Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Na granicy polsko-białoruskiej - FRUSTRACJA long

Featured Replies

Napisano

Witam. Dwa dni temu wracałem moją świeżo zakupioną felicią z Białorusi. Stanąłem w dłuuugiej kolejce. No i się niemożliwie zfrustrowałem. Z kilku powodów.

Mianowicie:

1) Najpierw niecna procedura omijania kolejki za "dolara za fatygę". Wjeżdżają przed kogoś chcącego nieco dorobić. Przede mną stał facet w passacie co puścił chyba z 15 osób. Nie pomagały prośby i groźby... Robią to kierowcy w furach rejestrowanych na "BY". Na szczęście po polskiej stronie pogranicznicy stoją z lornetkami i proszą takich przedsiębiorczych kolejkowiczów z powrotem na koniec kolejki. facet z passata pojechał sam - chyba zająć nowe miejsce i znowu zarobić.

2) Omijanie kolejki hurtem - wjeżdżanie pod sam szlaban. Na chama. Tu przodują polacy zarejestrowani na BSK, BHA i BIA. Na szczęście pogranicznicy są neutralni i wielu takich typów musi odjechać w siną dal...

3) Białoruscy celnicy i pogranicznicy są ostentacyjnie leniwi. Niestety. Owocuje to wpienieniem angryfire.gif nas - kierowców fur rejestrowanych na PL stojących w tzw. czerwonym kanale przeznaczonym dla reszty świata (fur rejestrowanych poza RUS i BY) Ci celnicy łażą jak muchy w smole. Bez sensu. Czasem któryś pobiegnie w niewiadomym kierunku po coś tam.

4) 7 punktów załatwiania formalności. Znaczy - siedem kolejek do odstania. Prawdziwe wyzwanie dla prawdziwych mężczyzn. Znaczy tak: Jak się już dopchasz do szlabanu - zacznie się twoje bieganie od okienka do okienka: kontrola paszportowa, fitosanitarna, ubezpieczenie, opłata manipulacyjna, inspekcja samochodowa, celna i podejście celnika do fury. Masz w łapie karteczkę na której musisz zebrać siedem pieczątek w każdym z okienek. Fajnie, co nie?

5) W drodze powrotnej na granicy w Kuźnicy stałem za jakimś Audi 80 '83 (tak na oko) - zdezelowanym, przerobionym na cysternę spirytusu. Facet coś gmerał przy korku od paliwa. Widać, że może coś było świeżo przyklejone. Ale nie to było przedmiotem mojej frustracji. Gdy podjeżdżaliśmy do przodu nagle się zatrzymał. Ja też. On nagle wsteczny i rura. Jebudu mi w zderzak. I co? I nic!!! Po prostu ciapnął mi w zderzak megahakiem. wrrr.gif Wylazłem. I zbladłem. On też wylazł. I z modą na mnie, że niby ja "nie sabliudał dzistansa" (rus: nie zachowałem odległości). K... Co? angryfire.gif Całe szczęście za mną stał facet na "BSK" (Sokółka) - życzliwy mi. Podszedł do nas i powiedział, żeby się ten "Francuz" ( zakrecony.gif) walił na ryj. On że milicję wezwie. Polak - że widział. No i krótka cięta riposta Polaka wystarczyła, żeby dresiarz wlazł do swojej "Audzi". Na to ja wyjąłem komórkę i "nabrałem" numer milicji podany przez faceta z "BSK". No i udało się na milicję dodzwonić. Po 10 minutach byli. Krótka rozmowa. Kazali dresiarzowi wyjechać z kolejki i razem gdzieś pojechali. Finał? Nie wiem. Może go "gdzieś zawieźli". Kiedyś widziałem w Wierchniedzwińsku akcję milicji białoruskiej. Pałowanie pijaka. Nie wiem, czy przeżył. Tymczasem dresiarz z Audi już się nie pojawił. Milicja nawet nie spisała moich numerów... Mam rozpierniczony zderzak i atrapkę.... Facet z BSK mówił, że często się zdarza, bo chłopaki chcą sobie dorobić. Żądają do 100USD za niewzywanie milicji. Żesz kurna... Niestety, wezwałem.

No i tak wyglądała moja najgorsza z 14 podróży na Białoruś. Dodam, że w tamtą stronę stałem w Bobrownikach 6 godzin. Z powrotem - 4.

Napisano

> No i tak wyglądała moja najgorsza z 14 podróży na Białoruś.

A tak z ciekawości to po co weogóle tam jeździsz?

Napisano

> A tak z ciekawości to po co weogóle tam jeździsz?

Przeca napisalem ze wracal swoja nowa Felicja rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Przeca napisalem ze wracal swoja nowa Felicja

Nie nową tylko starą.

Jeżdżę tam Felicią, bo się nie muszę bać o kradzież czegoś troszkę lepszego (np. C-Maxa). Paniatna? palacz.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.