Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Robił ktoś sam oczyszczacz powietrza?

Featured Replies

Napisano

Histeria smogowa jest, na jej kanwie można sobie wymyślić jakiś projekt. Oglądałem oczyszczacze powietrza za x-set złotych i nie jakoś wyglądają na mistrzostwo technologii. Ot wentylator, ot filtr poprzedzony włókniną z okapu i wyłącznik.

No i pomyślałem, że jakby tak wziąć filtr hepa h12 z odkurzacza, wentylator, wiaderko i kabelek, to miałbym to samo za ułamek ceny.

Robiliście już taki eksperyment?

Edytowane przez Tomasso

Napisano
Histeria smogowa jest, na jej kanwie można sobie wymyślić jakiś projekt. Oglądałem oczyszczacze powietrza za x-set złotych i nie jakoś wyglądają na mistrzostwo technologii. Ot wentylator, ot filtr poprzedzony włókniną z okapu i wyłącznik.

No i pomyślałem, że jakby tak wziąć filtr hepa h12 z odkurzacza, wentylator, wiaderko i kabelek, to miałbym to samo za ułamek ceny.

Będziesz pierwszy, czekamy na testy

Wysłane z mojego telefonu

Napisano
7 godzin temu, Tomasso napisał:

Ja robiłem do rekuperatora.

Ale taki domowy to wyzwanie - aby był cichy. Poza tym tak ze 400 wydasz na części.

Napisano

Pełno takich realizacji - wentylator kanałowy, rura 150 i filtr hepa o tej samej średnicy - koszt 100zł. Lepiej jednak użyć wentylator promieniowy, a taniej zamiast gotowych filtrów kupić tkaninę filtrującą do rekuperatora na metry i zrobić obudowę.

Albo z wentylatora warsztatowego (takiego, jaki wsadza się w okno zamiar szyby). Można też użyć pokojowy.3e720874bef3f4aaccabe4da8b8bd12f.jpge21b236532df33dca4453302a265c13f.jpg

Napisano
  • Autor

Jak sobie zrobiłem kalkulację - wentylator o odpowiedniej mocy, prefiltr z węglem, filtr hepa, przewody, obudowa, żeby nie wyglądało jak kupa, to wychodzi mi 200. Za 350 w LM była w zeszłym tygodniu wyprzedaż gotowców z filtrem o wymiarach 40x40.

Jeszcze porównam z cenami komponentów na allegro.

Edytowane przez Tomasso

Napisano

Po co filtr węglowy? Miał oczyszczać tylko z pyłu ;)

Włóknina filtracyjna do reku, to rzędu maks 100zł za 10m2 - na trochę wystarczy ;)

Napisano
  • Autor

No to allegro:

- Mata to koszt 15 zet już z wysyłką, czy z węglem, czy bez. Zatrzymałaby większe śmieci, to filtra hepa nie trzeba by tak często wymieniać.

- Dwa filtry hepa cylindryczne, średnica 15 cm, 50 złotych już z wysyłką

- wentylator kanałowy 40 zet

Wychodzi 100, 150 złotych + własna robota

Napisano

Tylko kanałowy nie da takiego ciśnienia - lepszy promieniowy.

Napisano

Pierwszą rzecz, którą zmienisz, to wentylator kanałowy na promieniowy, bo kanałowy ci wuja podmucha przez te filtry. 250 zł.

Potem zmienisz filtry hepa cylindryczne na płaskie o dużej powierzchni bo nadal będzie głośno i słabo dmuchało.

Potem dojdziesz do wniosku, że nie potrzebujesz hepy, jak wystarczy włóknina F9 lub nawet F7.

A każda zmiana to zmiana obudowy, aby to się kupy trzymało.

A kasa będzie leciała.

Mój filtr to skrzynia z pianki XPS - bardzo dobry i łatwy materiał na obudowę. łączysz go gwoździami lub śrubami a kleisz i uszczelniasz pianką budowlaną

Wymiary to jakieś wys 60 cm, szerokość 40 cm, długość 1 m.

W środku są tkaniny filtracyjne założone na kształtki z siatki hodowlanej - bardzo wdzięczny materiał na usztywniacz maty.

https://www.leroymerlin.pl/ogrodzenia-i-bramy/siatki-ogrodzeniowe-i-akcesoria/siatki-hodowlane-i-rolnicze/siatka-hodowlana-50cm-x-5m,p270261,l3022.html

siatka-hodowlana-50cm-x-5m,main.jpg

Każda tkanina ma 0,7 m^2 powierzchni.

I wtedy naprawdę są małe opory tłoczenia i działa to cicho.

20171226_172807.jpg.5d4e98d1a5bf3ac41c0425c03f2e9d5a.jpg

20171226_172651.jpg.98b5cf7bc0ad6ea4eccfd4bbbfeb236e.jpg

Edytowane przez maras77

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.