Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Shell hx6 10W40

Featured Replies

Napisano

Do olejowych speców i nie tylko-dobry jest ten olej, znaczy czy nie gorszy od Lotosa 10W40?

Przez ostatnie lata używałem głównie tego drugiego ale ostatnio trafiła się promocja/przecena tego Shella w sklepie na literę K to wziąłem 4 bańki (niecałe 33PLN za 4 litry). 

Nie mogę jednak znaleźć jego podstawowych parametrów typu TBN czy temp. płynięcia :hmm:

Napisano
  • Autor

Czyli temp. płynięcia to -48°C?

Jeśli tak to bardzo bardzo przyzwoicie:hmm:

Napisano
2 minuty temu, volf6 napisał:

Czyli temp. płynięcia to -48°C?

Jeśli tak to bardzo bardzo przyzwoicie:hmm:

Na przestrzeni lat temperatura płynięcia zmieniała się od -36 do -48°C :ok: Myślę, że olej jest dobry, biorąc pod uwagę że to 10W40.

Napisano
  • Autor
9 minut temu, analyzer64 napisał:

Na przestrzeni lat temperatura płynięcia zmieniała się od -36 do -48°C :ok: Myślę, że olej jest dobry, biorąc pod uwagę że to 10W40.

No właśnie nie wiem czy aż nie za dobrze;] Przecież nawet 5W40 maja tę temperaturę wyższą, także następca czyli hx7 10W40 ma -45°C8]

Napisano

W HX-7 z analizy co prawda 3 lata temu ale w wersji made in RUS , było -38, TBN ok. 10,5, za to NOACK 7,7.

Napisano

Zobacz datę produkcji:-), w tesco był 2 miesiące po terminie 14zł/1l. HX6 to poprzednik HX7 , ale jednocześnie na przestrzeni lat i krajów do jakich miał trafiać jego bazy , dodatki i właściwości ewalułowały-zupełnie inny był na Rosję/Niemcy/Polską i tak jest do dziś z schell'em.

Zestawienie go w pierwotnej wersji z 10w40 lotosa daje prawie to samo oba to Minerały z 10-20% udziałem baz HC.

ZDDP przy schellu ciut lepiej, wskaźnik lepkości w 100 trochę wyższy, temp. płynięcia -48 niemożliwa w żadnym, ale jak na 10w40 oba spisują się do -20 wyjątkowo dobrze w tej klasie lepkości  np. w porównaniu z 10w40 synergie + od Motula.

Jak masz promo to możesz śmiało zamiennie  stosować zamiast 10w40 od lotosa.

Ciekawym olejem jest cena/vs. jakość:-) z najnowszej partii(nowa etykieta) od Venola i Meguina sygnowana Logiem Kauflandu.

Poprzednia partia i umowa licencyjna opiewała na oleje Mannola i Venola, które same w sobie są słabe ,a 10w40 K było dokładnym odbiciem tych olei.

Natomiast za 10-20 zł więcej można mieć już HX7 10w40 i jego baza oraz parametry są dużo lepsze niż ww.;-), jeżeli to nie podróbka z alegrogo.

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, Pawel1984 napisał:

Zobacz datę produkcji:-), w tesco był 2 miesiące po terminie

28 DEC 2016, to chyba nie po terminie (o ile drukują datę produkcji) a kupowany właśnie w sklepie o którym piszesz. Mam nadzieję, ze oni podrobionymi nie handlują;]

Co do ceny to wyszło ok. 8zł/1l-dlatego się skusiłem:hehe:

Napisano

Z HM może być tak;

28 Dec 2016-data ważności

Schell chce wprowadzić np. Hx7-prezes(kupiec mówi), a co zrobimy z HX6 co zalega?- i jest f-marketingowa-stąd cena.

Tego to raczej się nie opłaca podrabiać-bo łącze olej HM jest centralnie dystrybutor HM i to idzie w tonach.

Napisano
19 godzin temu, Pawel1984 napisał:

Zobacz datę produkcji:-),

pytanie, czy taki olej się w jakiś sposób popsuje? przecież to nie chleb.

mam wujka na wsi, który pracował na kolei. za czasów komunistycznych przywoził sobie beczkami 200l olej do silników lokomotyw. nawiózł tego chyba z 5 tys litrów i ma do dzisiaj jeszcze troche. przez te lata zalewał nim silniki w swoich traktorach i autach (głównie 125p). nigdy nic złego się nie stało. ba... wogóle nic się nie stało. z tym, że beczki stały cały czas w piwnicy w stałej temp na poziomie 10-15C, na plusie oczywiście

Napisano

Z czasem nawet zamknięty olej traci parametry, zwiększa się głównie w pierwszej kolejności lepkość-sam miałek kiedyś 1l 5,czy 7 lat po terminie selenii 10w40 o której zupełnie zapomniałem, później nie było do czego tego wykożystać-obok był 1l vr1 5w50 valvo i selenia stała się dużo bardziej lepka.

Co do cytatu-bardziej chodziło mi o to, że SM/HM nie może w świetle Polskiego prawa sprzedawać oleju czy nawet żelazka jeżeli by miało datę przydatności jako towaru pełnowartościowego.

Olej który wymieniłeś służył takiej trochę starej motoryzacji, dziś przy wysileniu i pasowaniu silników to by nie przeszło, ale bez problemu olej rok po ważności czy olej otwarty a nieużywany rok można zalewać jeżeli to markowy, dobrze przechowywany, a pacjent nie ma wad fabrycznych-panewki czy wałki rozrządu z plasteliny, malutkie podkręcone turbo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.