciepła odbitego od ekranu?

Napisano

Ekran może ci zwiększyć wskazania.

Poza tym ekran zmniejsza efektywność grzejnika.

Edytowane przez Orochimaru
Usunąłem nieregulaminowy cytat.

Napisano
  • Autor

no właśnie mam obawy czy nie wzrosną wskazania a co za tym idzie opłaty za ogrzewanie

Napisano
10 godzin temu, maras77 napisał:

Ekran może ci zwiększyć wskazania.

uzasadnisz, bo ten podzielnik bierze temp grzejnika poprzez płytkę montażową - co ma ewentualny ekran do tego?

Napisano
Dnia ‎2017‎-‎08‎-‎08 o 21:22, maras77 napisał:

Poza tym ekran zmniejsza efektywność grzejnika.

W jaki sposób ekran zmniejsza efektywność grzejnika?

założeniem takich ekranów jest "odbicie ciepła" w kierunku mieszkania i zmniejszenie strat. 

Napisano
Dnia 9.08.2017 o 08:01, Ozarek napisał:

uzasadnisz, bo ten podzielnik bierze temp grzejnika poprzez płytkę montażową - co ma ewentualny ekran do tego?

3 godziny temu, Fuzel napisał:

http://www.cieplej.pl/index_artykuly.php5?dzial=2&kat=10&art=102&limit=0

Wszystko zależy od rodzaju ekranu.

Zalety i wady zastosowania ekranów zagrzejnikowych:
  • zmniejszenie strat ciepła przez przenikanie przez fragment przegrody zewnętrznej, w obrysie której znajduje się grzejnik,
  • niewielki wzrost mocy cieplnej grzejnika (około 3%) w przypadku stosowania ekranów absorpcyjnych,
  • zmniejszenie mocy cieplnej grzejnika (około 9%) w przypadku stosowania ekranów refleksyjnych.

Więc jeśli ekran refleksyjny (czyli z folią aluminiową) zmniejszy moc grzejnika, to zapewne podzielnik naliczy więcej, bo grzejnik będzie musiał o te 9% więcej grzać.

Napisano
8 minut temu, maras77 napisał:

zmniejszenie mocy cieplnej grzejnika (około 9%) w przypadku stosowania ekranów refleksyjnych

przypuszczam, że chodzi o to, że z grzejnika "leci" w stronę ekranu przykładowo 30stC, na ekranie i w drodze do/od niego temperatura spada (znowu przykładowo) o 1stC.

trafiając na grzejnik ochładza go...

:hmm: ale żeby to było aż 9%

Napisano
2 godziny temu, Andon napisał:

przypuszczam, że chodzi o to, że z grzejnika "leci" w stronę ekranu przykładowo 30stC, na ekranie i w drodze do/od niego temperatura spada (znowu przykładowo) o 1stC.

trafiając na grzejnik ochładza go...

:hmm: ale żeby to było aż 9%

Raczej o to, ze grzejnik nagrzewa ścianę, a ta nagrzewa powietrze w pomieszczeniu.

A jak jest ekran refleksyjny, to ściana się nie nagrzewa i moc spada.

Napisano
4 godziny temu, maras77 napisał:

Zalety i wady zastosowania ekranów zagrzejnikowych:

• zmniejszenie strat ciepła przez przenikanie przez fragment przegrody zewnętrznej, w obrysie której znajduje się grzejnik,
  • niewielki wzrost mocy cieplnej grzejnika (około 3%) w przypadku stosowania ekranów absorpcyjnych,
  • zmniejszenie mocy cieplnej grzejnika (około 9%) w przypadku stosowania ekranów refleksyjnych.

Jak dla mnie to chyba jakiś dyletant pisał i myli efektywność z mocą?

:hmm:

Napisano
5 godzin temu, maras77 napisał:

Więc jeśli ekran refleksyjny (czyli z folią aluminiową) zmniejszy moc grzejnika, to zapewne podzielnik naliczy więcej, bo grzejnik będzie musiał o te 9% więcej grzać.

nie wydaje mi się żeby ta zależność była tak prosta, bo równocześnie zwiększasz izolacyjność ściany, czyli tracisz mniej ciepła. Biorąc pod uwagę fakt, że przy grzejniku ciepła jest najwięcej na dość małej powierzchni i różnice po stronie ściany duże to jednak każde zwiększenie izolacyjności powinno generować odwrotny efekt.

Napisano
1 godzinę temu, Joki napisał:

Jak dla mnie to chyba jakiś dyletant pisał i myli efektywność z mocą?

:hmm:

A ja myślę, że dyletantem ty jesteś, bo w cytowanym tekście pojęcie efektywności występuje w znaczeniu ekonomicznym, czyli opłacalnosci inwestycji.

Napisano
Godzinę temu, Ozarek napisał:

nie wydaje mi się żeby ta zależność była tak prosta, bo równocześnie zwiększasz izolacyjność ściany, czyli tracisz mniej ciepła. Biorąc pod uwagę fakt, że przy grzejniku ciepła jest najwięcej na dość małej powierzchni i różnice po stronie ściany duże to jednak każde zwiększenie izolacyjności powinno generować odwrotny efekt.

To zalezy od izolacji ściany.

Jak masz goly mur, to ekran zmniejsza straty.

A jak masz dobrą izolację, to tylko pogarsza oddawanie ciepła.

Nie mówiąc już o tym, że takie zmiany mogą wpływać na wskazania podzielnika.

Trzeba by było zbadać eksperymentalnie, co takie pokrętne urządzenie pokaże po montażu ekranu.

Słyszalem, ze nawet szmata na grzejniku może drastycznie zmienić wskazania.

Napisano
2 godziny temu, maras77 napisał:

A ja myślę, że dyletantem ty jesteś, bo w cytowanym tekście pojęcie efektywności występuje w znaczeniu ekonomicznym, czyli opłacalnosci inwestycji.

Mam na myśli moc, która nie zależy od otoczenia tylko od konstrukcji grzejnika. To, że jestem dyletantem w tej dziedzinie to oczywiste.

;)

Edytowane przez Joki

Napisano
Teraz, Joki napisał:

Mam na myśli moc, która nie zależy od otoczenia tylko od konstrukcji grzejnika.

Moc oddawana zależy też od sposobu zabudowy.

Na plakietce masz moc nominalną badaną w bardzo specyficznych warunkach.

Napisano
1 minutę temu, maras77 napisał:

Moc oddawana zależy też od sposobu zabudowy.

Na plakietce masz moc nominalną badaną w bardzo specyficznych warunkach.

O to mi właśnie chodzi. Moc jest stała.

Zmienia się skuteczność czy efektywność.

Napisano
2 minuty temu, Joki napisał:

O to mi właśnie chodzi. Moc jest stała.

Zmienia się skuteczność czy efektywność.

To jest stwierdzenie tak prawdziwe, jakby powiedzieć, że moc silnika w samochodzie jest stała, a zmienia się efektywność.

Napisano

Gdyby tamten dyletant napisał, że pod wpływem ekranu zmienia się moc oddawanna a nie moc grzejnika to nie brzmiało by to jak zmieniająca się moc silnika pod wpływem np. zmiany ciśnienia w oponach.

;)

Napisano
4 minuty temu, Joki napisał:

Gdyby tamten dyletant napisał, że pod wpływem ekranu zmienia się moc oddawanna a nie moc grzejnika to nie brzmiało by to jak zmieniająca się moc silnika pod wpływem np. zmiany ciśnienia w oponach.

;)

Dobrze napisał. Moc z definicji jest wartością skalarną i chwilową.

Dopiero jak dodasz przymiotnik, to zmienia się znaczenie na szczególne, np moc średnia, maksymalna.

A moc to moc, czyli z definicji jest to oddawana energia w danym momencie. Definicyjnie w czasie 1 sekundy.

Więc nie oceniaj, bo w porównaniu z autorem tego tekstu jesteś malutki, nawet jak na palcach staniesz.

Napisano
2 minuty temu, maras77 napisał:

Dobrze napisał. Moc z definicji jest wartością skalarną i chwilową.

Dopiero jak dodasz przymiotnik, to zmienia się znaczenie na szczególne, np moc średnia, maksymalna.

A moc to moc, czyli z definicji jest to oddawana energia w danym momencie. Definicyjnie w czasie 1 sekundy.

Więc nie oceniaj, bo w porównaniu z autorem tego tekstu jesteś malutki, nawet jak na palcach staniesz.

Jestem mikrusem nawet ale takie stwierdzenia jak użył to zwyczajny brak kultury technicznej. Lamerstwo po prostu, które nie przystoi komuś takiemu.

;)

Edytowane przez Joki

Napisano
13 minut temu, Joki napisał:

Jestem mikrusem nawet ale takie stwierdzenia jak użył to zwyczajny brak kultury technicznej. Lamerstwo po prostu, które nie przystoi komuś takiemu.

;)

Zarzucasz lamerstwo, a sam źle używasz pojęcia efektywność ;)

Aby mówić o efektywności trzeba najpierw zdefiniować funkcję celu, czyli pożądany wynik optymalizacji.

A ty z grubej rury, o myleniu mocy z efektywnością. Normalnie żal.pl

;)

Napisano
27 minut temu, maras77 napisał:

Zarzucasz lamerstwo, a sam źle używasz pojęcia efektywność ;)

Aby mówić o efektywności trzeba najpierw zdefiniować funkcję celu, czyli pożądany wynik optymalizacji.

A ty z grubej rury, o myleniu mocy z efektywnością. Normalnie żal.pl

;)

Nie uważasz, że merytoryczna dyskusja z kimś, kto nie ma pojęcia o ciepłownictwie i wypisuje farmazony tylko go dowartościowuje?

;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.