Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

W jaki sposób wywiercić otwory?

Featured Replies

Napisano

Mam Wam ja drzwi drewniane - 6 sztuk. Ościeżnice osadzone, drzwi wiszą, ale trzeba je podnieść o dobry centymetr. Podkładkami tego nie załatwię, bo siły wypaczają zawiasy, muszę wiercić nowe otwory pod zawiasy. Lepiej byłoby wiercić w ościeżnicy, ale ta jest tak blisko ściany, że nie zmieści się żadna wiertarka, więc muszę wiercić w skrzydle.

Nowy otwór musi być idealnie równoległy do starego we wszystkich płaszczyznach, osie otworów o średnicy 8mm muszą być od siebie oddalone o 15 mm, czyli pomiędzy otworami będą 4 mm odległości. Stare otwory zaczopuję kołkami wklejanymi.

Jak byście to ugryźli? Ja się zastanawiam nad zrobieniem szablonu z pętem wtykanym w istniejący otwór i rurką prowadzącą wiertło

Napisano
10 minut temu, Tomasso napisał:

Jak byście to ugryźli? Ja się zastanawiam nad zrobieniem szablonu z pętem wtykanym w istniejący otwór i rurką prowadzącą wiertło

Dobry pomysł, ale powinieneś dać jeszcze blachę ustalającą płaszczyznę, w którą ta rurka prostopadle wchodzi.

Napisano
Mam Wam ja drzwi drewniane - 6 sztuk. Ościeżnice osadzone, drzwi wiszą, ale trzeba je podnieść o dobry centymetr. Podkładkami tego nie załatwię, bo siły wypaczają zawiasy, muszę wiercić nowe otwory pod zawiasy. Lepiej byłoby wiercić w ościeżnicy, ale ta jest tak blisko ściany, że nie zmieści się żadna wiertarka, więc muszę wiercić w skrzydle.

Nowy otwór musi być idealnie równoległy do starego we wszystkich płaszczyznach, osie otworów o średnicy 8mm muszą być od siebie oddalone o 15 mm, czyli pomiędzy otworami będą 4 mm odległości. Stare otwory zaczopuję kołkami wklejanymi.

Może lepszy będzie ścisk stolarski z dospawaną tuleją. Nie będzie się majtac na boki.
Napisano
  • Autor
Dnia 21.06.2018 o 23:33, 2000_mc napisał:

Może lepszy będzie ścisk stolarski z dospawaną tuleją. Nie będzie się majtac na boki.

To się wydaje dobry pomysł, ale brak spawarki uniemożliwia jego realizację.

Chcę okleić drzwi folią, skręcić ściskiem dwie płyty, żeby zrobić formę, w istniejący otwór włożyć pokryty czymś nie wiążącym się z gipsem pręt, i odlać szablon z gipsu.

Po zastygnięciu gipsu wyjąć pręt, zastąpić tulejką metalową i taki szablon przykręcać w potrzebnych miejscach.

Widzicie potencjalne błędy?

Napisano

Podrap z wierzchu tuleje pilnikiem i zalewaj razem z natluszczonym prętem w srodku.

Jak zacznie wiązać wyciagaj szybko pręt.

Problem będzie z precyzyjnym ustawieniem formy, zasloni Ci widok.

Wstępnie zrób płytkie otworki ustalajace.

Napisano

że tak zadam pytanie

A felc na drzwiach Cię puści aby podnieść skrzydło aż o 1cm?

okucie zamka w futrynie będzie pasować?

Napisano
Dnia 20.06.2018 o 20:53, Tomasso napisał:

Ościeżnice osadzone, drzwi wiszą, ale trzeba je podnieść o dobry centymetr.

Z czego wynika potrzeba podniesienia drzwi?

22 minuty temu, 4thelement napisał:

że tak zadam pytanie

Najprościej i najłatwiej podciąć na dole.

Napisano
Godzinę temu, irekw napisał:

Najprościej i najłatwiej podciąć na dole.

też właśnie jestem za taką opcją - za dużo kombinacji przy zmianie wysyokości zawiasów na samych skrzydłach

Napisano
  • Autor
Dnia 25.06.2018 o 07:13, 4thelement napisał:

że tak zadam pytanie

Istotna uwaga! Felc puści - od góry jest duży luz. Okucie muszę sprawdzić. W ostateczności trzeba je będzie przesunąć.

Napisano
  • Autor
Dnia 25.06.2018 o 07:37, irekw napisał:

Długa historia. Ościeżnice są osadzone na styk w otworze drzwiowym o bardzo głębokich szpaletach. W efekcie nie dało się wkręcić oryginalnych zawiasów, więc kupiłem regulowane. Regulowane z kolei mają na innej wysokości powierzchnię styku górnej i dolnej połówki, przez co skrzydło jest niżej, szoruje po podłodze i nie schodzi się skobel z gniazdem. Żeby nie szorowało podłożyłem podkładki, ale teraz z kolei trzpień siedzi za płytko i zawiasy się wypaczają.

Uprzedzając uwagi, TAK, zapomniałem wkręcić zawiasy przed osadzeniem ościeżnic, a demontaż odpada, bo wokół ościeżnic jest już ułożony parkiet.

EDIT - nie wiem teraz, czy nie łatwiej będzie podkuć ściany i wkręcić oryginalne zawiasy, a potem ściany załatać.

Napisano
1 godzinę temu, Tomasso napisał:

Długa historia. Ościeżnice są osadzone na styk w otworze drzwiowym o bardzo głębokich szpaletach. W efekcie nie dało się wkręcić oryginalnych zawiasów, więc kupiłem regulowane. Regulowane z kolei mają na innej wysokości powierzchnię styku górnej i dolnej połówki, przez co skrzydło jest niżej, szoruje po podłodze i nie schodzi się skobel z gniazdem. Żeby nie szorowało podłożyłem podkładki, ale teraz z kolei trzpień siedzi za płytko i zawiasy się wypaczają.

Uprzedzając uwagi, TAK, zapomniałem wkręcić zawiasy przed osadzeniem ościeżnic, a demontaż odpada, bo wokół ościeżnic jest już ułożony parkiet.

EDIT - nie wiem teraz, czy nie łatwiej będzie podkuć ściany i wkręcić oryginalne zawiasy, a potem ściany załatać.

u siebie jedna para drzwi tak jest zamontowana.

tyle że zawiasy zostały zamontowane i wyregulowane przed obróbką.

fakt dziś jak przyjdzie mi regulować te drzwi to no niestety trzeba kuć.

niestety nie mogłem zamontować ani drzwi odwrotnie ani ich przesunąć...po prostu błąd konstrukcyjny

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Wyniki świczenia są następujące:

- szablon wykonałem z gipsu z tulejką prowadzącą z aluminium, do tego wkładka ze sprężyny stalowej

- w miejscu trzymają do dwie płyty drewniane ściśnięte ściskami stolarskimi

- wkładka pozwala wywiercić otwór pilotujący wiertłem 4mm, po jej wyjęciu rozwiercić go wiertłem 8mm

- do pełnej głębokości konieczne jest zdjęcie szablonu

- na czworo drzwi troje wyszło idealnie, jedne wymagają ponownego zakołkowania i nawiercenia jednego z otworów, bo zawias wkręca się krzywo (drzwi wiszą i pracują bez oporów, ale wygląda to tak sobie)

- gdybym robił to raz jeszcze, do gipsu dosypałbym "zbrojenie" ze śćinków jakiegoś włókna, bo się całkiem pokruszył w najcieńszym miejscu i przy czwartcyh drzwiach tulejka się zaczęła ruszać

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.