Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

O Mercedesa pytań kilka (W203, W211)

Featured Replies

Napisano

Nie mogę znaleźć BMW, szukam więc czegoś podobnego. 

Wpadł mi w oko W203 z V6 pod maską, pamiętam że w tych latach były 3.0 R6 i V6, któreś miały gorszą opinię, a nic nie mogę znaleźć - to raz.

https://www.otomoto.pl/oferta/mercedes-benz-klasa-c-mercedes-w203-lift-3-0-benzyna-lpg-ID6zk4bY.html?utm_source=refferals&utm_medium=traffic_exchange&utm_campaign=olx#xtor=SEC-8

Dwa, dokładając parę groszy mogę kupić W211 E500, tutaj motor ma legendarną wytrzymałość - ktoś miał, potwierdzi, zniechęci?

https://www.olx.pl/oferta/mercedes-w211-e500-lpg-CID5-IDoDcRQ.html#d16d458d81

Z góry dzięki. Modele w linkach przykładowe, jeszcze ich nie oglądałem.

Napisano

Jeśli chodzi o w203/w211 to v6 z początku produkcji miały problem z wycierającym się kołem zębatym na wale korbowym od wałka wyrównoważającego. Naprawa wymaga kompletnej rozbiórki silnika, warto sprawdzić w historii czy auto miało to robione.

E500 to zawias airmatic, potencjalnie droższy w naprawie, reszta jak w zwykłej w211, czyli naprawa/regeneracja pompy sbc.

W211 jest dużo większe od w203 i ma lepsze zabezpieczenie antykorozyjne, poza sbc to kosztu eksploatacji będą zbliżone bo mechanicznie to te same auta.

Napisano
20 minut temu, Piotrus napisał:

Jeśli chodzi o w203/w211 to v6 z początku produkcji miały problem z wycierającym się kołem zębatym na wale korbowym od wałka wyrównoważającego. Naprawa wymaga kompletnej rozbiórki silnika, warto sprawdzić w historii czy auto miało to robione.

to dotyczyło tylko M272 3,5 v6

Edytowane przez goldixll

Napisano
Godzinę temu, goldixll napisał:

to dotyczyło tylko M272 3,5 v6

Nie tylko, cała rodzina M272 o określonych nr była wadliwa. Generalnie od 2007 montowali już poprawioną wersję.

Więcej np. tutaj : https://topclassactions.com/lawsuit-settlements/lawsuit-news/838-mercedes-m272-a-m273-engine-class-action/

Napisano

Ogólnie to kupno mercedesa w benzynie jest nieporozumieniem. Te silniki dużo pala i bardzo słabo jadą. Mała podaż na rynku. Jeszcze m272 ma kosztowny rozrząd, który nie jest wieczny. Gdyby to było stare m112 to pol biedy. One w zasadzie tylko piły olej i przy wyższych przebiegach zaczynały pukać+łańcuchy siadały, ale w razie co drugi motor był tani. Z tymi v6 już tak nie jest🤔.

500 tez wcale taka legendarnie bezawaryjna nie jest. Ok sam silnik na tle np. v8 bmw czy jaguara to faktycznie jest bezawaryjny, ale łańcuchy się wyciągają przy trochę większych przebiegach. Zrobienie zgodnie ze sztuka to pare k pln. 16swiec cewek i kabli również nie nastraja optymistycznie. No i słusznie zauważone, ze każda 500 ma airmatic. No i znowu masz niby 306koni ale w ogóle tego nie czuć. Jak kupować mercedesa to cdi, ale to stare rzędowe. Od v6 cdi trzymać się z daleka😊

sbc dzisiaj już nie jest żadnym dużym kosztem, a nawet fajnym bajerem. W aucie z 2002roku masz autoholda, osuszanie tarcz podczas jazdy na autostradzie w deszczu, samoczynne zwalnianie podczas pełzania w korku i pewnie jeszcze coś o czym zapomniałem.

W ogóle to daj spokoj z W203 okropny samochód. Dużo gorzej się tym jezdzi niż golfem iv, możesz mi nie wierzyć ale tak jest. Zawias z przodu bardzo szybko pada.

Cianse auto z brzydkim wnętrzem. 211 jest dużo lepszym rozwiązaniem. Tylko ze w kombi masz z tylu airmatic zawsze. Miech nowy 1200zl są 2sztuki. Kompresor wabco 950 jak dobrze pamietam. Amory tanie coś około 200zl sztuka. W sedanie tego nie ma jeśli nie ma pełnego airmatica.

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, atlantic napisał:

Ogólnie to kupno mercedesa w benzynie jest nieporozumieniem. Te silniki dużo pala i bardzo słabo jadą. Mała podaż na rynku. Jeszcze m272 ma kosztowny rozrząd, który nie jest wieczny. Gdyby to było stare m112 to pol biedy. One w zasadzie tylko piły olej i przy wyższych przebiegach zaczynały pukać+łańcuchy siadały, ale w razie co drugi motor był tani. Z tymi v6 już tak nie jest🤔.

500 tez wcale taka legendarnie bezawaryjna nie jest. Ok sam silnik na tle np. v8 bmw czy jaguara to faktycznie jest bezawaryjny, ale łańcuchy się wyciągają przy trochę większych przebiegach. Zrobienie zgodnie ze sztuka to pare k pln. 16swiec cewek i kabli również nie nastraja optymistycznie. No i słusznie zauważone, ze każda 500 ma airmatic. No i znowu masz niby 306koni ale w ogóle tego nie czuć. Jak kupować mercedesa to cdi, ale to stare rzędowe. Od v6 cdi trzymać się z daleka😊

sbc dzisiaj już nie jest żadnym dużym kosztem, a nawet fajnym bajerem. W aucie z 2002roku masz autoholda, osuszanie tarcz podczas jazdy na autostradzie w deszczu, samoczynne zwalnianie podczas pełzania w korku i pewnie jeszcze coś o czym zapomniałem.

W ogóle to daj spokoj z W203 okropny samochód. Dużo gorzej się tym jezdzi niż golfem iv, możesz mi nie wierzyć ale tak jest. Zawias z przodu bardzo szybko pada.

Cianse auto z brzydkim wnętrzem. 211 jest dużo lepszym rozwiązaniem. Tylko ze w kombi masz z tylu airmatic zawsze. Miech nowy 1200zl są 2sztuki. Kompresor wabco 950 jak dobrze pamietam. Amory tanie coś około 200zl sztuka. W sedanie tego nie ma jeśli nie ma pełnego airmatica.

Ogólnie tragedii nie ma widzę... 

Docelowo celuję w kombi, airmatic mnie nie przeraża, zanim kupiłem E39 sprawdałem ceny nowych amorów nivo i 1600 w ASO sztuka. Uznałem że raz na życie auta mogę tyle wydać. 

Z tego co widzę problemem będzie znalezienie dobrego egzemplarza, a uparłem się że czas w życiu na V8. 

E39 ciężko znaleźć no i jednak kończy się rocznikowo tam gdzie W211 zaczyna, E60 nie kupię, bo tam ceny są dopiero kosmiczne a i motoru z dobrą opinią nie znalazłem. Chyba pokonam swoją niechęć do Audi i zacznę oglądać co tam mają...

Napisano
7 godzin temu, atlantic napisał:

Tzn ile trzeba wydać dzisiaj na nową pompę? To że można skasować licznik hamowań w starej to wiem, tylko że jest duża szansa że już raz ktoś to zrobił w tak starym aucie więc w końcu trzeba będzie kupić nową.

7 godzin temu, atlantic napisał:

Tutaj to trochę popłynąłeś :hehe: Akurat miałem przez 3 lata Octavię kombi  (czyli zawias jak w GIV) i w203 jednocześnie. Różnica w prowadzeniu ogromna na korzyść w203. Zawias z przodu faktycznie jest słaby, przy przebiegu 150kkm wymieniłem wahacze, po kolejnych 30kkm jeden znowu złapał luzy. Za to tył był pancerny bo tylko wymieniłem tulejki pływające.

Napisano
5 godzin temu, bizz napisał:

Ogólnie tragedii nie ma widzę... 

Docelowo celuję w kombi, airmatic mnie nie przeraża, zanim kupiłem E39 sprawdałem ceny nowych amorów nivo i 1600 w ASO sztuka. Uznałem że raz na życie auta mogę tyle wydać. 

Z tego co widzę problemem będzie znalezienie dobrego egzemplarza, a uparłem się że czas w życiu na V8. 

E39 ciężko znaleźć no i jednak kończy się rocznikowo tam gdzie W211 zaczyna, E60 nie kupię, bo tam ceny są dopiero kosmiczne a i motoru z dobrą opinią nie znalazłem. Chyba pokonam swoją niechęć do Audi i zacznę oglądać co tam mają...

Jak kupisz e500 to masz full airmatic i tam amor jest zintegrowany z miechem. kosztuje 2350zl po zniżkach za szt. Ale uwaga masz jeszcze tyl i tutaj jest amor + miech osobno. Amor 2700 po zniżkach + miech 1800!;]! I wszystko x2 oczywiście. Airmatic w eklasie kombi jest nieprzyzwoicie drogi w naprawie. Od razu Ci mowie ze regeneracja to jest dziadostwo. Miech może będzie szczelny na chwile, ale amor jest nadal zużyty i samochód przy 140 na autostradzie będzie się bujał jak rozlazly kondonz. To już lepiej kupic sklase, bo masz nawet nieco mniejsze koszty zawiasy, a samochód zupełnie inny.

4 godziny temu, Piotrus napisał:

Tzn ile trzeba wydać dzisiaj na nową pompę? To że można skasować licznik hamowań w starej to wiem, tylko że jest duża szansa że już raz ktoś to zrobił w tak starym aucie więc w końcu trzeba będzie kupić nową.

Tutaj to trochę popłynąłeś :hehe: Akurat miałem przez 3 lata Octavię kombi  (czyli zawias jak w GIV) i w203 jednocześnie. Różnica w prowadzeniu ogromna na korzyść w203. Zawias z przodu faktycznie jest słaby, przy przebiegu 150kkm wymieniłem wahacze, po kolejnych 30kkm jeden znowu złapał luzy. Za to tył był pancerny bo tylko wymieniłem tulejki pływające.

Ja tez miałem 203 i dla mnie ten samochód mógłby nie istnieć. Prowadzi się ok, bo masz zwarte auto z tylnym napędem, ale ta pozycja za kierownica z dupa na podłodze jak w kartonie po telewizorze jest traaaaagiczna. Fotele na tle golfa dramat, zawias raz do roku za 1.5k pln. Stuki na dziurach bo to cklasa. Wstydzić się powinni, bo 190 łykała dziury z grcja o jakiej pomarzyc może niejedno nowe auto. A zawieszenie robiłeś za 150zl, bo się jakiś łącznik albo sworzeń skończył. Z tylu to się nigdy w Mercedesie nic nie dzieje z zawiasem, ewentualnie te poduszki/tulejki za czapkę gruszek.

Po prostu nie lubię tego auta, może dlatego ze to cklasa🤔

Nowa pompa jest bardzo droga, ale masz gościa na forum 211 który je regeneruje. I nie chodzi tu o kasowanie licznika. Zreszta w każdym większym mieście warsztat robiący tylko mercedesy potrafi to naprawić. Dla mnie większym problemem są notorycznie padając sprzęgła w cdi. Buczy, drży i wyje. Nawet nowe z serwisu potrafią buczeć.. :hehe:

Napisano

też szukam w211 dla ojca (bardziej E320 CDI niż E500) ale ostatnio jechałem taryfą właśnie takim W211 po lifcie i gadałem z właścicielem (auto miało 370 tys, jeździ nim od nowości), że z uwagi na niższą masę niż w220 airmatic w E-klasach nie pada tak szybko jak w S-klasie. Większych napraw nie miał.

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, atlantic napisał:

Jak kupisz e500 to masz full airmatic i tam amor jest zintegrowany z miechem. kosztuje 2350zl po zniżkach za szt. Ale uwaga masz jeszcze tyl i tutaj jest amor + miech osobno. Amor 2700 po zniżkach + miech 1800!;]! I wszystko x2 oczywiście. Airmatic w eklasie kombi jest nieprzyzwoicie drogi w naprawie. Od razu Ci mowie ze regeneracja to jest dziadostwo. Miech może będzie szczelny na chwile, ale amor jest nadal zużyty i samochód przy 140 na autostradzie będzie się bujał jak rozlazly kondonz. To już lepiej kupic sklase, bo masz nawet nieco mniejsze koszty zawiasy, a samochód zupełnie inny.

fabrycznie nowy kompresor WABCO do kombi - 1350 

fabrycznie nowy oryginał MB amortyzator tył 2300

zregenerowany miech 1050 

amortyzator przód 1350 

Takie ceny dostałem już z montażem. Przy cenach auta 25-40 kpln to już chyba gra niewarta świeczki.

Napisano

I tak dostałeś dobre ceny. Ten samochód warto kupić tylko w wariancie -przedliftowy sedan, 320cdi z dużym wyposażeniem i małym przebiegiem. Niestety w przyrodzie jak występuje to jest bardzo drogi i aż za drogi za tak stary samochód. Z drugiej strony widziałem wczoraj e39 530d za 30900zl...;]

Napisano
Godzinę temu, atlantic napisał:

I tak dostałeś dobre ceny. Ten samochód warto kupić tylko w wariancie -przedliftowy sedan, 320cdi z dużym wyposażeniem i małym przebiegiem. Niestety w przyrodzie jak występuje to jest bardzo drogi i aż za drogi za tak stary samochód. Z drugiej strony widziałem wczoraj e39 530d za 30900zl...;]

Swagier kupil takiego z 2004 roku z przebiegiem 110kkm-teraz ma 180kkm I jedyne co przez te 4 lata robil nadplanowo to czujnik skretu .Ja jestem zakochany w tym aucie ale niestety to za duza kolubryna jak dla mnie:no:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.