Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Vag regulacja temperatury zle dziala

Featured Replies

Napisano

Hej temat znany w roznych VAGach, w mojej fabii jest tak ze leci powietrze na maks zimne albo maks cieple. Zimne leci w pozycji pokretla na min, a jak przesune o jeden zabek to leci na maks cieple i slychac jak silniczek krokowo sie odkreca. Czytalem ze to jest wina potencjometru przy silniczku ale tez pisali ze powinien on wypluc blad do  modulu komfortu,  a u mnie zadnego bledu nie ma, a juz rok tak to dziala. Prosze o porady.

Napisano

Przepraszam, ze nie w temacie, ale chyba strasznie zajechana ta Fabie kupiles, a moze sam zajechales.

Moze pora od niej uciekać?

Napisano
6 godzin temu, patgaw napisał:

Hej temat znany w roznych VAGach, w mojej fabii jest tak ze leci powietrze na maks zimne albo maks cieple. Zimne leci w pozycji pokretla na min, a jak przesune o jeden zabek to leci na maks cieple i slychac jak silniczek krokowo sie odkreca. Czytalem ze to jest wina potencjometru przy silniczku ale tez pisali ze powinien on wypluc blad do  modulu komfortu,  a u mnie zadnego bledu nie ma, a juz rok tak to dziala. Prosze o porady.

Akurat to co opisujesz nie wywali błędu. Bo komp dostaje poprawne co do zasady dane z potencjometru. To że one są błędne z punktu widzenia odczucia użytkownika nie ma nic do rzeczy. Problem stary jak świat w F1. 

Krawiec

Napisano

Sprawdź jakie temperatury masz na czujnikach, pewnie masz półautomatyczna klime?

Ja miałem jeden uwalony, to miałem podobny efekt.

Napisano
  • Autor

Hmm no taka polautomatyczna. Tylko na pokretlo. Ustawiasz temp i komp ci grzeje az bedzie taka. Orientujesz sie ktore to beda grupy w vag com?

@krawiec czyli mowisz ze jednak potencjometr?

Edytowane przez patgaw

Napisano
2 godziny temu, patgaw napisał:

Hmm no taka polautomatyczna. Tylko na pokretlo. Ustawiasz temp i komp ci grzeje az bedzie taka. Orientujesz sie ktore to beda grupy w vag com?

@krawiec czyli mowisz ze jednak potencjometr?

No to czemu ma grzać niższą temperaturą niż maksymalna? 

Istota regulacji dwupołożeniowej jest taka, że albo dajesz czynnik regulowany na maksa, albo odcinasz, a czujnik z układem sterowania tylko decydują kiedy to zrobić. 

Napisano

sprawdz czy nie masz brudnego czujnika temperatury - znajdz i przedmuchaj.

Napisano
19 godzin temu, KTB napisał:

No to czemu ma grzać niższą temperaturą niż maksymalna? 

Istota regulacji dwupołożeniowej jest taka, że albo dajesz czynnik regulowany na maksa, albo odcinasz, a czujnik z układem sterowania tylko decydują kiedy to zrobić. 

W klimatyzacji półautomatycznej jaka była w F1 pokrętłem ustawiałeś temperaturę. Kierunek nawiewu i prędkość wentylatora musiałeś ustawić sam. Pokrętło ma dodatkowe zestyki które w przypadku położenia min powodują maksymalne chłodzenie w położenia max maksymalne grzanie. Te dwa położenia są niezależne od tego co pokazuje czujnik temperatury. 

Krawiec

Napisano
5 godzin temu, krawiec napisał:

W klimatyzacji półautomatycznej jaka była w F1 pokrętłem ustawiałeś temperaturę. Kierunek nawiewu i prędkość wentylatora musiałeś ustawić sam. Pokrętło ma dodatkowe zestyki które w przypadku położenia min powodują maksymalne chłodzenie w położenia max maksymalne grzanie. Te dwa położenia są niezależne od tego co pokazuje czujnik temperatury. 

Krawiec

A ja się w zupełności zgadzam.

Pokrętłem ustawiasz temperaturę zadaną i układ ma ją osiągnąć przy pomocy czujnika. Sugerujesz, że zmienia analogowo "siłę" grzania i jak ustawisz pośrednią wysoko, to grzeje mocniej? 

Raczej tak nie jest ale nie, żebym się sprzeczał. 

Jedyne, co można w takim układzie zrobić to ewentualnie regulować stopniem mieszania z powietrzem spoza kabiny i może tak właśnie jest. 

Wtedy autor powinien w tej sterowanej "klapkologii" szukać błędu. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.