Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Remonty w kotłowni (zakupy)

Featured Replies

Napisano

Witajcie!

Potrzebuję wymienić kilka rzeczy w kotłowni i potrzebuję Waszej porady.

Piec SAS UWT 23kW to wszystko napędza.

Co i jakie podzespoły wybrać do założenia, konkretnie producentów i modele, względnie z linkami:

1. Bojler poziomy 100-120L z grzałką: (stary "no name" strzelił na wężownicy po 15 latach) 

a) dwupłaszczowy

b) wężownica

Specjalnie nie piszę o dwóch wężownicach pod "solary", bo będzie fotowoltaika po nowym roku.

2. Pompy obiegowe CO i CWU (obecnie Grundfos 10 i 12lat 25/40, działają, ale są za szybkie nawet na 1 biegu)

3. Miarkownik ciągu. (marka i model, piec przystosowany)

4. Zawór trójdrożny. (producent i model)

Pozdrawiam,

Szymon

Napisano

1. Ja mam u siebie z plaszczem o taki 120 l 

http://kospel.pl/pl/produkty/wymienniki-i-zasobniki-cwu/wp-i-wpz-termo-hit.html

2. Wilo yonos pico, elektroniczne i bardzo energooszczędne. Musisz tylko dobrac jakie potrzebujesz. Mieszkam na parterze więc wyatarczy mi 25/1-4

3. Dobrą opinią cieszą sie honeywell, ja nie mam.

4. U mnie dzielnie pracuje Afriso, bez silownika.

Napisano
28 minut temu, Pipper napisał:

Witajcie!

Potrzebuję wymienić kilka rzeczy w kotłowni i potrzebuję Waszej porady.

Co i jakie podzespoły wybrać do założenia, konkretnie producentów i modele, względnie z linkami:

4. Zawór trójdrożny. (producent i model)

Pozdrawiam,

Szymon

zastawiam się dlaczego chcesz zawór trójdrożny

nie widzę zalet tego zaworu, zamiast trój - załóż czterodrożny- ja założyłem i jestem b. zadowolony

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, 4thelement napisał:

zastawiam się dlaczego chcesz zawór trójdrożny

nie widzę zalet tego zaworu, zamiast trój - załóż czterodrożny- ja założyłem i jestem b. zadowolony

ok, czemu 4 drogi?

u mnie brak podłogówki i nie ma w planach ;)

dlatego trójdrożny, żeby tylko mieszał z powrotną drogą i nie było za zimnego powrotu na piec :oki:

Napisano
  • Autor
17 minut temu, Hory555 napisał:

1. Ja mam u siebie z plaszczem o taki 120 l 

http://kospel.pl/pl/produkty/wymienniki-i-zasobniki-cwu/wp-i-wpz-termo-hit.html

2. Wilo yonos pico, elektroniczne i bardzo energooszczędne. Musisz tylko dobrac jakie potrzebujesz. Mieszkam na parterze więc wyatarczy mi 25/1-4

3. Dobrą opinią cieszą sie honeywell, ja nie mam.

4. U mnie dzielnie pracuje Afriso, bez silownika.

Ok, dzięki za info :piwko:

Napisano
24 minuty temu, Pipper napisał:

ok, czemu 4 drogi?

u mnie brak podłogówki i nie ma w planach ;)

dlatego trójdrożny, żeby tylko mieszał z powrotną drogą i nie było za zimnego powrotu na piec :oki:

u mnie też nie ma podłogówki a jednak decyzja padła na czterodrogowy - i z jak najbardziej pozytywnym skutkiem

po sezonie może zostanie zakupiony regulator stałotemperaturowy afriso act343

Edytowane przez 4thelement

Napisano

SAS UWT masz bez sterownika i nadmuchu że chcesz miarkownik montować 8]

Mam identyczny kocioł i u mnie działa z zaworem czterodrogowym+ regulator+sterownik pokojowy.

Bojler jeśli chcesz już taki mały to szukaj nierdzewki z demontażu. W rodzinie zamontowane 6szt od 200l do mojego 500l.  Najstarszy od 7lat zero jakichkolwiek problemów. Sąsiad po 4latach wymieniał jakiegoś emaliowanego. Wszystkie kupione u tego gościa http://allegro.pl/uzytkownik/adamoXJR/ogrzewanie-kotly-i-piece-111869?order=m

Pompę mam Wilo Stratos ale to chyba przesadziłem tańszy model bez wyświetlacza by pewnie wystarczył ;]

Napisano
  • Autor
33 minuty temu, cumel napisał:

SAS UWT masz bez sterownika i nadmuchu że chcesz miarkownik montować 8]

Mam identyczny kocioł i u mnie działa z zaworem czterodrogowym+ regulator+sterownik pokojowy.

Bojler jeśli chcesz już taki mały to szukaj nierdzewki z demontażu. W rodzinie zamontowane 6szt od 200l do mojego 500l.  Najstarszy od 7lat zero jakichkolwiek problemów. Sąsiad po 4latach wymieniał jakiegoś emaliowanego. Wszystkie kupione u tego gościa http://allegro.pl/uzytkownik/adamoXJR/ogrzewanie-kotly-i-piece-111869?order=m

Pompę mam Wilo Stratos ale to chyba przesadziłem tańszy model bez wyświetlacza by pewnie wystarczył ;]

Jest sterownik st 32 lub 52, zastanawiam się jak to poustawiać, żeby odpowiednio z węglem przy spalaniu górnym działało, czy jakieś foto poglądowe tej "czterodrogówki" z podłączeniem mógłbym poprosić? :piwko:

Napisano
2 godziny temu, Pipper napisał:

Po co Ci osprzęt kotła, jak masz piec?

rotfl

Napisano
1 godzinę temu, Pipper napisał:

Jest sterownik st 32 lub 52, zastanawiam się jak to poustawiać, żeby odpowiednio z węglem przy spalaniu górnym działało, czy jakieś foto poglądowe tej "czterodrogówki" z podłączeniem mógłbym poprosić? :piwko:

Niestety ja mam RecalArt to ustawień nie podam ale sam kocioł dobrze pracuje przy spalaniu górnym. Ale poczytaj o spalaniu kroczącym to bardziej wygodna metoda   ;) Foto jutro ....

Napisano

Proponuję 4-drogowy Herz + siłownik Herz + sterowanie Tech ST-431. Będziesz miał sterowanie pogodowe i ochronę powrotu. Minus jest taki, że potrzeba jeszcze pompę kotłową.

Taniej może być sam zawór termostatyczny do ochrony powrotu. Z Herza masz model Teplomix, z Afriso niestety nie pamiętam modelu.

Napisano
Dnia 12.11.2017 o 22:23, Pipper napisał:

poniżej foto tak jak wygląda to u mnie. foto jeszcze sprzed założenia izolacji

20170927_113857.jpg

Napisano
  • Autor

Ok, dziękuję za foto :piwko:

Jutro rozmowa z hydraulikiem i zabawa u mnie. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.