Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mało INFO o X14XE

Featured Replies

Napisano

Lokam po całym forum i kącikach astry i jak do tej pory natknąłem sie na bardzo mało informacji dotyczących asterek F a silnikami X14XE 90 KM. Czy te silniki to jakis badziew czy tylko chwilowy wybryk opla. Nawet jak czytałem FAQ to tez specjalnych info na temat tego silnika nie znalałem. Na jednej ze stron poswięconych oplu nawet autor niewspomina o tych motorkach - zaczynam sie tym martwić grinser006.gif

Dodatkowo mam problem że światłami długimi, a dokładniej z mruganiem np. w razie kontroli. Jak pchną dźwignię od siebie to światła się zapalają, ale jak pociągane (tzn. chce tylko mrugnąć) to nie działają. czy to juz wymiana całego włącznika czy można to jakoś reanimować.

Napisano

> Lokam po całym forum i kącikach astry i jak do tej pory natknąłem sie

> na bardzo mało informacji dotyczących asterek F a silnikami

> X14XE 90 KM. Czy te silniki to jakis badziew czy tylko chwilowy

> wybryk opla. Nawet jak czytałem FAQ to tez specjalnych info na

> temat tego silnika nie znalałem. Na jednej ze stron poswięconych

> oplu nawet autor niewspomina o tych motorkach - zaczynam sie tym

> martwić

Racja jest ze silniki te byly montowane przez krotki okres czasu. Jezeli sie nie myle to byl to okres 2 lat.

Z pewnych zrodel wiem, ze te same silniki sa montowane do teraz - jak twierdzi Opel zmiejszone pozostalo zuzycie paliwa, poza tym to te same silniki tak naprawde.

Nie jest to napewno badziew - nie wiem jak forumowicze go posiadajacy, aczkolwiek ja nie moge nic zlego o nim powiedziec, oraz slyszalem o nim jak najlepsze opinie.

Takze moim zdaniem pozadny silnik, nie pali duzo, niezbyt awaryjny, jak dbasz to posluzy dlugo smile.gif

Jezeli znajde materialy w necie na jego temat albo zdobede cos od opla wiecej to dam znac.

Pozdrawiam

Napisano

> Jezeli znajde materialy w necie na jego temat albo zdobede cos od

> opla wiecej to dam znac.

Jeżeli znajdziesz daj znać na priv-a albo mail-a (w profilu jest aktualny) bow.gifbow.gifbow.gif20.GIF

A co do wątku, to ja również posiadam X14XE i osiem lat nic nie robiłem poza okresowymi wymianami oleju, paska itp.

Ostatnio jednak cieknie mi olej na UPG sciana.gif, ale autko zachowuję "kondycję" więc z wymianą jeszcze trochę poczekam.

Ogólnie uważam, że X14XE, to bardzo dobra "jednostka napędowa"

ok.gif

20.GIF

Napisano

> Ogólnie uważam, że X14XE, to bardzo dobra "jednostka napędowa"

Z wad tych silnikow to przede wszystkim apetyt na olej oraz najdrozsze czesci zamienne (rozrzad, kable etc...). Reszta to juz tylko zalety zeby.GIF Bardzo dynamiczny, dzielnie znosi moje 1.5 roczne katusze, z czego od roku juz na gazie.

Napisano

> Lokam po całym forum i kącikach astry i jak do tej pory natknąłem sie

> na bardzo mało informacji dotyczących asterek F a silnikami

> X14XE 90 KM. Czy te silniki to jakis badziew czy tylko chwilowy

> wybryk opla. Nawet jak czytałem FAQ to tez specjalnych info na

> temat tego silnika nie znalałem. Na jednej ze stron poswięconych

> oplu nawet autor niewspomina o tych motorkach - zaczynam sie tym

> martwić

> Dodatkowo mam problem że światłami długimi, a dokładniej z mruganiem

> np. w razie kontroli. Jak pchną dźwignię od siebie to światła

> się zapalają, ale jak pociągane (tzn. chce tylko mrugnąć) to nie

> działają. czy to juz wymiana całego włącznika czy można to jakoś

> reanimować.

Nie mógłbym pozostawić tego watku i nic nie napiasć. Też mam autko z tym silnikiem. Jak narazie nie mam zastrzeżeń - pali niewiele więcej od mojego CC700 (aisan), przyśpieszenie - ok jak dla mnie - tyle że trzeba kręcić wysoko. Nie jestem przyzwyczajony chociaż już 3 miesiące tym jeżdżę. Potworna wada dla mnie to krótka jedynka - autko - po ruszeniu - trzeba kręcić wysoko albo dziwnie szybko zmieniać na 2jke. Inaczej maluchy za mną trąbią na światłach smile.gif.

Olej - około litrę wziął na 3000km - więc sporo. W CC jeździłem od wymiany do wymiany. No ale miałem wlany w astrę Mobil 1 0w40 - więc troche woda :-/

Teraz zalałem 5w50 tej samej firmy - zobaczę co będzie.

Raz dostełem Check Engine - odczytałem że to EGR. Wiąże tę sprawę z paliwem ,,od pana Kazia'' - który to znany jest z faktu zmniejszania LO posiadanego na swojej stacji zbyt dobrego paliwa jakimś ;-) - pozwalającym podnieść zyski ;-) - specyfikiem (dowiedzialem się po fakcie) czerwona.gifsciana.gif. Po wypaleniu paliwa i przegonieniu autka na noPB 98 narazie spokój.

Pali na tyk - przy -20stC tez palił.

Tak sobie dumam - poza tym że trzeba go tak kręcić wysoko no i te biegi to nie mogę sie do tego silnika przyczepić

Napisano

Witam. Również posiadam opla z tym silnikiem x14xe na gazie. Kupiłem go w lutym od 1 właściciela z przebiegiem 140000 i jak na razie jestem z autka i silnika bardzo zadowolony nie bierze oleju a zrobiłem 5000 km tylko egr zastrajkował w drugim dniu uzytkowania. na trasie pali ok 7l gazu a po miejscu ok9. Przyspieszenie ok tylko biegi ciężko wchodza i lekko go bieże, pozatym wszystko ok. Niedziała mi wskażnik paliwa i nikt nie wie jak to naprawić ą prób było dużo. Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

No to ja posiadam go od 2 tygodni. Co do krótkiej jedynki to prawda i boool, a co do przyspieszaia na obrotach to nawet na LPG ~ 100 kmh 5 sztuk na pkładzie 5 bieg i nie prosie sie przy wyprzedzaniu tira biglaugh.gif. Niewiem jak jest z braniem oleju ale sądze ze mój nie bedzie wyjątkiem i chlapnie sobie w gardziołek jakiegos litra tym bardziej że ma 175 kkm - prawie juz 176 i jest to 9 letnie autko. Oleum ciągle 5W40 (to chyba dobre oznaczenie) zastanawaim się kiedy przejść na półsyntetyka? Tak czy tak jestem z niego zadowolony JAK narazie biglaugh.gif

Napisano

> Z wad tych silnikow to przede wszystkim apetyt na olej oraz

> najdrozsze czesci zamienne (rozrzad, kable etc...). Reszta to

> juz tylko zalety Bardzo dynamiczny, dzielnie znosi moje 1.5

> roczne katusze, z czego od roku juz na gazie.

Ja tam nie wiem jak niektorzy to robia, ale nie zgodze sie z kolega, ze "wcina" olej... bo tego nie robi zeby.GIF (chociaz moj ma teraz 42000 przejechane dopiero cool.gif), aczkolwiek nie slyszalem zeby one specjalnie olej braly.

Co do czesci to tez chyba przesada... musialbym to sprawdzic z ciekawosci, ale nie wydaje mi sie, zeby byly drozsze - a wymienialem juz w/w kupujac go pub2.gif

Pozdrawiam smile.gif

Napisano

> Ja tam nie wiem jak niektorzy to robia, ale nie zgodze sie z kolega,

> ze "wcina" olej... bo tego nie robi

tys prawda - mój ma za sobą 117 tys i olej jest od wymiany do wymiany co 10kkm. Zalewam zawsze na full i przy wymianie nigdy nie spadło poniżej 1/3 podziałki na bagnecie. Dynamika - no cóż - mogłoby byc lepiej ale kupując 1.4 trzeba się liczyć z tym, że to rakieta nie bedzie. Jak do tej pory przez trzy lata uzytkowania - awarii zero poza wyciekiem spod uszczelki termostatu nic sie odpukać z silnikiem absolutnie nie dzieje. czasami ma odpały i na zimnym potrafi chodzić jakoś nierówno ale po dniu - góra trzech mu przechodzi smile.gif. Myślę, że dbając o ten motor posłuży dłużej niż X16XE. Czytając to forum statystycznie więcej kłopotów maja Koledzy z X16XE niż z X14XE

Napisano

A mnie wcina olej :-(

Już nawet chciałem wymieniać uszczelniacze zaworów i pierścienie, ale niestety po takim zabiegu nie ma pewności, że będzie lepiej - więc odpuściłem na razie i dolewam :-) Przejdę na półsyntetyk to może coś się poprawi... Chyba taniej byłoby kupić cały silnik - tyle że jest problem ze znalezieniem pewnego egzemplarza..

A pozatym to silnik jest całkiem ok - mało pali i ładnie ciągnie.

Napisano

> Racja jest ze silniki te byly montowane przez krotki okres czasu.

> Jezeli sie nie myle to byl to okres 2 lat.

> Z pewnych zrodel wiem, ze te same silniki sa montowane do teraz - jak

> twierdzi Opel zmiejszone pozostalo zuzycie paliwa, poza tym to

> te same silniki tak naprawde.

Astra F - X14XE

Astra G - X14XE

Tigra - X14XE

wiec silniczek, ze tak powiem, ma powodzenie.

Pewnie rozni sie nieco osprzet ale silnik ten sam.

tez jestem zadowolony ze swojego, jak do tej pory sprawowal sie bardzo ok, ale niestety szukam juz drugiego serducha:(

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.