Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Coś sie chyba zepsuło

Featured Replies

Napisano

Witam zakupiłęm niedawno Astrę z 92 roku z Holandi z gazem. Auto sprawuje sie dobrze, jedynym zastanawiającym mankamentem jest niska temperatura na wskaźniku. Co prawda po przejechaniu 5 km nagrzewnica jest ciepła i leci już ciepłe powietrze z nawiewów (wiec to chyba nie termostat) ale wskaźnik nie wychodzi przy normalnej jeździe dalej niż za niebieską kreskę. A jak stoje w korku to podskoczy do ok 80 C i zapala sie taka zółta kontrolka (chyba od wtrysku czy coś z takim znaczkiem zapłonu) auto nadal pracuje i nie zachowuje sie jakby sie przegrzewało. Podejrzewam ze jest zepsuty czujnik temperatury (zle wskazuje i nie załącza wiatraka) ale nie wiem dokładnie a nie miałem jeszcze do czynienia z silnikam GM wiec pytam czy ktoś już tak miał

Astra HB 1.4i z GAZEM rok 92 monowtrysk

Napisano

> Witam zakupiłęm niedawno Astrę z 92 roku z Holandi z gazem. Auto

> sprawuje sie dobrze, jedynym zastanawiającym mankamentem jest

> niska temperatura na wskaźniku. Co prawda po przejechaniu 5 km

> nagrzewnica jest ciepła i leci już ciepłe powietrze z nawiewów

> (wiec to chyba nie termostat) ale wskaźnik nie wychodzi przy

> normalnej jeździe dalej niż za niebieską kreskę. A jak stoje w

> korku to podskoczy do ok 80 C i zapala sie taka zółta kontrolka

> (chyba od wtrysku czy coś z takim znaczkiem zapłonu) auto nadal

> pracuje i nie zachowuje sie jakby sie przegrzewało. Podejrzewam

> ze jest zepsuty czujnik temperatury (zle wskazuje i nie załącza

> wiatraka) ale nie wiem dokładnie a nie miałem jeszcze do

> czynienia z silnikam GM wiec pytam czy ktoś już tak miał

> Astra HB 1.4i z GAZEM rok 92 monowtrysk

IMHO masz rację, że czujnik temp. -"kłamie"!!!!

Ja mam podobnie, jak chwycę rękoma wężyki to OK, czyli termostat otwiera we właściwym momencie, ale na wskazówce jest inaczej wrrr.gifmlotek.gif

Ale wymiana czujnika na nowy może przynieść spore korzyści ok.gif

Napisano

Tą żółta kontrolka to tak zwany check enige, informuje o błedach w układie wtryskowymi zapłonowym. Wymrugaj kod usterek i napisz nam co to za kod to dopiero wtedy będziemy ci w stanie pomuc. Zapewne niewiesz o co mi biega dlatego zerknij tu http://astra.autokacik.pl/ w menue po lewej wybierz astra I f i pod rozdział wykryj to sam, no i jak sie dowiesz jaki kod to sie odezwij. cool.gif

Napisano

> IMHO masz rację, że czujnik temp. -"kłamie"!!!!

> Ja mam podobnie, jak chwycę rękoma wężyki to OK, czyli termostat

> otwiera we właściwym momencie, ale na wskazówce jest inaczej

> Ale wymiana czujnika na nowy może przynieść spore korzyści

IMHO to włanie wina termostatu. Jest cały czas otwrty dlatego masz ciepły "weżyk" a poniewaz jest cały czas otwarty i chłodnica chłodzi ciecz dlatego na wskazniku jest zaledwie ok 80st -niebieskie pole.

Napisano

> IMHO to włanie wina termostatu. Jest cały czas otwrty dlatego masz

> ciepły "weżyk" a poniewaz jest cały czas otwarty i chłodnica

> chłodzi ciecz dlatego na wskazniku jest zaledwie ok 80st

> -niebieskie pole.

Ja stawiam na termotat.

Miałem własnie tak samo. zlosnik.gif

Przejedź po odpaleniu zimnego z 3 km stań i zobacz czy masz ciepły wąż co do chłodnicy idzie. Powinien byc zimny. zlosnik.gif

U mnie wskazówka tylko na postoju w korku wychodziła poza niebieskie. Wymieniłem termostat, autko zaraz zaczeło mniej palić.

Wymień i zobacz od razu pompe wody.Pozdrawiam.

zlosnik.gif

Napisano

Mi również wydaje sie że to wina termostatu ale ciekawi mnie chack enige. Jeszcze jeden sposób na sprawdzenie termostatu to odpalic autko i polać chłodnice wodą i zostawić aż się silnik nagrzeje. Jeśli termostat jest ciągle otwarty to woda na chłodnicy będzie powoli parować a jeśli jest dobry to w momęcie otwarcia buchnie parą. wazniak.gif W przypadku dobrego termostatu przyczyną błędnych wskazań temperatury może równiez być stabilizator napięcia.

Napisano
  • Autor

Zrobiłem ten sprawdzian poprzez zmostkowanie złącza (10 pin) i wyskoczył mi błąd 13 czyli "brak sygnału z sondy lambda" moze jest odłączona (bo ma gazownie) lub się kabel oderwał gdzieś ale czemu mi się pojawia check engine jak sie autko zagrzeje??? tego nie wiem frown.gif co do termostatu to również możliwe. Chyba na wszelki wypadek wymnienie termostat i czujnik temp.

PS jak to wychodzi cenowo (termostat i czujnik???)

Napisano

Check ci się pojawia po zagrzaniu, bo póki sonda jest zimna to komputer nie bierze jej wskazań pod uwagę, a nawet jeśli zacznie brać to chwilę czeka (chyba na cud grinser006.gif ) zanim wyświetli błąd.

Napisano

Heh, ja też myślałem, że mam zacięty termostat i chciałem wymienic na nowy. mechanior do termaostatu a tam...pusto. Poprzedni właściciel wyjął termostat, bo walnięta była uszczelka pod głowicą. Podciśnienie uciekało do wyruwnawczego i nie wywalało korka, bo cały czas był obieg. Wskazówka też szła lekko ponad niebieskie pole a teraz jest ponad 80 st. i 90 st. w korku, bo załącza sie wentylator i dalej nie idzie. Naprawa wyszła mnie 350 zł. Jeśli też masz taki problem (brak termostatu) od razu kupuj uszczelkę pod głowice frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.