Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regał do piwnicy, garażu

Featured Replies

Napisano

Panowie,

Potrzebuje regału do piwnicy w bloku i garażu. Na wszelkie duperszwindle, słoiki, puste, pełne itp.

Regał z Alle wykonany z blachy... 0,8mm poddał się po ustawieniu kilku rzeczy. Po prostu profile się wygięly, całość jest niestabilna. Nawet te rzeczy ciężkie nie były w stosunku do deklarowanej nośności regalu . Stwierdzam, że może na puste kartony to się nadaje ale na pewno nie na słoiki. A już na pewno nie na pełne.

Przejrzałem net i regały które mają nóżki z blachy/ Kątownika 2 mm to koszt już... 300-400zl :(.

A ja takich regałów potrzebuje kilka sztuk. Policzyłem, że prawie 2k musiałbym dać.

Naszla mnie szalona myśl kupić kątowniki, odwiercic dziurki i zrobić coś takiego.

Polki mogą być fixy więc wiercilbym tylko na dedykowanej wysokości. Wiertarke stolowa mam. Największy problem dla mnie to wymyslec jig żeby to było powtarzalne. Mierzyć miarka nawet nie zamierzam bo i tak wyjdzie krzywo. Musi być od szablonu lub jakiegoś oporu.

Ktoś podpowie jak to zrobic?

Napisano

Mocujesz do stołu długi kątownik jako prowadzenie do wierconych elementów - tak, żeby otwór był w tej samej odległości od boku każdego elementu.

Kątownik musi mieć ostry wewnętrzny bok np: taki zrobiony z dwóch desek drewnianych, z tym że ta dolna powinna być grubsza. W nią wbijasz sworzeń/gruby gwóźdź bez łba itp, w odległości od wiertła takiej, jaka ma być odległość między półkami. Po wywierceniu pierwszego otworu, przesuwasz element tak, żeby w ten otwór wszedł sworzeń. I tak dalej. Dla bezpieczeństwa dobrze, żeby żeby ten kątownikowy przymiar był w rzeczywistości ceownikiem - żeby przy przechodzeniu wiertła przez detal nie wyrywało ci go z ręki.

Napisano
  • Autor
Mocujesz do stołu długi kątownik jako prowadzenie do wierconych elementów - tak, żeby otwór był w tej samej odległości od boku każdego elementu.
Kątownik musi mieć ostry wewnętrzny bok np: taki zrobiony z dwóch desek drewnianych, z tym że ta dolna powinna być grubsza. W nią wbijasz sworzeń/gruby gwóźdź bez łba itp, w odległości od wiertła takiej, jaka ma być odległość między półkami. Po wywierceniu pierwszego otworu, przesuwasz element tak, żeby w ten otwór wszedł sworzeń. I tak dalej. Dla bezpieczeństwa dobrze, żeby żeby ten kątownikowy przymiar był w rzeczywistości ceownikiem - żeby przy przechodzeniu wiertła przez detal nie wyrywało ci go z ręki.
No i masz u mnie piwo. Dzięki.
Napisano
No i masz u mnie piwo. Dzięki.
Ja zrobiłem regał z drewna. Półki że starej płyty meblowej przykrecone metalowymi katownikamii do drewnianych słupków 10x10cm, które przez kątowniki przykrecilem kolkami do podłogi i sufitu.
Słupki za free dostałem, płyta że starych mebli za free a kątowniki i kołki jakieś 30 zl

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Napisano
Dnia 22.05.2018 o 23:29, amciek napisał:

Panowie,

Potrzebuje regału do piwnicy w bloku i garażu. Na wszelkie duperszwindle, słoiki, puste, pełne itp.

Regał z Alle wykonany z blachy... 0,8mm poddał się po ustawieniu kilku rzeczy. Po prostu profile się wygięly, całość jest niestabilna. Nawet te rzeczy ciężkie nie były w stosunku do deklarowanej nośności regalu . Stwierdzam, że może na puste kartony to się nadaje ale na pewno nie na słoiki. A już na pewno nie na pełne.

Przejrzałem net i regały które mają nóżki z blachy/ Kątownika 2 mm to koszt już... 300-400zl :(.

A ja takich regałów potrzebuje kilka sztuk. Policzyłem, że prawie 2k musiałbym dać.

Naszla mnie szalona myśl kupić kątowniki, odwiercic dziurki i zrobić coś takiego.

Polki mogą być fixy więc wiercilbym tylko na dedykowanej wysokości. Wiertarke stolowa mam. Największy problem dla mnie to wymyslec jig żeby to było powtarzalne. Mierzyć miarka nawet nie zamierzam bo i tak wyjdzie krzywo. Musi być od szablonu lub jakiegoś oporu.

Ktoś podpowie jak to zrobic?

ustaw ten regał, tak żeby nożki były na jednej płaszczyźnie, a następnie przykręć go do ściany choćby dwoma kołkami.

Napisano
  • Autor
ustaw ten regał, tak żeby nożki były na jednej płaszczyźnie, a następnie przykręć go do ściany choćby dwoma kołkami.
Polki już ma pogiete i się cały zwichrowal. Przykrecenie już mu nie pomoże. Puszka z piwem ma grubsza blachę niż to cudo.
Napisano

Popieram samoróbkę jak Dzida napisał - samemu bez problemów można ladnie wystrugac za grosze; mnie zrobienie takiego tworu w piwnicy zajęło 2 godzinki, satysfakcję wyceniam na miliony [emoji38]

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

Napisano
3 godziny temu, amciek napisał:
3 godziny temu, zurekk napisał:

Polki już ma pogiete i się cały zwichrowal. Przykrecenie już mu nie pomoże. Puszka z piwem ma grubsza blachę niż to cudo.

Jaki to regał? Masz przykładowy link?

https://www.leroymerlin.pl/garderoba-i-wnetrze/meble/regaly-metalowe/regal-metalowy-regal-r100-metalkas,p438665,l793.html mam 3 takie i całkiem sporo klamotów wytrzymują, dość długo miałem wolnostojące, ale dziecko rośnie i dla bezpieczeństwa przykręciłem kołkami do ściany.

Napisano
11 minut temu, DamianB napisał:

https://www.leroymerlin.pl/garderoba-i-wnetrze/meble/regaly-metalowe/regal-metalowy-regal-r100-metalkas,p438665,l793.html mam 3 takie i całkiem sporo klamotów wytrzymują, dość długo miałem wolnostojące, ale dziecko rośnie i dla bezpieczeństwa przykręciłem kołkami do ściany.

Też kupowałem Metalkas. Stabilne są 

Napisano

Można też, zamiast wiercić, kupić kątowniki perforowane. Zwykle mają 2-2,5mm grubości i można już na nich trochę położyć.

Napisano
Można też, zamiast wiercić, kupić kątowniki perforowane. Zwykle mają 2-2,5mm grubości i można już na nich trochę położyć.
Jakis czas temu był na zts podobny wątek... Nawet ze zdjęciami o ile pamiętam, więc jeżeli Pan M nie usunął nic to coś o na będzie podpatrzeć

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Napisano
10 godzin temu, DamianB napisał:

Też mam takie, kupiłem w promocji po 59zł. Konstrukcja dość chwiejna i na pierwszy rzut oka nie budzi zaufania. Ale po przykręceniu do ściany wszystko zaczyna mieć sens. U mnie po pierwszej zimie w garażu wszystkie półki pofalowało i w tym momencie na niektórych nawet się nie da postawić butelki. Biorąc pod uwagę ile kosztowały to może kiedyś zrobię tuning kupując pólki z OSB i będzie lepiej. Autorowi wątku radziłbym zrobić tak samo. 

Napisano

No to albo fest wilgoć albo mokre rzeczy kładłeś. Ja mam sucho w garażu i od dwóch lat nic się nie dzieje z regałami. W jednym miejscu odłożyłem coś mokrego i wiadomo co się wtedy dzieje z płytą wiórową, ale tak to spokój.

Napisano
13 godzin temu, DamianB napisał:

No to albo fest wilgoć albo mokre rzeczy kładłeś. Ja mam sucho w garażu i od dwóch lat nic się nie dzieje z regałami. W jednym miejscu odłożyłem coś mokrego i wiadomo co się wtedy dzieje z płytą wiórową, ale tak to spokój.

Nic mokrego nie kładłem. Ale regały są użytkowane w UK a tu wilgoć bywa konkretna ;]

Napisano

@DZIDA był byl

@amciek ja kupiłem kątowniki 350x300 po 3zl sztuka do tego jedna płytę OSB grubości 22mm z po cięciem wyszło koło 54zl i dwie kantowki 5x5 po 10zl sztuka. 

Po składałem jak na zdjęciu i trzyma się już trzeci rok. 

20161117_091024.jpg

Napisano
20 minut temu, szpyrek napisał:

@DZIDA był byl

@amciek ja kupiłem kątowniki 350x300 po 3zl sztuka do tego jedna płytę OSB grubości 22mm z po cięciem wyszło koło 54zl i dwie kantowki 5x5 po 10zl sztuka. 

Po składałem jak na zdjęciu i trzyma się już trzeci rok. 

Drogo :]

ja wykorzystałem na półki płytę ze starych mebli (z samej szafy wyszły 4 duże półki - 2xboczki i 2xdrzwi :])

jak się nie ma starych mebli do utylizacji to można podjechać do PSZOK (ludzie tam zdają też meble) i się można z panami dogadać żeby jakąś szafę rozbroić :]

Napisano

Na konstrukcję nośną to różnie. Albo kantowki czy inne deski, albo kątowniki chocby zimnogięte 2-3 mm to juz moc w takich zastosowaniach. Natomiast blaty/półki fajnie sie trzymają z paneli podłogowych. Jak szerokość półki ma max 60 cm to panel jest ok. Ale warto calosc pozapinac na zamki jak podłogę. Oczywiście panel przeciety z długości i na regale w poprzek półki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.