Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tuning regału

Featured Replies

Napisano

Hej,

mam taki regał:

1130-060-030-075-0001_p_1.JPG

i potrzebę postawienia go w miejscu gdzie nie ma tyle miejsca ;] Opcję są dwie:

1 - skracam go - ucinam dolny poziom w połowie. Na drugim od dołu poziomie przesuwam prawą ściankę w lewo i gotowe, rozmiar pasi.

2 - zmieści mi się w całości, ale... do góry nogami. Musiałbym dorobić mocowania do zawieszenia na ścianie. Dać je na pewno na najszerszym (czyli teraz już - górnym) poziomie, dla bezpieczeństwa  zrobić je też na środkowym poziomie, a najmniejszy poziom (który teraz będzie na dole) oprzeć o podłogę. Tylko... regał zrobiony jest ofc z płyty, czy to ma szansę wytrzymać? Poszczególne poziomy wzmocniłbym dodatkowymi konfirmatami.

Co szanowne grono myśli o pomyślę nr 2?

Napisano
25 minut temu, tomecki napisał:

Co szanowne grono myśli o pomyślę nr 2?

Na ubrania albo bibeloty będzie ok. Jak nastawisz półki pełne książek to się powygina. Może nawet się gdzieś rozlezie?

Napisano
  • Autor
20 minut temu, Joki napisał:

Na ubrania albo bibeloty będzie ok. Jak nastawisz półki pełne książek to się powygina. Może nawet się gdzieś rozlezie?

no trochę książek teraz jest, a na dole kartony z pierdołami... Jak wzmocnie konfirmatami to powinno wytrzymać imo, bardziej się boję czy zaczepy się nie wyrwą. Musiałbym ich sporo pewnie dać, a pewności i tak nie ma :nie_wiem:

Napisano
9 minut temu, tomecki napisał:

no trochę książek teraz jest, a na dole kartony z pierdołami... Jak wzmocnie konfirmatami to powinno wytrzymać imo, bardziej się boję czy zaczepy się nie wyrwą. Musiałbym ich sporo pewnie dać, a pewności i tak nie ma :nie_wiem:

Jak dasz odpowiednie zawiesia, to czemu ma się urwać? Zawiesia najlepiej schować za pionowymi profilami:

+ nie będzie ich widać

+ główne obciążenie pójdzie na profile pionowe, więc siły "rozrywające" będą mniejsze

- chcąc być estetą, trzeba by zawiesia lekko wefrezować w profil płyty. Inaczej półka będzie odstawać od ściany o grubość zawiesia.

Dałbym 3 na profilach pionowych, które będą górnym poziomem i potem 2 na tym poziomie 2 od dołu.

Coś takiego mam na myśli:

zawieszka-100x20mm,main.jpg

Edytowane przez s_krzychu

Napisano
  • Autor
9 minut temu, s_krzychu napisał:

Inaczej półka będzie odstawać od ściany o grubość zawiesia

myślę, że do przeżycia

9 minut temu, s_krzychu napisał:

Coś takiego mam na myśli:

no w sumie, może i ma to szansę powodzenia ;] Podjadę dzisiaj do OBI i zobaczę co mają. Myślę, że fajnie gdyby udało się znaleźć nawet dłuższe niż pokazujesz. Nie wiem czemu, ale boję się, że takie cosik na trzech wkrętach ma szansę się wyrwać ;]

Chociaż z drugiej strony- jeśli dolny poziom będzie opierać się o podłogę to też nie powinno być tragedii.

Napisano

Masz rację - warto dać dłuższe. Daj też dłuższe wkręty. Główna siła będzie ścinająca, a nie wyrywająca. Bardziej się obawiaj rozłażenia tych półek na łączeniach, jeżeli to mocno obciążysz. To zdaje się jest tylko klejone na kołki. Ale w sumie jak to się oprze o podłogę, to nie powinno być problemu.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, s_krzychu napisał:

To zdaje się jest tylko klejone na kołki

jest skręcane, nie pamiętam jak, ale na ściankach od wewnątrz są śruby. Dodatkowo jak mówię- zafunduję gdzie się da:

img_2369.jpg

Zobaczę co znajdę w sklepie i będę dalej kombinował ;]

Napisano

Jak regał ma być zastawiony czymś co będzie zasłaniało to możesz użyć takiego czegoś

Katownik_lacznik_80_x_40_x_40_mm-107291-

Napisano
  • Autor
14 minut temu, Oscar_ napisał:

Jak regał ma być zastawiony czymś co będzie zasłaniało to możesz użyć takiego czegoś

na niższych partiach mogę dać :oki:

pomysł się klaruje :)

Napisano
  • Autor
Dnia 7.11.2017 o 11:19, Oscar_ napisał:

no i finalnie użyłem tylko czegoś takiego. Ino węższego, a grubszego ;]

do tego tak jak planowałem wszędzie gdzie się dało wkręciłem konfirmaty

pomysł @s_krzychu był ok, ale "nie chciało mi się". Dodatkowo żona powiedziała, że książki zasłonią uchwyty, ale nie pykło :hehe:;]

4 uchwyty i trzyma tak, że atom tego nie ruszy. Na regał nie było miejsca po małym przemeblowaniu, a wyszło jak dla mnie bardzo fajnie ;]

Aha- od dołu oparte jest o subwoofer z 'izolacją' z książki ;]

20171108_182402-1.jpg.86f5e12a6730b98a5c47cd2075abc437.jpg

Jakość zdjęcia zabija ;]

Napisano

Te dwa górne mogłeś dać na półce niżej to by nic nie było widać. Jest ok i będzie trzymać.

Napisano
  • Autor
8 minut temu, Oscar_ napisał:

Te dwa górne mogłeś dać na półce niżej to by nic nie było widać

po fakcie też na to wpadłem :hehe:;]

8 minut temu, Oscar_ napisał:

Jest ok i będzie trzymać

szwagier - 70kg się na tym powiesił i ani drgnęło ;] Ja ze swoimi 103kg nie próbowałem ;]  Ale będzie git :)

Napisano
1 minutę temu, tomecki napisał:

po fakcie też na to wpadłem :hehe:;]

Tak jest zawsze ;]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.