Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Majowka w Toskani

Featured Replies

Napisano

Wymyslilem sobie ze pojade do Wloch na majowke.

Chce z Wiednia skoczyc pociagiem do Werony lub Livorno, na miejscu pojezdzic tydzien i wrocic dokladnie tak samo jak przyjechac czyli pociag do Wiednia.

Byl ktos w tych terenach? Podesle jakies mapki z wyjazdu?

Napisano

Byłem ale autem. Miałem bazę w San Vincenzo a jezdiłem do Pizy, San Gimingiano, Lucca, itp. Styl jazdy jest tam brawurowy- wpychanie na siłe, trąbienie, miganie z daleka światłami. Generalnie walka na drodze. Po przyjezdzie do Polski stamtąd miałem wrażenie że na naszych drogach jest błogi spokój i harmonia. Ale idzie się przestawic na ich styl jazdy a okolica piękna (pagórki z miasteczkami na szczytach)..

Edit-  Dodałem dwa zdjęcia- pierwsze to typowe San Gimingiano- typowe średniowieczne miasteczko na wzgórzach. Drugie to wybrzeże koło Piombino (70 km na pd od Livorno)

P1020020.JPG

P1010912.JPG

Edytowane przez 1Marek1

• 3 tygodnie później...
Napisano

oooo stary - Toskania to moja docelowa emerytura :)

Lece tam chyba na moto wlasnie w tym roku... 

Polecam w kolejności od "najbardziej podobie mnie się" - Monterigioni, Siena, San Gimigiano, Cole Val d'elsa, Volterra. I wszystkie drogi pomiędzy nimi :)

Florencja mnie rozczarowała za to.

Napisano
Dnia 26.01.2018 o 11:48, jimbo22 napisał:

oooo stary - Toskania to moja docelowa emerytura :)

Lece tam chyba na moto wlasnie w tym roku... 

Polecam w kolejności od "najbardziej podobie mnie się" - Monterigioni, Siena, San Gimigiano, Cole Val d'elsa, Volterra. I wszystkie drogi pomiędzy nimi :)

Florencja mnie rozczarowała za to.

Dzięki za ten wpis. odświeżyłem sobie pamięć z 2013 r kiedy tam byłem. Ta lista miast godnych uwagi wyglada bardzo sensownie, bo byłem w San Gimingiano i w Volterze (o tej ostatniej zupełnie zapomniałem) i faktycznie ich atrakcyjność tak bym ułożył jak ty na liście. Zwróciłem uwagę (bo wcześniej nie wiedziałem) o Monterigioni i Cole Val d'elsa. Pominąłeś za to Monte Pulciano ale mnie tam również nie było więc tylko opieram się na przewodnikach. Co sądzisz o Cinque Terre?

Napisano
Dnia 27.01.2018 o 16:31, 1Marek1 napisał:

Dzięki za ten wpis. odświeżyłem sobie pamięć z 2013 r kiedy tam byłem. Ta lista miast godnych uwagi wyglada bardzo sensownie, bo byłem w San Gimingiano i w Volterze (o tej ostatniej zupełnie zapomniałem) i faktycznie ich atrakcyjność tak bym ułożył jak ty na liście. Zwróciłem uwagę (bo wcześniej nie wiedziałem) o Monterigioni i Cole Val d'elsa. Pominąłeś za to Monte Pulciano ale mnie tam również nie było więc tylko opieram się na przewodnikach. Co sądzisz o Cinque Terre?

MontePulciano ominąłem bo w sumie dość daleko miałem. Z tego samego powodu też Cinque Terre. Skupiłem się na "sercu" toskanii między Florencją i Sieną. Mieszkałem w Hotelu w Cole Val D'elsa. Nie dotarłem nad morze...  Plan zakładał powrót wybrzeżem wlasnie przez Cinque Terrre. Ale jak google narysowało mapę i podało czas - odpuściliśmy jednak. do nadrobienia.

Ale do Monterigioni mam niesamowity sentyment. To miejsce w swojej historii i kształcie jest naprawdę magiczne. Do tego jak mijasz je na starej autostradzie... mega. Poza tym mam też do niego sentyment dzięki Assasins Creed 2 :)

Poza tym przywiozłem stamtąd 2 skrzynki lokalnego Wina (z ich winnic) i było (bez dorabiania historii o pochodzeniu) znakomite... potwierdzili to liczni degustatorzy :) No ale na moto raczej skrzynek nie będe woził :)

Napisano
Dnia 27.01.2018 o 21:00, Kiwal napisał:

To jak ktos ma ochote to zapraszam.

Plan jest do doszlifowania...

https://www.facebook.com/events/1794877693878494/?active_tab=about

hmmm też obeserwuję. ale nie bardzo rozumiem pakowania motocykli na pociąg w wiedniu :)

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, jimbo22 napisał:

hmmm też obeserwuję. ale nie bardzo rozumiem pakowania motocykli na pociąg w wiedniu :)

Zyskujesz jeden dzien.

Napisano
4 minuty temu, Kiwal napisał:

Zyskujesz jeden dzien.

kumam...

ale czy można nazwać "utratę" przejazdu przez alpy i zrobienie sobie kilku widowiskowych postojów, zyskiem? :) 

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, jimbo22 napisał:

kumam...

ale czy można nazwać "utratę" przejazdu przez alpy i zrobienie sobie kilku widowiskowych postojów, zyskiem? :) 

Na przelomie kwietnia i maja to mozna na sankach jezdzic po drogach o ktorych myslisz.

Jedynie autostrada jest alternatywa...

Napisano
8 minut temu, Kiwal napisał:

Na przelomie kwietnia i maja to mozna na sankach jezdzic po drogach o ktorych myslisz.

Jedynie autostrada jest alternatywa...

absolutnie nie proponuje tutaj przełęcze, a jedynie "bocznice" od autostrad raz na jakis czas i dolinki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.