Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stuki w przednim zawieszeniu- maglownica?

Featured Replies

Napisano

Cześć!

Od dłuższego czasu w przednim zawieszeniu wyczuwałem stuki, teraz już nasiliły się do tego stopnia, że stały się nieznośne. 

Pojawiają się one tylko przy przejeździe przez szereg nierówności. Łączniki stabilizatora są nowe, zawieszenie sprawdzone już kilkukrotnie na ścieżce diagnostycznej- żaden z diagnostów nie miał najmniejszych uwag, jeden ze znajomych mi podsunął myśl, że w Golfie miał podobnie i przyczyną była maglownica.

Miał ktoś może podobny problem? Denerwuje mnie to niemiłosiernie, a nie mam pomysłu nawet od czego zacząć działania :(

Napisano

Odkrec koło lewe podnieś na lewarku skrec max w lewo kołami i chwyć za drążek od kierownicy . jeżeli wyczujesz minimalny Luz - masz winowajcę czyli albo drążek kierowniczy albo maglownica. Potem żeby upewnić się na 100% co stuka, to musisz zdjąć manszete od przekładni ( ta harmonijka) i chwycić za drążek i ruszać. Co ma luzy...

Jeżeli nie wyjdzie nic na lewej zrób tak samo na prawej. 

Co do przekładni ja nie miałem czasu na regenerację i kupiłem taka

http://allegro.pl/przekladnia-kierownicza-maglownica-fiat-stilo-nowa-i6395369326.html

3 lata spokoju , jest to zamiennik jakości dobrej. Nie mam zastrzeżeń

Musisz tylko wiedzieć jaka masz tzn jak przykręcana czy na przelot i nakrętka czy z gwintem 

Napisano
  • Autor

Wymieniałeś sam? Wymiana to orientacyjnie jakie koszta?

Z objawów jeszcze wyczuwalne są na kierownicy delikatne wibracje, tak jakby buja nadwoziem

Napisano

Możesz jeszcze na włączonym silniku kręcić energicznie kiera. Jeżeli słychać stuki - walenia dosyć głośno to może to być przekładnia. Ale też drążek ma luzy na przegubie kulowym.

Nie wiem jakie ceny w pl. Ale ja płaciłem 250 z ustawieniem zbieżności. Plus wymiana tylnych tulei na belce przedniej 

Napisano

U mnie maglownica jak na razie chodzi bez problem więc nie wiem jakie ma dokładnie objawy jej uszkodzenie. Dodam tylko że też kiedyś miałem stuki, raz jeden diagnosta sprawdzał i wszystko było ok w zawieszeniu.... a drugi znalazł luz na tulei poprzecznej wahacza, i nie była ona zużyta tylko niedokręcona.

Za drugim razem to samo, stuka a zawieszenie jest ok... dopiero ASO znalazło znów niedokręconą/poluzowaną śrubę od sanek/trawersu ;) 

Napisano
Dnia 7.01.2018 o 16:35, oskar 16v napisał:

Z objawów jeszcze wyczuwalne są na kierownicy delikatne wibracje, tak jakby buja nadwoziem

Jak masz dalej zimówki te fuldy to bym założył na próbę   letnie hancoki  i  zobaczył jaka reakcja.

Fuldy mają już 9 lat  a  i na motokąciku był temat o nich że się ząbkują i rozlatują.

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, TADA napisał:

Jak masz dalej zimówki te fuldy to bym założył na próbę   letnie hancoki  i  zobaczył jaka reakcja.

Fuldy mają już 9 lat  a  i na motokąciku był temat o nich że się ząbkują i rozlatują.

Dwie z nich miały guza, więc już zamówiłem komplet nowych Dębic Frigo, czekam aż dojdą razem z amortyzatorami i poduszkami, potem na zbieżność i mam nadzieję że mu przejdzie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.