Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

X20DTL brak mocy

Featured Replies

Napisano

Napewno nie przepływomierz bo podmieniłem i jest to samo angryfire.gif Nie zapala się też ''Check". Silnik pali od pierwszego tyle że przy 2000 obr powinien dostać kopa a tu nic sick.gifStało się to nagle poprostu rano było dobrze a po robocie już był muł....... jakieś sugestie???????

Napisano

> Tak by odrazu padła?????

> a jak ja sprawdzić?????

Zobacz cze nie zarzuca gdzieś olejem na boki

Napisano

regeneracja trubinki 500-700zł

Napisano

u mnie do wymiany byl recyrkulator spalin...

to bylo glowna przyczyna spadku mocy.

Napisano

> u mnie do wymiany byl recyrkulator spalin...

> to bylo glowna przyczyna spadku mocy.

Przy recyrkulatorze powinien wyświetlać się check. Może warto podpiąć pod kompa jak masz gdzieś blisko i tanio?

Napisano
  • Autor

> Przy recyrkulatorze powinien wyświetlać się check. Może warto podpiąć

> pod kompa jak masz gdzieś blisko i tanio?

blisko tak ale tanio już nie 70 zeta w aso chcą a do tego oszołoma co mnie na remont pompy wysyłał przy walniętym czujniku położenia wału screwy.gif więcej nie pojadę zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> u mnie do wymiany byl recyrkulator spalin...

> to bylo glowna przyczyna spadku mocy.

A ''Check" Ci świecił????? wymienili tylko to co na kolektorze ssącym czy elekrtozawór nim sterujący?????

Napisano

> Troszkę jest wilgotno od oleju ale to chyba normalne

Może się rozregulowała. Nie jestem w stanie dokładniej powiedzieć bo mam wolnossącą beznyne ale na chłopski rozum i śladową wiedzę mechaniki stawiam na turbine. Najlepiej pojedź do ASO 70zł komputer (TRAX w Łodzi) EGR chyba odpada bo raz ze Check by lśnił na tablicy a pozatym nawet jak by był strasznie nagarowany to spadek mocy będzie niewielki ledwo zauważalny.

Napisano

swiecil sie check (jednak nie ciagle, jak potrzymac go na wysokim biegu z pedalem w podlodze to sie zapalal sie)

a do wymiany poszedl elektrozawor oraz taki element BOSCH zaraz polaczony z EGR.

Napisano

> Coś więcej na ten temat może jakieś namiary?????

Najpierw zrób ASO za 70zł. Wydasz 500 zł na regulacje a to moze być nie to. Możesz nawet pogorszyć sytuacje.

Napisano
  • Autor

> Najpierw zrób ASO za 70zł. Wydasz 500 zł na regulacje a to moze być

> nie to. Możesz nawet pogorszyć sytuacje.

Jestem umówiony na czwartek w aso i mam nadzieję ze wszystko się wyjaśni. Chyba że do czwartku sam przyczynę znajdę. Narazie sie nie poddaje i szukam dalej mlotek.gif

Napisano
  • Autor

Szukałem i znalazłem jump.gifuwalony jest zawór turbiny o taki juz zamówiony zlosnik.gifSprawdzenie jest banalnie proste wystarcz poprostu go ominąć(zciagnać z zaworu przewody podciśnieniowe vacum i out i połączyć je razem za sobą) i odrazu turbina zrobiła ciśnienie w dolocie. Tak samo mozna sprawdzić pozostałe elektrozawory od przepustnicy i EGR'a. Co ciekawe uszkodzenie jednego z nich (zaczyna przepuszczać) powoduje wadliwą pracę pozostałych.

I znowu ASO na mnie nie zarobi wpysk.gifrotfl.gif a 70 zeta zostaje na pub2.gifbiglaugh.gif

Napisano

Gratulacje brawo.gif

P.S.

Oto dowód do czego jest zdolna desperacja wink.gif

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Gratulacje

> P.S.

> Oto dowód do czego jest zdolna desperacja

Desperacja była wielka. Po waszych postach postanowiłem sprawdzić czy się kręci turbina, po zdjecu przwodów powietrznych okazalo sie ze kręci a przy dodaniu gazu do 2500 obr jest brak doładowania nawet po recznym pociagnięciu dzwigni sterowania turbina i przepustnica też puszczała. W tedy juz wiedziałe na 100% że uszkodzenie leży po stronie sterowania podciśnieniem Czyli poprostu musiał któryś zawór przepuszczać bo reszta była sprawdzana. Zaczołem mostkowanie od zaworu turbiny i bingo po dodanu gazu odrazu turbo ruszyło.Całe dwa dni siedziałem w necie i szukałem jak to draństwo działa, ale się opłaciło.

Napisano

a moc miales powyzej tych 2,5 obr czy tez nie bylo bo ja mam tak ze raz kolo 2 tys mam kopa a raz mam dopiero powyzej 2,5 a czasem mam wrazenie ze wogole moz e miales podobnie

Napisano
  • Autor

> a moc miales powyzej tych 2,5 obr czy tez nie bylo bo ja mam

> tak ze raz kolo 2 tys mam kopa a raz mam dopiero powyzej

> 2,5 a czasem mam wrazenie ze wogole moz e miales podobnie

Do 2 tyś szedł normalnie a dalej była dziura czyli na dociśnięcie pedału nie było reakcji i rozpedzał się jak 14 60kucy na 5 biegu na ful obciążony.

Napisano

> Desperacja była wielka. Po waszych postach postanowiłem sprawdzić czy

> się kręci turbina, po zdjecu przwodów powietrznych okazalo sie

> ze kręci a przy dodaniu gazu do 2500 obr jest brak doładowania

> nawet po recznym pociagnięciu dzwigni sterowania turbina i

> przepustnica też puszczała. W tedy juz wiedziałe na 100% że

> uszkodzenie leży po stronie sterowania podciśnieniem Czyli

> poprostu musiał któryś zawór przepuszczać bo reszta była

> sprawdzana. Zaczołem mostkowanie od zaworu turbiny i bingo po

> dodanu gazu odrazu turbo ruszyło.Całe dwa dni siedziałem w necie

> i szukałem jak to draństwo działa, ale się opłaciło.

No a gdzie znalazłeś jakiś opis działania całego układu turbo? Czy to był opis dla silników Opla czy bardziej ogólny?

Napisano

> A naprzykład ta stronka

A no dzięki, myślałem, że może znalazłeś konkretny opis dotyczący silnika X20DTL.

Napisano
  • Autor

> A no dzięki, myślałem, że może znalazłeś konkretny opis dotyczący

> silnika X20DTL.

Specjalnego opisu nie znalazłem ale to co podałem w zupełności mi wystarczyło aby zdiagnozować co jest uszkodzone. Zresztą wpisz w googlarke hasło turbo sprężarka lub turbodoładowanie może tez coś ciekawego znajdziesz, bo ja wszystkiego nie przegladałem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.