Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wycieczka do Czech

Featured Replies

Napisano

w okolicach maja-czerwca jest pomysł na taką wycieczkę (motocykle + jedno auto)

trasa

- czy są jakieś szczególne wymagania dla motocykli przy podróży po Czechach (jakaś czystość spalin czy coś)

- winiety, opłaty

- coś na co wcześniej warto się przygotować

Napisano

Wyjazd na 180 kilometrów planujesz na 2-3 miechy wczesniej? 

Motocykl ma byc sprawny i miec aktualny przeglad. Jak trafisz na skrupulatnego policmajstra to moze sie czepiac glosnego wydechu, nieorginalnych lamp/kierunkow bez homologacji itp. Motocykle w Czechach nawet na autosrtradach sa zwolnione z oplat/winiet.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, mops napisał:

Wyjazd na 180 kilometrów planujesz na 2-3 miechy wczesniej? 

w sumie to ruszamy z Łodzi

a ma to trwac ze 3 dni, ze zwiedzaniem i takie tam

Edytowane przez Jerzyk_

Napisano

Byłem w Czechach na motocyklu w zeszłym roku i 3 lata temu. Autostrady w dużo gorszym stanie niż nasze, ale co ciekawe drogi lokalne dużo lepsze (przynajmniej tam, gdzie jeździliśmy) :)

1. Zaopatrzcie każdy motocykl i samochód w komplet zapasowych żarówek i apteczkę (zgodną z normą UE DIN 13164), bo Pepiki mają u siebie taki wymóg. Co prawda motocykl powinien mieć wyposażenie odpowiadające miejscu rejestracji, więc teoretycznie nie musicie tego mieć. Ale jak traficie na upierdliwego policjanta, a czescy policjanci nie lubią Polaków i lubią się przychrzaniać do każdej dupereli, to nie przemówicie mu do rozumu. Lepiej wydać te parę złotych i mieć spokój niż się tłumaczyć i boksować z Pepikami.

3. Jak macie głośne wydechy załóżcie dbkillery - jak pisałem wcześniej policja lubi się przyczepić u Polaków do każdej rzeczy. Co przejdzie u Pepika u Polaka raczej nie :(

4. Dwa razy sprawdźcie czy zabraliście Prawo Jazdy - kary za jazdę bez tego dokumentu są w Czechach drakońskie. 

5. Uważać na ograniczenia prędkości, bo Pepiki potrafią zatrzymać za przekroczenie nawet o kilka km/h, ale tego trzeba przestrzegać w każdym kraju ;] 

6. Ostrożnie z piwem. Norma alko to 0 promili. 

7. Na autostradach motocykle są zwolnione z opłat. Na samochód trzeba mieć winietę. 

Napisano
Dnia 15.03.2018 o 09:03, tomirek napisał:

Byłem w Czechach na motocyklu w zeszłym roku i 3 lata temu. Autostrady w dużo gorszym stanie niż nasze, ale co ciekawe drogi lokalne dużo lepsze (przynajmniej tam, gdzie jeździliśmy) :)

1. Zaopatrzcie każdy motocykl i samochód w komplet zapasowych żarówek i apteczkę (zgodną z normą UE DIN 13164), bo Pepiki mają u siebie taki wymóg. Co prawda motocykl powinien mieć wyposażenie odpowiadające miejscu rejestracji, więc teoretycznie nie musicie tego mieć. Ale jak traficie na upierdliwego policjanta, a czescy policjanci nie lubią Polaków i lubią się przychrzaniać do każdej dupereli, to nie przemówicie mu do rozumu. Lepiej wydać te parę złotych i mieć spokój niż się tłumaczyć i boksować z Pepikami.

3. Jak macie głośne wydechy załóżcie dbkillery - jak pisałem wcześniej policja lubi się przyczepić u Polaków do każdej rzeczy. Co przejdzie u Pepika u Polaka raczej nie :(

4. Dwa razy sprawdźcie czy zabraliście Prawo Jazdy - kary za jazdę bez tego dokumentu są w Czechach drakońskie. 

5. Uważać na ograniczenia prędkości, bo Pepiki potrafią zatrzymać za przekroczenie nawet o kilka km/h, ale tego trzeba przestrzegać w każdym kraju ;] 

6. Ostrożnie z piwem. Norma alko to 0 promili. 

7. Na autostradach motocykle są zwolnione z opłat. Na samochód trzeba mieć winietę. 

Jakie stereotypy....

Mieszkam w CZ juz 6 lat, mam jeden z samochodow jak i motocykl na polskich blachach....i nie ma roznicy w traktowaniu lokalnych blach czy polskich.

ogolnie to w CZ trezba pamietac o:

1. Ograniczenia predkosci sa po to zeby ich przestrzegac, szczegolnie w terenie zabudowanym

2. Na autostradach niepisany limit ponad norme (nie dotyczy miejsc z ograniczeniami predkosci) to do +20km/h

3. Policji nie ma na drogach w takich ilosciach jak w PL. Jesli chcesz wiedziec gdzie sa to uzywaj Waze - to jest tak popularna apka jak Yanosik w PL

4. Wyposazenie pojazdu - obowiazuje wg kraju rejestracji, jedyne na co mozesz zwrocic uwage to to ze raczej powinienes miec kamizelke odblaskowa, bo przy awarii na autostradzie lub podczas wypadku MUSISZ ja miec na sobie!

5. Winiety - na samochody sa, na motocykle brak

6. Benzyna zwykle jest 10-20% drozsza niz w PL

Napisano

Wszystko zależy na jakiego policjanta trafisz. Mi się zdarzyły 3 kontrole pod rząd na odcinku około 50km, ale autem wtedy jechałem. Za każdym razem trzepali dokładnie wszystko łącznie z zapasowymi żarówkami, o które teoretycznie nie powinni nawet pytać. Jeden był na tyle złośliwy, że kazał opróżnić cały bagażnik zawalony rzeczami na urlop, żeby zobaczyć bieżnik na kole zapasowym. I co zrobisz? Nic nie zrobisz... 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.