Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oświetlenie LED + ściemnianie

Featured Replies

Napisano

Mam w kuchni 6 punktów świetlnych, które zamierzam przerobić na oświetlenie LED. Jednocześnie chciałbym mieć możliwość regulacji jasności wszystkich na raz.

Powiedzcie mi, co muszę kupić.

- czy żarówki LED muszą być jakieś specjalne - "ściemnialne"?

- czy są ściemniacze do LEDów w formie "włącznika" podtynkowego?

- względnie - czy może dać zasilacz z funkcją ściemniania oraz ze zdalnym sterowaniem?

Ktoś już może rozkminiał taki temat?

Napisano

Żarówki LED są specjalne pod ściemniacze, ja kupowałem w IKEA do kompletu z lampami.

Napisano
22 godziny temu, PiQ napisał:

Przykładowy ściemniacz do LED. Inni producenci też pewnie będą mieć coś takiego lub podobnego

http://e-ospel.pl/sonata-sciemniacze/3183-sciemniacz-uniwersalny-do-led-ospel-sonata-lp-8rl2m00-bialy-5907577478506.html

Tyle tylko że do SPECJALNYCH żarówek led, a nie do wszystkich.

.....

Ściemniacz uniwersalny przyciskowo-obrotowy współpracuje z oświetleniem:

LED 230V – ściemnialnym 0-100W, maksymalnie 10 szt.

....

Napisano
23 minuty temu, JacWeg napisał:

Tyle tylko że do SPECJALNYCH żarówek led, a nie do wszystkich.

.....

Ściemniacz uniwersalny przyciskowo-obrotowy współpracuje z oświetleniem:

LED 230V – ściemnialnym 0-100W, maksymalnie 10 szt.

....

Jeżeli "żarówka" ma przetwornicę stabilizującą napięcie ledów, to będzie się "broniła" przed ściemnianiem, do pewnego spadku napięcia je kompensując, a potem zacznie migotać. do ściemniania żarówka powinna mieć tylko układ prostowniczy, bez stabilizacji napięcia.

Napisano

Ściemnianie LED odbywa się przez modulację sygnału zasilającego, tego który bezpośrednio zasila diodę a nie zasilacz do niej.

Wyobraż sobie to tak - pełna jasność 100% i sygnał ciągły - oczywiste.

Wyłączone to 0% jasności i brak sygnału - oczywiste.

Ale co jest pomiędzy tymi stanami? Ano modulacja sygnału zasilającego diody w falę prostokątną o wypełnieniu iluśtam procent, stosownie do jasności. czyli wypełnienie 50% to połowa sygnału 0 i połowa full, i tak bardzo szybko na zmianę to mknie.

Jeśli ktoś ma choc blade pojęcie o zmianie gotowego kodu (jest prościutki) i równie blade o elektronice to może sobie sam wydziargać odpowiednią listwę LED i zrobić zasilanie na Arduino, ja robiłem tylko zabawę w regulację jasności kilku diod ale zasada działania jest taka sama, bo nie czuję potrzeby robienia takiego oświetlenia.

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi.

Znalazłem polską firmę Zamel. W katalogu mają mnóstwo sterowników, którymi można ściemniać światła, również LEDy. I to takie na 12-14V jak i 230V. I do tego mają zdalne sterowanie - pilot, co by mi bardzo odpowiadało. Mój wybór to zestaw ROP-22 + P457/2. Jeśli ktoś zna produkty tej firmy i mógłby zaopiniować mój wybór, to byłbym zobowiązany.

Jedno pytanie jeszcze mam - co mi daje "kanałowość" pilota zdalnego sterowania? Ile kanałów jest mi potrzebne do realizacji funkcji typu ściemnij/rozjaśnij/włącz/wyłącz?

Żarówki LED (wybaczcie ten skrót myślowy, stosuję go świadomie) ściemnialne wybrałem na 230V (trzonek GU10). Jedne z najbardziej popularnych.

Napisano
Dnia 27.08.2017 o 11:51, Cinek napisał:

Ściemnianie LED odbywa się przez modulację sygnału zasilającego, tego który bezpośrednio zasila diodę a nie zasilacz do niej.

Wyobraż sobie to tak - pełna jasność 100% i sygnał ciągły - oczywiste.

Wyłączone to 0% jasności i brak sygnału - oczywiste.

Ale co jest pomiędzy tymi stanami? Ano modulacja sygnału zasilającego diody w falę prostokątną o wypełnieniu iluśtam procent, stosownie do jasności. czyli wypełnienie 50% to połowa sygnału 0 i połowa full, i tak bardzo szybko na zmianę to mknie.

Jeśli ktoś ma choc blade pojęcie o zmianie gotowego kodu (jest prościutki) i równie blade o elektronice to może sobie sam wydziargać odpowiednią listwę LED i zrobić zasilanie na Arduino, ja robiłem tylko zabawę w regulację jasności kilku diod ale zasada działania jest taka sama, bo nie czuję potrzeby robienia takiego oświetlenia.

Ale Bartek pisał o punktach świetlnych, nie ograniczając się do niskonapięciowych listew. Z listwami jest prosto, bo one nie mają układów stabilizujących napięcie, a tylko rezystory i możesz także w pewnym zakresie sterować jasnością LEDów poprzez zmianę napięcia zasilającego. Natomiast wiele nawet 12 woltowych "spotów" czy innych źródeł światła ma na pokładzie stabilizatory napięcia i tu nic ze ściemnianiem nie wykombinujesz, bo one będą temu przeciwdziałały - czy to obniżaniu napięcia, czy zmniejszaniu wypełnienia przebiegu napięcia zasilającego.

Napisano
  • Autor

U mnie to MUSZĄ być pojedyncze żarówki LED. Dokładnie 6 sztuk.

Jest mi to rybka, czy będą na 12V czy na 230V, ale chyba wolę te drugie.

Szkoda, że nie ma tu nikogo, co by znał produkty Zamela. Mają tego sporo, na mój niefachowy ślip, bardzo podobnych sterowników. Ja potrzebuję włącz/wyłącz plus ściemnianie, najchętniej bezprzewodowe.

Napisano
4 godziny temu, Bartłomiej napisał:

U mnie to MUSZĄ być pojedyncze żarówki LED. Dokładnie 6 sztuk.

Jest mi to rybka, czy będą na 12V czy na 230V, ale chyba wolę te drugie.

Szkoda, że nie ma tu nikogo, co by znał produkty Zamela. Mają tego sporo, na mój niefachowy ślip, bardzo podobnych sterowników. Ja potrzebuję włącz/wyłącz plus ściemnianie, najchętniej bezprzewodowe.

Nie wiedząc nic bliżej o tym, co chcesz zrobić, mogę Ci tylko napisać uniwersalnie - szukaj "żarówek" LED z napisem "Dimmable", a ściemniaczy z napisem "[Suitable] for LED lamps".

Napisano
  • Autor

Nie bardzo wiem, co mogę jeszcze "bliżej" opowiedzieć o tym, co potrzebuję. Wszystko napisałem w tym wątku: 6 punktów świetlnych w kuchni chcę zamienić na LED. I chcę to światło mieć ściemnialne. Najlepiej bezprzewodowo, żebym nie musiał modyfikować obecnej instalacji elektrycznej.

I znalazłem produkty Zamelu, które wyglądają na pasujące. Ale potrzebuję z kimś pogadać, kto może ma więcej wiedzy ntt ode mnie.

Wiem, co to znaczy "dimmable"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.