Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kosztorys naprawy maski

Featured Replies

Napisano

gałąź uszkodziła mi maskę
po oględzinach dostałem kosztorys naprawy z oc zarządcy drogi - jak w załączeniu

zdaję sobie sprawę, że może to nie wystarczyć na wymianę maski i co mogę teraz zrobić ?

Chcę rekalkulacji kosztów naprawy i argumenty jakie mi przychodzą, to:
- użyte do kalkulacji elementy porównywalnej jakości w miejsce oryginalnych lub  równoważnych pomimo, że samochód był serwisowany wyłącznie na oryginalnych częściach
- auto jest w okresie gwarancji producenta (auto ma 3 lata, gw. 4letnia) który uzależnia zachowanie gwarancji od wykorzystania w naprawie wyłącznie części O
- częśc oryginalna nie jest "zużyta", jest natomiast używana i w wyniku szkody uszkodzona

dodatkowo co oznacza zdanie "Jednocześnie za zastosowaniem części P przemawiają stopień
wyeksploatowania wymienionych w kalkulacji części do tego stopnia, że nie mogły konkurować
(pod względem użyteczności i ryzyk) z częściami P."- dla mnie to jakiś błąd lub bełkot

no i skąd ten rabat 20% ?

kosztorys.pdf

Napisano

Wstaw do aso zrobia na oryginalnych czesciach, a fakture przeslij do ubezpieczyciela. 

Napisano

Po co Ci ta wycena? Wstaw do ASO niech zawolaja rzeczoznawce zrobia na orginalnych czesciach i beda sie boksowac. Chyba, ze masz cos w OWU, ze robia na uzywkach.

Napisano

Wycena zeby cie spuscic na drzewo. Auto na gwarancji, rob bezgotowkowo w ASO i niech sie oni szarpia z TU. 

Napisano
20 godzin temu, wujekcybul napisał:

Po co Ci ta wycena? Wstaw do ASO niech zawolaja rzeczoznawce zrobia na orginalnych czesciach i beda sie boksowac. Chyba, ze masz cos w OWU, ze robia na uzywkach.

O ile rzeczoznawca zezwoli na wymianę, a nie naprawę - ot drobny szczegół. Co do boksowania, to  ASO na siebie tego nie weźmie - jeśli przyjdzie co do czego, to poszkodowany chcąc nie chcąc aby odebrać auto musi zapłacić różnicę. Wszystkim się wydaje, że jak ASO, to już problem z głowy, a potem niespodzianka.

Napisano
20 godzin temu, SebeKK napisał:

Wycena zeby cie spuscic na drzewo. Auto na gwarancji, rob bezgotowkowo w ASO i niech sie oni szarpia z TU. 

ASO z TU szarpać się nie będzie, o czym powyżej napisałem. Może się szarpać, ale nie musi, jeśli naprawa jest zgodna z opinią rzeczoznawcy. Wystarczy przeczytać papiery "cesji opłaty za naprawę" przy oddawaniu do ASO. W normalnym przypadku problemów nie ma.

Napisano
  • Autor

wg kosztorysu, w którym jest zakup maski i jej malowanie, dla mnie jasne jest że jest kalkulowana naprawa poprzez wymianę

czytałem przy poprzedniej naprawie umowę cesji przy naprawie i ASO najwyżej poinformuje ubezpieczyciela i właściciela o innych kosztach naprawy, a fakturę na różnicę chętnie wystawi

mnie najbardziej "rozbawił" rabat, który sami sobie udzielili

Napisano
1 godzinę temu, krowka napisał:

O ile rzeczoznawca zezwoli na wymianę, a nie naprawę - ot drobny szczegół. Co do boksowania, to  ASO na siebie tego nie weźmie - jeśli przyjdzie co do czego, to poszkodowany chcąc nie chcąc aby odebrać auto musi zapłacić różnicę. Wszystkim się wydaje, że jak ASO, to już problem z głowy, a potem niespodzianka.

Z 7 stluczek robilem w ASO i nigdy nie bylo problemu zarowno swoje jak i firmowe. Podpisywalem papier na rozliczenie bezgotowkowe i pare innych i po problemie.

Napisano
39 minut temu, wujekcybul napisał:

Z 7 stluczek robilem w ASO i nigdy nie bylo problemu zarowno swoje jak i firmowe. Podpisywalem papier na rozliczenie bezgotowkowe i pare innych i po problemie.

Widzisz, a ja tak nie miałem. Musiałem dopłacić, a potem do sądu przeciw ubezpieczycielowi. Nawet za auto zastępcze nie chciał ubezpieczyciel zapłacić - przerabiałem 9 lat temu. Od tamtego momentu nigdy nie mam zamiaru robić czegokolwiek z OC sprawcy, a regresem ze swojego AC - raz przerobione i żadnych problemów.

Edytowane przez krowka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.