Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciśnienie oleju w Z12XEP

Featured Replies

Napisano

Witam, piszę do Państwa z pytaniem mianowicie przy jakich wartościach ciśnienia w układzie smarowania zapala się kontrolka oleju w Oplu Corsie silnik Z12XEP? Czy w wypadku, gdy kontrolka oleju nie pali się to silnik trzyma prawidłowe parametry? 

Mój problem polega na tym, że na ciepłym silniku na biegu jałowym zapalała się kontrolka ciśnienia oleju, po podniesieniu obrotów silnika do ok. 1000 kontrolka gasnęła. Samochód posiadam od niedawna i zauważyłem ten problem po przejechaniu ok. 200 km od wymiany oleju na nowy - GM 5W30 Dexos 2. Niestety nie wiem na jakim oleju samochód był wcześniej użytkowany (brak karteczki informacyjnej). Dokonałem zmiany na zalecany przez producenta dla tego silnika. Oddałem samochód do warsztatu, dokonano pomiaru ciśnienia w układzie smarowania, które okazało się za niskie - 0.2 bar. W warsztacie zdjęto miskę olejową - panewki są w porządku, pompa oleju również według mechanika bez zastrzeżeń. Jedyną niepokojącą rzeczą, którą zauważono to zabrudzony zawór przepływowy. Zawór został wyczyszczony i po całej procedurze mechanik dokonał ponownego pomiaru ciśnienia - jak twierdzi "trochę" wzrosło. Obecnie mechanik kazał mi jeździć i obserwować czy problem nie powraca. Zasugerowano mi również zmianę oleju na gęstszy. Osobiście nie jestem w pełni do tego przekonany. Jak dotąd z tego co widzę kontrolka nie zapala się już na wolnych obrotach. W związku z tym czy powinienem uznać, że problem został rozwiązany i sugerować się wyłącznie wskazaniami kontrolki na desce rozdzielczej? Czy jednak istotniejszy jest tutaj wynik pomiaru na manometrze?

Dziękuję bardzo za wszelkie porady. Pozdrawiam.

Edytowane przez Gość

• 4 tygodnie później...
Napisano

Zmienić olej na 5w30 lub 5w40 innego producenta. Olej sygnowane znaczkiem GM są raczej słabej jakości. Tylko nie lać 10w40, szkoda łańcucha, prowadnic i hydro popychaczy zaworowych.

Napisano

Dlaczego syf? Moja poprzednia Zafira 1.9 przelatała ponad 100 kkm i nic się nie działo. Obecna ma ponad 70kkm i też spokój...

Napisano

...VC od 275tkm na Dexos GM.... a to jedno z kilku aut w których byl/jest lany

Napisano

ale ja nie twierdzę,  że jeździć nie będzie,  ale jak dla mnie to tam mało oleju w nim jest 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.