Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samodzielne ustawienie zbieżności

Featured Replies

Napisano

Parę miesięcy temu zrobiłem sobie kompletny remont przedniej zawieszki, a jeszcze parę miesięcy wcześniej strzeliła mi tylna belka, wymieniłem na regenerowaną, więc kompleksowo zawieszenie zostało zrobione. Auto Renault Megane I Coupe, gdzie jedyne co się reguluje to zbieżność na drążkach. Wymianę zawieszki robiłem samodzielnie, doszło jeszcze spawanie kielicha z jednej strony, bo był już mocno przegnity - również samodzielne. Po tych naprawach auto zaczęło lekko ściągać na prawo, choć generalnie minimalnie ściągało już i wcześniej. Pojeździłem z tym parę miesięcy i stwierdziłem, że zrobię zbieżność - w międzyczasie zmiana opon na zimowe - bez zmian.

Pojechałem do stacji diagnostycznej - auto wjechało na takie najazdy i na komputerku się wyświetlało niby, którą stronę regulować, ale bez zapinania tych urządzeń to kół - niby ustawione, a dalej jest jak było - krzywa kiera do jazdy na wprost i ściąga jak ściągało, pojechałem z reklamacją, pokręcili na oko jednym drążkiem, teraz będzie ok, znów bez zmian, no to paaaaanie trzeba wymienić końcówki, zmienili, niby znów ustawione, znów bez zmian, zamienili koła przód z tyłem - znów bez zmian i sto teorii - może wahacze krzywe, pewno fura powypadkowa i idź pan w diabły...

Pojechałem do drugiej stacji diagnostycznej na ustawienie zbieżności - tym razem zapięli tą aparaturę do kół, na tylnych podziałka, na przednich lasery, diagnosta sprawdził luzy, powiedział, że ok, powiedział też, że fura prosta, ustawił zbieżność, skasował i miało być git, a auto dalej ma krzywą kierę i dalej ściąga.

Sumarycznie poszło 290zł (co stanowi realny % wartości furmanki), a efekt żaden, poza tym, że po tej drugiej regulacji się lepiej prowadzi na rondzie - poprzednio przy szybszym przejeździe zarzucało tyłem - teraz pełna przyczepność.

Gdzie szukać przyczyny i czy ewentualnie samemu doświadczalnie sobie tego nie ustawić na zasadzie - po ćwierć obrotu drążkiem i jazda testowa aż będzie git? Skoro dwie stacje kontroli pojazdów (nie warsztaty pana mietka) nie dały rady w tak prostym aucie takiej prostej rzeczy zrobić... Dodam, że opony są zużyte równomiernie.

Napisano

Jedź do warsztatu, który specjalizuje się w ustawianiu geometrii a nie do stacji diagnostycznej8]

I nie koniecznie będzie problem w zbieżności, zwłaszcza jak kielichy spawane ale spece pomierzą i coś doradzą...

Ps. Wydruk jakis masz (z tej drugiej stacji)?

Edytowane przez volf6

Napisano
  • Autor

wydruku brak, bo te diwajsy nie podłączone do kompa

Napisano
33 minuty temu, Josyp napisał:

wydruku brak, bo te diwajsy nie podłączone do kompa

Na niezłych paproków trafiłeś:no:

Popytaj znajomych, bo na pewno jest gdzieś w okolicy miejsce w którym takie rzeczy ogarniają bez problemu:ok:

Tę zbieżność to na biedę może i sam byś ogarnął (dwa równoległe druty napięte po obu stronach auta) ale z kątami pochylenia czy wyprzedzenia zwrotnicy będzie gorzej...

Napisano
  • Autor

no właśnie ta druga stacja to owo miejsce polecane przez lokalesów, gdzie ponoć super ustawiają, no nic to poczekam chwilę aż zrobi się cieplej, korzystając z faktu, że drążki póki co rozruszane i będę kręcić doświadczalnie, bo nawet zakładając, że coś skopałem przy spawaniu kielicha w furze za czapkę gruszek, jakiekolwiek ingerencje będą zupełnie nieopłacalne, a już sam pomiar pełnej geometrii pochłonie zapewne kolejne 200zł, a i tak nie ma tam innej możliwości regulacji, jak tylko kręcenie drążkami

Napisano

Skad jestes?

Napisano

Nie no bez jaj kierownica powinna byc prosto. A diwajsy na kolach powinny byc zalozone. Moze po spawaniu kielicha troche sie zmienilo albo moze belka zle zamontowana? Ale to i tak jest do ogarniecia. Gerneralnie to z geometria jest tak jak z wulkanizatorem ciezk znalezc dobrego. Wiekszosc to nieuki co kupili maszyny z demobilu.

Napisano
19 godzin temu, Josyp napisał:

Gdzie szukać przyczyny

Stawiam na problem z tyłem. Trzeba jechać do zakładu gdzie zrobią pełną geometrię i dadzą wydruk z parametrami. Po naprawach może też być minimalnie krótszy/dłuższy wahacz i też mogą być problemy ale tak jak pisałem podejrzewam tył.

Napisano
  • Autor

za drugim razem zakładali blokadę na kierę, za pierwszym nie

generalnie fura warta czapkę gruszek, być może niedługo będzie inna, więc rozważam rozwiązania jak najmniej kosztowe, teoretycznie jeśli nawet winny byłby tył, to co niby można zrobić, skoro tam reguluje się tylko wysokość zawieszenia, nie ma innej regulacji

Napisano

Na każdej SKP czy OSKP pierwsze co się bada na przeglądzie to kontrola zbieżności na płycie najazdowej, podjedz poproś o sprawdzenie , zrobią to za darmo, przejeżdzasz przez płyte jedną potem drugą osią i pokazuje Ci odchyłke.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.