Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[J] Sprawdź ESP, czujnik ABS, walnieta piasta

Featured Replies

Napisano

Witam.

....się zaświeciło akurat przed urlopem C0040-18 oraz U0415-00 [sprawdź ESP na wyświetlaczu].
Ja niedoświadczony wymieniłem czujnik z przewodem ale się zdziwiłem, gdyż błędy nie ustąpiły.
Podczas jazdy na kompie prawy przedni czujnik gubi sygnały... jakby zanikał na sekundę w stosunku do pozostałych - a one idą równo.

Nie byłem pewien, czy wiązka dalej, czy piasta i przedłużyłem przewód prawego czujnika i podłączyłem się do prawej piasty.
Błędów brak dla tego obwodu, a co za tym idzie, piasta padła.

Co się tam mogło stać nie wiem. Raczej jest ona nierozbieralna....?
Wymiana na oryginał, czy możecie polecić godny zamiennik? a może pominąłem coś w diagnozie?

Napisano

Zakładam, że wpiąłeś się lewym czujnikiem w obwód prawego ;).

Jako ostatnie sprawdzenie przed wymianą, możesz wyjąć półoś z piasty i obejrzeć uszczelniacz łożyska, czy nie ma na nim jakiegoś metalowego syfu.

Czujnik czyta pole magnetyczne z uszczelniacza, więc bez specjalnej folii, nie będziesz w stanie sprawdzić jakości drugiej piasty. Okaże się dopiero po montażu.

Piasta jest nierozbieralna. Z nowych: SKF, FAG, INA, SNR, NTN, Febi...

Napisano

Przeczytaj jeszcze raz oba posty ;). Exen podłączył się lewą piastą (a nie jak napisał prawą) w obwód prawego czujnika, żeby wykluczyć problem w prawej wiązce.

Teoretycznie może się tak zdarzyć, że nowy czujnik jest uszkodzony, ale to można sprawdzić, montując go w miejsce lewego.

Tak sobie teraz myślę, że na upartego można też sprawdzić piastę. Np: na allegro kupić ferrofluid, wymontować piastę, położyć na uszczelniaczu folię i polać fluidem. Jeśli piasta jest dobra, to ciecz ułoży się w prążki zgodnie z liniami pola magnetycznego. Można też - zamiast ferrofluidu - zastosować opiłki metalowe, ale muszą być bardzo drobne.

Acha, może też być korozja w otworze czujnika, która odpycha go od piasty - zbyt duża szczelina powoduje zaniki sygnału.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Na test z folią bym nie wpadł...
Zaglądałem przez otwór czujnika świecąc latarką, obracałem piastą a nawet dmuchałem sprężonym powietrzem. Nie miało to wpływu na wystąpienie tej awarii.
Zrobiłem test jak pisałem wyżej z przedłużeniem przewodu i na tym zakończyłem.
Myślałem jeszcze o wykerszerowaniu piasty od wewnętrznej strony, gdyż w myślach gdzieś dopuszczałem, że może coś po drodze się przykleiło [bardzo drobne opiłki magnetyczne lub metalowe] lecz do tego już nie doszło z braku czasu.

Wszyło trochę dziwnie... zamówiłem piastę i w międzyczasie pojechałem z błędami na krótki urlop.
Generalnie jeździłem z awarią tego układu około tygodnia, robiąc przy tym jakieś 300km.
Wracając z urlopu w deszczowej aurze błędy ABS/ESP do końca nie odpuszczały ale ja też nie wyłączałem silnika przez całą podróż powrotną.
Zaliczyłem przy tym kilka dużych kałuż.
Następnego dnia po tej podróży system się uspokoił i może za wcześnie na ostateczne wnioski ale działa...

Może jeszcze uda mnie się zwrócić tą piastę... zobaczymy...

ps.
tak wygląda koronka magnetyczna N/S w naszej piaście:

Piasta Astra J.jpg

Edytowane przez exen

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.