Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czujnik spalanie stukowego

Featured Replies

Napisano

Witam !

Czasami przy jezdzie powyzej 100 km/h zapala mi sie ikonka silnika i wprowadza silnik w tryp awaryjny. Co mi strasznie dziala na nerwy. sprawdzilem kod bledu i wyszlo ze to czujnik spalania stukowego Czy moze mi ktos doradzic jak sie pozbyc tej usterki tanim kosztem. Mam jakas tam instalacje gazowa i ci od gazu powiedzieli mi ze w oplach to norma. Ale kiedys jak jeszcze gazu nie mialem to tez sie to zapalalo. Pozdrawiam

Astra F 96 1.6 8V benzyna+gaz

gg 2155465

Napisano

Witam.

Podstawa to przykręcenie go odpowiednim momentem, dokładnie 13Nm.

Jest to bardzo ważne bo to właściwie mikrofon i musi dolegać odpowiednio do kadłuba. Powierzchnie muszą być czyste.

Odłącz czujnik,

Podłącz omomierz między czujnik i masę, powinno być ok 4kom.

Odpal silnik przy odłączonym czujniku, na kabelku powinno być min. 0,02V na jałowych obrotach, a przy właczonym zapłonie (nieruchomym silniku) min. 4,5V.

Jeśli masz stroboskop to przy pracującym silniku jeśli stukniesz w kadłub przy czujniku powinien się na moment opóźnić zapłon.

Możliwe, że przez samozapłony na LPG (nawet jeśli ich nie słychać to czujnik je wykryje) ECU głupieje i stąd te błędy.

Napisano
  • Autor

hmmm dzieki za odpowiedz ale mechanik ze mnie zaden

a powiedz mi co moge zrobic zeby .... nie wwalal mi tego trybu awaryjnego ??? co zrobic ??? tak zeby nie jechac do serwisu gdzie wezma kupe kasy ktorej nie mam) pozdrawiam

Napisano

Trzeba sprawdzić czy czujnik jest dobry, jeśli nie jest to trzeba go wymienić, inaczej błąd nie zniknie.

Napisano

kolego, a jak chcesz zmierzyc moment 13Nm? widziales ten czujnik???? na koncu ma kabelek. ja dynamometrczyne klucze widzialem tylko nasadowe. w nasadke srednio wepchniesz ten kabel nie mowiac o braku miejsca. ale dobra. dla chetnego nic trudnego wiec moze sobie pordzisz. ja wykrecilem czujnik i wkrecilem go na pale i jest miod.

bo mimo, ze u mnie wywalal blad czujnik spalania stukowego to czujnik uszkodzony wcale nie byl. bo pododbno tam nie ma sie co popsuc!

u mnie blad czujnika stukowego powodowal EGR. przy ktorejs wizycie u gazownika wspomnialem mu o tym bledzie. bo przeciez LPG ma wysoka liczbe oktanowa. popatrzyl, pomyslal, pogrzebal i powiedzial, ze to EGR. zaslepic!

oslepilem go i od paru kkm bledu nie ma.

Napisano

Owszem widziałem ten czujnik.

Rzeczywiście ten jest nietypowy, bo większość jest w kształcie tulejki przykręcanej śrubą, ale dla chcącego nic trudnego.

Głowicę też można przykręcić na pałę, jak ktoś ma czucie w ręku to efekt będzie porównywalny.

Czujnik trzeba przykręcić takim momentem, żeby miał dobry kontakt z blokiem, ale żeby nie zgnieść środka.

Napisano

Czesc.

Niestety moment przykrecania czujnika spalania stukowego jest bardzo istotny. To jest element piezoelektryczny, ktory reaguje na drgania bloku silnika (na dzwieki spalania stukowego). Jak go przykrecisz zlym momentem, to bedzie za bardzo albo za malo napiety wstepnie i tym sposobem zmienisz jego czulosc. Bedzie wiec reagowal za wczesnie albo za pozno (ew. wcale) na detonacje.

drive.gif

P.S. A tak a propos przyjezdzasz Macio 26.05 na Dzien Elektroniki Samochodowej. Ja akurat bede, to moglibysmy sie spiknac.

Napisano

> Czesc.

> Niestety moment przykrecania czujnika spalania stukowego jest bardzo

> istotny. To jest element piezoelektryczny, ktory reaguje na

> drgania bloku silnika (na dzwieki spalania stukowego). Jak go

> przykrecisz zlym momentem, to bedzie za bardzo albo za malo

> napiety wstepnie i tym sposobem zmienisz jego czulosc. Bedzie

> wiec reagowal za wczesnie albo za pozno (ew. wcale) na

> detonacje.

> P.S. A tak a propos przyjezdzasz Macio 26.05 na Dzien Elektroniki

> Samochodowej. Ja akurat bede, to moglibysmy sie spiknac.

Jaco teoria teoria. Ja nie mowie, ze tak nie trzeba. Ale wez klucz i sporobuj to zrobic w praktyce. Jak ci sie to uda to stawiam Ci skrzynke coca -coli. Mowie tylko, ze u mnie blad spalania stukowego byl powodowany przez EGR.

Zreszta Ty masz Honde wiec wynocha na swoj kacik ;P wink.gif.

p.s. na polibudzie to sie wole nie pojawiac smile.gif bo jeszcze mnie lisik dorwie i bedzie cos chcial smile.gif a Ty przyjezdzasz z rzeszy?

Napisano

> Jaco teoria teoria. Ja nie mowie, ze tak nie trzeba. Ale wez klucz i

> sporobuj to zrobic w praktyce. Jak ci sie to uda to stawiam Ci

> skrzynke coca -coli.

Ja na szczescie u siebie nie musialem nic przy tym czujniku robic, ale widzialem w VW/Audi procedure. Raz klient przyjechal z wyskakujacym caly zas bledem wlasnie czujnika spalania stukowego w Golfie 1.6. Samochod byl po naprawie powypadkowej, gdzie byl rowniez wymieniany osprzet silnika. Czujnik byl ok. i "wygladal na dobrze przykrecony". Okazalo, sie, ze po odkreceniu i poprawnym dokreceniu blad sie juz nigdy nie pojawil. Dlatego twierdze, ze ten moment dokrecania jest bardzo wazny.

> Mowie tylko, ze u mnie blad spalania

> stukowego byl powodowany przez EGR.

niewiem.gif

> Zreszta Ty masz Honde wiec wynocha na swoj kacik ;P .

A kto mi zabroni tu pisac?? bokser.gif

> p.s. na polibudzie to sie wole nie pojawiac bo jeszcze mnie lisik

> dorwie i bedzie cos chcial a Ty przyjezdzasz z rzeszy?

Ja przyjechalem na dlugi weekend Czw-Nd i wracam z powrotem do nudnej rzeczywistosci wygnanczej.

Pozdrowka.

drive.gif

Napisano

teraz mi sie jeszcze przypomnialo. gdzies czytalem, ze wazny jest dobry kontakt z masa tego czujnika (sruba i gwint musza byc czyste) wiec pamietaj o dokladnym wyczyszczeniu przed przykreceniem! - ja u siebie czyscilem szczotka druciana do bialosci i papierem sciernym, powleklem gwint wazelina (pewnei i tak wytopila sie od temperatury ale mysle, ze nie zaszkodzi)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.