Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Izolacja podłogi w domku letniskowym

Featured Replies

Napisano

Jest sobie domek letniskowy, taki z balików drewnianych fi 10 o powierzchni ok. 30m. Stoi to na fundamencie pełnym wypełnionym w środku piaskiem. Między podłogą i owym piaskiem jest ok. 25 cm przestrzeni. Podłoga z desek sosnowych o grubości ok. 3 cm. Ostatnio musiałem wyciąć w niej otwór pod fundament komina i zauważyłem, że ten piasek nie jest suchy, tylko wilgotny. Wpadłem na pomysł, żeby jakoś odizolować tą wiszącą podłogę od piasku.

Nie mam możliwości podniesienia całego domu, a jedynie mogę, albo podkuć z zewnątrz kawałek fundamentu, albo wyciąć w podłodze niewielkie otwory w miejscach, gdzie np.: stoją meble, albo wersalka.

Mam dostęp do sporej ilości zużytego stretcha i pomyślałem, że napcham go pod podłogę właśnie takimi małymi otworami, nie wiem tylko, czy sobie nie zaszkodzę :)?

Ma ktoś jakieś doświadczenie w takim dziwnym temacie?

Pozostawiona na zimę wycieraczka (taka podgumowana) położona na owej podłodze cała pokryta była pleśnią, więc wilgoć musi być spora.

Napisano
  • Autor

Nie da rady. Tak jak pisałem nie mam tam dostępu, żeby tak zrobić. Ściany domu są postawione na podłodze, więc musiał bym ją wycinać całą. Szukam rozwiązania doraźnego, bez demolki.

Napisano

A jakby tam dmuchnął pianę pur?

Edit

Albo celuloza:

Celuloza.jpg

Edytowane przez marcinur

Napisano
5 godzin temu, Fuzel napisał:

Jest sobie domek letniskowy, taki z balików drewnianych fi 10 o powierzchni ok. 30m. Stoi to na fundamencie pełnym wypełnionym w środku piaskiem. Między podłogą i owym piaskiem jest ok. 25 cm przestrzeni. Podłoga z desek sosnowych o grubości ok. 3 cm. Ostatnio musiałem wyciąć w niej otwór pod fundament komina i zauważyłem, że ten piasek nie jest suchy, tylko wilgotny. Wpadłem na pomysł, żeby jakoś odizolować tą wiszącą podłogę od piasku.

Nie mam możliwości podniesienia całego domu, a jedynie mogę, albo podkuć z zewnątrz kawałek fundamentu, albo wyciąć w podłodze niewielkie otwory w miejscach, gdzie np.: stoją meble, albo wersalka.

Mam dostęp do sporej ilości zużytego stretcha i pomyślałem, że napcham go pod podłogę właśnie takimi małymi otworami, nie wiem tylko, czy sobie nie zaszkodzę :)?

Pozostawiona na zimę wycieraczka (taka podgumowana) położona na owej podłodze cała pokryta była pleśnią, więc wilgoć musi być spora.

wg mnie, jeśli sytuacja przedstawia się jak piszesz to nie ma żadnych szans na profesjonalne rozwiązanie tego problemu. Upychanie czegoś nic nie załatwi, bo warstwy muszą być odpowiednio zaizolowane.

Napisano

moze zrobic poziome dziury w fundamencie zeby pod spodem hulal wiatr ?

ale wtedy bedziesz musial zrobic jeszcze jedna warstwe ocieplenia + desek

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, bergerac napisał:

wg mnie, jeśli sytuacja przedstawia się jak piszesz to nie ma żadnych szans na profesjonalne rozwiązanie tego problemu. Upychanie czegoś nic nie załatwi, bo warstwy muszą być odpowiednio zaizolowane.

Liczę, że przynajmniej odizoluję wilgoć od desek. Fundamenty z zewnątrz odkopię i odizoluję. Mam plan, żeby kiedyś wyciąć tą podłogę wylać posadzkę i położyć płytki, ale do póki deski są zdrowe nie chcę tego ruszać, al. też i drażnić małżonki :).

Ma alergię na wszelkie moje prace remontowe :).

Napisano
3 godziny temu, Fuzel napisał:

Liczę, że przynajmniej odizoluję wilgoć od desek.

To się przeliczysz. Zapomnij.

Tylko totalna rozwałka i prawidłowe wykonanie. 

Napisano
Wyciac dziury w fundamencie niech sie wietrzy i nie przejmowac się zbytnio. Tylko dziury dobrze trzeba zabezpieczyc co by jakies zwierzaki sie noe zadomowily

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Napisano
28 minut temu, leatz napisał:

Wyciac dziury w fundamencie niech sie wietrzy i nie przejmowac się zbytnio. Tylko dziury dobrze trzeba zabezpieczyc co by jakies zwierzaki sie noe zadomowily

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

chyba jedyna sensowna opcja bez większego demontażu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.