Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regulator ciśnienia wody.

Featured Replies

Napisano

Mam ja sobie taki w instalacji ale mnie strasznie denerwuje. Ustawiony jest na zadane ciśnienie i o ile poboru nie ma to wszystko jest ok i ciśnienie w instalacji jest jak ustawione. Niestety gdy pobór jest to ciśnienie w instalacji spada, co powoduje kłopot i zraszacze nie działają jak powinny. Nie jest to problem zbyt niskiego ciśnienia  w wodociągu bo da się rozkręcić regulator tak aby przy poborze było ciśnienie jakiego potrzebuje. Niestety po zamknięciu poboru ciśnienie w instalacji robi się zbyt duże.

Widział ktoś gdzieś produkt który potrafi trzymać ciśnienie niezależnie od tego czy jest i jak duży jest pobór wody? Jak ustawie 3bary to chciałbym mieć 3 bary i koniec. 

Krawiec

Napisano
23 minuty temu, krawiec napisał:

Mam ja sobie taki w instalacji ale mnie strasznie denerwuje....

Mam podobny problem.

jak 10 lat temu się wprowadzałem, to RPWiK miało stare maszyny, które potrafiły w nocy 10 [Bar?] puścić na instalacje.

Dlatego założyłem reduktor ciśnienia  https://foxhurt.pl/reduktory-regulatory-cisnienia-honeywell-reduktor-cisnienia-z-filtrem-fk06-1-aa

Działał chyba 5 lat. Zaruściał.

Teraz planuje go wywalić, bo jest "głównym hamulcowym" ciśnienia ledwo 2 mam w instalacji.

Generalnie całe przyłącze zalicznikowe muszę zmienić bo zostało około 50% prześwitu...

I oczywiście wężyki elastyczne np do baterii. Bo mogą nie wytrzymać wyższego ciśnienia po 10 latach.

2 osoby z wodociągów powiedziały mi, że podają stabilne 4-6 bar i można to wywalić w kosmos.

Napisano

No u mnie są cyrki nadal. Reduktor działał tak od początku, wiec nie jest raczej zużyty. Pytanie jest czy są inne które działają lepiej.

Krawiec

Napisano
3 godziny temu, krawiec napisał:

Widział ktoś gdzieś produkt który potrafi trzymać ciśnienie niezależnie od tego czy jest i jak duży jest pobór wody? Jak ustawie 3bary to chciałbym mieć 3 bary i koniec.

Najprawdopodobniej masz za mały? O zbyt niskiej wydajności. Miałem kiedyś taki zwykły na rurze fi28 w domu i trzymał ciśnienie elegancko, niezależnie od poboru.

Napisano
56 minut temu, Joki napisał:

Najprawdopodobniej masz za mały? O zbyt niskiej wydajności. Miałem kiedyś taki zwykły na rurze fi28 w domu i trzymał ciśnienie elegancko, niezależnie od poboru.

Hm.. Mam Wattsa DRV20/N o taki:

64498198d1b062c021d1d751eb3cc797.jpg

Przepływ to niby 58 l/minutę. Zraszacze mi tyle nie pobierają, ale nawet jak odkręcę głupi kran w kuchni czy łazience to ciśnienie spada do takich samych wartości.
Aczkolwiek wykresy w kartach katalogowych pokazują stratę ciśnienia 1bar przy 40l/minutę, tylko nie wiem czy to jest strata w stosunku do ciśnienia nastawionego czy oznacza że o tyle minimalnie zostanie zredukowane ciśnienie w stosunku do ciśnienia wejściowego.

Krawiec

Napisano
39 minut temu, krawiec napisał:

Hm.. Mam Wattsa DRV20/N o taki:

Miałem inny DN28 ale już nie pamiętam jaki. Chata sprzedana prawie trzy lata temu...

Poszperam na sieci. Może go znajdę bo optycznie pamiętam wygląd.

To był na 90% taki Honeywell w wersji 1 cal:

d05f.jpg

Edytowane przez Joki

Napisano
5 godzin temu, krawiec napisał:

Mam ja sobie taki w instalacji ale mnie strasznie denerwuje. Ustawiony jest na zadane ciśnienie i o ile poboru nie ma to wszystko jest ok i ciśnienie w instalacji jest jak ustawione. Niestety gdy pobór jest to ciśnienie w instalacji spada, co powoduje kłopot i zraszacze nie działają jak powinny. Nie jest to problem zbyt niskiego ciśnienia  w wodociągu bo da się rozkręcić regulator tak aby przy poborze było ciśnienie jakiego potrzebuje. Niestety po zamknięciu poboru ciśnienie w instalacji robi się zbyt duże.

Krawiec

Nie widziałem takiego - u mnie Caleffi

reduktor-z-manometrem-1-2-pn16-1-6-bar-c

ma jakiś 0,5 bara różnicy pomiędzy zakręconym i małym przepływem, oraz następne 0,5 bar pomiędzy małym i dużym przepływem. Czyli ciśnienie potrafi spaść nawet o 1 bar w stosunku do maksymalnego.

Ale jest na to sposób - kup sobie regulowany zawór upustowy - wtedy zawsze będzie odpowiednie ciśnienie, tylko sporo wody stracisz na regulację :ok:

Napisano
17 minut temu, maras77 napisał:

Nie widziałem takiego - u mnie Caleffi

ma jakiś 0,5 bara różnicy pomiędzy zakręconym i małym przepływem, oraz następne 0,5 bar pomiędzy małym i dużym przepływem. Czyli ciśnienie potrafi spaść nawet o 1 bar w stosunku do maksymalnego.

Ale jest na to sposób - kup sobie regulowany zawór upustowy - wtedy zawsze będzie odpowiednie ciśnienie, tylko sporo wody stracisz na regulację :ok:

Wywalanie wody jest bez sensu, szukam czegoś co będzie prawdziwym regulatorem a nie jego imitacją. Ostatecznie będę musiał zastosować dwa. Jeden na dom, a drugi na nawadnianie z innymi nastawami.

Krawiec

Napisano

Mam jakieś najtańsze g.. i od 10 lat działa bez zarzutu. Może Twój po prostu uwalony jest?

Napisano
7 godzin temu, Krisker napisał:

Mam jakieś najtańsze g.. i od 10 lat działa bez zarzutu. Może Twój po prostu uwalony jest?

Działa tak od początku.. A i sprawdziłem jest 1" czyli na dużo większy przepływ.

Krawiec

Napisano

Czyli jest zepsuty :) ewentualnie przy instalacji wpadł w niego jakiś syf i tak już działa.

Napisano
20 godzin temu, Krisker napisał:

Dobrze działają regulatory bez wbudowanego manometru i jak nie ma manometru w instalacji. :ok:

Jak tylko dołoży się manometr, to regulator ciśnienia zaczyna niestety źle działać. :no:

Mogę nagrać filmik z pracy regulatora, bo mam dwa manometry - przed i po.

Regulator współpracuje z hydroforem tak, aby ciśnienie w instalacji zawsze było stałe, więc dokładnie widać pracę regulatora zależnie od ciśnień wejściowych i wyjściowych. A przepływ jest proporcjonalny do szumu. :hehe:

Przed regulatorem mam ciśnienie 3,5 - 5 bar zależnie od napełnienia zbiornika hydroforu,  a za  2-3 bar - zależnie od ciśnień przed i przepływu.

Napisano
2 godziny temu, maras77 napisał:

Dobrze działają regulatory bez wbudowanego manometru i jak nie ma manometru w instalacji. :ok:

Jak tylko dołoży się manometr, to regulator ciśnienia zaczyna niestety źle działać. :no:

Mogę nagrać filmik z pracy regulatora, bo mam dwa manometry - przed i po.

Regulator współpracuje z hydroforem tak, aby ciśnienie w instalacji zawsze było stałe, więc dokładnie widać pracę regulatora zależnie od ciśnień wejściowych i wyjściowych. A przepływ jest proporcjonalny do szumu. :hehe:

Przed regulatorem mam ciśnienie 3,5 - 5 bar zależnie od napełnienia zbiornika hydroforu,  a za  2-3 bar - zależnie od ciśnień przed i przepływu.

A no właśnie.. a mnie się wydawało, że jak ciśnienie przed jest o ileś tam wyższe niż zadane to za powinno być stałe o ile oczywiście wydajność na to pozwala. A tu się okazuje, że nie bardzo, bo jak się ustawi ciśnienie na regulatorze do zadanego przepływu to po jego ustaniu ciśnienie za regulatorem wzrasta.

Krawiec

Napisano
Godzinę temu, Krisker napisał:

Mam taki z dokładanym manometrem ;]

To nagraj filmik, jak wskazówka stoi w miejscu przy zmianach przepływu od 0 do jakiegoś porządnego.

Napisano

Filmu nie będzie - musisz uwierzyć na słowo.

Krawiec, czy masz w instalacji wody użytkowej jakikolwiek zbiornik przeponowy? U mnie jest (mam dwa bojlery elektryczne, więc musiałem takowy zainstalować) i może dlatego nie mam problemów z ciśnieniem... Taki zbiornik stanowi chwilowy bufor zarówno dla nadmiaru, jak i niedoboru ciśnienia.

Napisano
4 godziny temu, Krisker napisał:

Filmu nie będzie - musisz uwierzyć na słowo.

Krawiec, czy masz w instalacji wody użytkowej jakikolwiek zbiornik przeponowy? U mnie jest (mam dwa bojlery elektryczne, więc musiałem takowy zainstalować) i może dlatego nie mam problemów z ciśnieniem... Taki zbiornik stanowi chwilowy bufor zarówno dla nadmiaru, jak i niedoboru ciśnienia.

Mam, ale na wyjściu ze zbiornika na ciepłą wodę.

Krawiec

Edytowane przez krawiec

Napisano
5 minut temu, krawiec napisał:

Mam, ale na wyjściu ze zbiornika na ciepłą wodę.

Krawiec

Ja też mam zbiornik przeponowy w instalacji ciepłej wody, czyli też połączony z zimną.

Napisano
3 minuty temu, maras77 napisał:

Ja też mam zbiornik przeponowy w instalacji ciepłej wody, czyli też połączony z zimną.

Tyle że przed dopływem do baniaka mam jeszcze zawór zwrotny wiec naczynie przeponowe nie odda ciśnienia wstecz.

Zresztą ono nie ustabilizuje ciśnienia zimnej wody podczas poboru bo nie do tego służy.

Krawiec

Napisano
1 minutę temu, krawiec napisał:

Tyle że przed dopływem do baniaka mam jeszcze zawór zwrotny wiec naczynie przeponowe nie odda ciśnienia wstecz.

Zresztą ono nie ustabilizuje ciśnienia zimnej wody podczas poboru bo nie do tego służy.

Krawiec

Może tak być, że mechaniczna regulacja wymaga trochę elastyczności ciśnienia i jak jej nie ma, to bez poboru ciśnienie wzrasta.

Napisano
5 godzin temu, Krisker napisał:

zbiornik przeponowy

U mnie też był 10l. na zimnej wodzie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.