Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

koza

Featured Replies

Napisano

Planuję zakup i montaż kozy w niewielkim (50m2, parter + poddasze), drewnianym domku letniskowym.

Wybór dość spory. Szukam zatem porad i opinii co wybrać (na co zwrócić uwagę), aby najlepiej spełniała swoją rolę (ogrzewanie w sezonie jesienno-zimowym).

Sprawy wizualne są drugorzędne, aczkolwiek nie bez znaczenia.

Montaż powierzam fachowcom, więc o to się nie martwię.

Napisano
4 godziny temu, FrugOs napisał:

Planuję zakup i montaż kozy w niewielkim (50m2, parter + poddasze), drewnianym domku letniskowym.

Wybór dość spory. Szukam zatem porad i opinii co wybrać (na co zwrócić uwagę), aby najlepiej spełniała swoją rolę (ogrzewanie w sezonie jesienno-zimowym).

Sprawy wizualne są drugorzędne, aczkolwiek nie bez znaczenia.

Montaż powierzam fachowcom, więc o to się nie martwię.

Im cięższa (im więcej kamienia w środku), tym lepiej.

W tych najprostszych kozach istotna jest długa rura spalinowa, gdyż ona bardzo się nagrzewa (grzeje tak, kal cała koza ;) )

Napisano
23 minuty temu, FrugOs napisał:

Dlaczego im cięższa tym lepsza? 

Jeśli nie jest to tylko blaszana puszka, ale ma trochę cegły szamotowej to wolniej się nagrzewa, ale też wolniej stygnie i trzyma ciepło jeszcze przez jakiś czas.

Napisano

Ja założyłem kozę na pellet we wrześniu br. Koza 8 kW ogrzewa mi salon o powierzchni ok 30m.kw. do tego (przez drzwi) kuchnię i łazienkę. W sumie ok. 60 m.kw.

Przy obecnych temperaturach (ok. 10 stopni na dworze), w salonie mam (oczywiście jest regulacja temperatury) ok 25 stopni (ustawiam na 23), w kuchni jakieś 3 stopnie mniej. Pracując w podtrzymaniu spala tego pelletu niewiele. Odpada mi rozpalanie, dokładanie i syf w salonie (popiół usuwam odkurzaczem jak ostygnie). Minusem jest to, że do pracy potrzebuje prądu i trochę słychać wentylator i podajnik (u mnie akurat do wymiany jest prawdopodobnie wentylator). Nie trzyma też ciepła po wygaszeniu. Moja żona jest ciepłolubna i nie narzeka. Dzięki kozicy nie muszę na razie pędzić CO - jak temperatury spadną uruchomię CO i dam odpocząć piecykowi.

Edytowane przez KeyaR

Napisano

Kupiłem taki, kolor czarny. Jakbym miał trochę większą kasę do dyspozycji wziąłbym piecyk firmy Cadel albo MCZ, ewentualnie na etapie projektowania/remontu pomyślałbym nad piecykiem z DGP (rozprowadzenie powietrza, tak żeby dogrzewało sąsiednie pomieszczenia albo pomieszczenia na piętrze).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.