Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej

Featured Replies

Napisano

witam

mam pytanko odnosnie oleju moja asterka na kazde 1000km bierze olej , jakies 100ml dolewam po takim przebiegu czy jest to normalne ??

Napisano

> mam pytanko odnosnie oleju moja asterka na kazde 1000km bierze olej ,

> jakies 100ml dolewam po takim przebiegu czy jest to normalne ??

Podejrzewam, że przynajmniej połowa ludzi na tym forum zamieniła by się z Tobą tym wynikiem 0,1 L na 1000 km spineyes.gif

Jeszcze napisz jaki olej lejesz i do jakiego silnika?

Napisano

Uu... Panowie i Panie... To chyba prowokacja jakaś jest zlosnik.gifzlosnik.gif

tak jak wyżej: napisz jaki olej i jaki silnik ok.gif

Napisano

Gdzieś słyszałem że np w 16v producent przewiduje ubytek oleju ok 150ml/1000km jako wartość dopuszczalną...

Ja u siebie w dieslu też raczej na ubytki nie narzekam bo od wymiany (a minęło już ok 12500km) dolałem raptem 250ml. co w praktyce stanowi znikomy % tego co wchodzi podczas wymiany oleju (ponad 5L). Z takich ubytków można się cieszyć cool.gif

Myślę już o wymianie oleju bo najwyższy czas icon_rolleyes.gif

Napisano

> Gdzieś słyszałem że np w 16v producent przewiduje ubytek oleju ok

> 150ml/1000km jako wartość dopuszczalną...

Dla 16v normą jest 1l/1000 km wg. katalogu. Z resztą nie tylko opel tak robi. Z doświadczenia wiem, że skoda tak samo. Dla 1.4 16v 1l/1000

Pozdro.

Napisano

> Dla 16v normą jest 1l/1000 km wg. katalogu. Z resztą nie tylko opel

> tak robi. Z doświadczenia wiem, że skoda tak samo. Dla 1.4 16v

> 1l/1000

> Pozdro.

Aż tak duża ta norma???? confused.gif To ja mam chyba super silnik (nieco inny niż Twój), nieco ponad 100 kkm na liczniku a oleju prawie nic nie bierze. Jeżdżę na nim od wymiany do wymiany. Oczywiście że olej mi gdzieś znika, ale to normalne w końcu. Wymieniam co 15 kkm, nigdy nie zszedł do minimum. skromny.gif

Napisano

> 1l/1000

> Pozdro.

W instrukcji jest napisane, że silnik diesla może wziąść 0.6 litra na 1000 kilometrów. Mój na szczęście aż tak nie przesadza spineyes.gif

Napisano

> 1l/1000

> Pozdro.

Hmm dziwne... kiedyś w tvn turbo omawiali jakąś vectrę B i właśnie a propos zużycia oleju w 16v mechanior coś mamrotał o tym że producent przewiduje ubytek oleju w/w (w każdym razie coś w okolicach 200ml/1000)... 1L/1000 to cholernie dużo icon_eek.gif - wystarczy jakiś wyjazd przez kawałek kraju i spowrotem i 1L w plecy boje_sie.gif

Jeśli to jest norma producenta - to faktycznie szczelność układu smarowania w oplu pozostawia sporo do życzenia crazy.gif

Idąc dalej takim tropem wg producenta dolewki w ilości np do 10L od wymiany do wymiany to jeszcze akceptowalny wynik screwy.gif

Napisano
  • Autor

Astra 1.6 8V X16SZ 93 rok chb

olej castrol polsyntetyk 10.40 w czy jakos tak zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

a co do silnika to niejestem pewny ale jest to 1.6 benzyna 75koni 93 rok chb 5 d

Napisano

> a co do silnika to niejestem pewny ale jest to 1.6 benzyna 75koni 93

> rok chb 5 d

Mam identyczny silnik. Olej 15W-40 Castrola. Ubytki to 0,5L/10000km. grinser006.gif

Napisano

> witam

W książce mojej astry pisze (po niemiecku he he 270751858-jezyk.gifzlosnik.gif ) że na 100 (sto!) km zużycie oleju wynosi 0,07 l co oznacza 0,7 l na 1000 km. Po przejechaniu 3 tys dolałem 0.5 l wiec nie jest żle ale taki pobór oleju to raczej normalne. U ciebie nawet bardzo niskie w stosunku do normy. Tylko sie cieszyć smile.gif PZDR

Napisano

Panowie...

w jaki olej zainwestowac w silniczku X16SZ przy licznikowym 105tys km...!?

Kupilem autko i nie wiem jaki byl, a zastanawiam sie tez jaki wlac...

Napisano

> Panowie...

> w jaki olej zainwestowac w silniczku X16SZ przy licznikowym 105tys

> km...!?

> Kupilem autko i nie wiem jaki byl, a zastanawiam sie tez jaki wlac...

...i ja tez poprosze o rade, kupilem autko a kolo nie pamietal ja smigam x14nz przejechane 71kkm w 2004r byl zalany 10w40 bo jest info na aku ale kolo mowil cos o syntetyku i poprosze o producenta jakiego byscie sugerowali

Napisano

> info na aku ale kolo mowil cos o syntetyku i poprosze o

> producenta jakiego byscie sugerowali

osobiscie po sciągnięciu Asty z niemców wymieniłem pdp z syntetyka na mineralny Mobil1 z beczki, od tego czasu dwa razy wymieniałem olej, ale co +/-1000km dolwam jakieś 100ml.

Napisano

Kiedyś chciałęm kupić młodszą astre z x16xel ale jeszcze nie siedziałem na tym forum. Teraz mam c18nz i jak narazie jego jedną wadą jest apetyt na LPG przy dynamicznej jeździe (nie sportowej). Olej zmieniałem 9kkm temu i po 6kkm dolałem 200ml, Potem uszczelniłem kominek na bagnet (ciekło z pod niego) i od tamtej pory nie ubyło mi nic. Jeżdzę na mobilu 10W40, a przebieg to 224kkm. smile.gif

Napisano

> witam

mi schodzi na 30 kkm litr oleju;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.