Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AH Wysprzęglik

Featured Replies

Napisano

Witam

Planuję wymienić płyn hamulcowy w układzie i przy okazji w wysprzęgliku.

O ile z układem hamulcowym nie widzę problemu to chciałbym się zapytać jak wymienić płyn w układzie wysprzęglika?

Samochód oczywiście Astra H jak w podpisie.

Z góry dziękuję.

Napisano

tak samo tylko pompujesz lewym pedałem😁

Napisano
  • Autor

Czy muszę zakręcać zawór i pompować tak jak przy odpowietrzaniu czy wystarczy na odkręconym zaworze kilka razy 'pompnąć' pilnując oczywiście poziomu płynu w zbiorniczku do czasu aż pojawi się czysty płyn?

Napisano
  • Autor

Witam ponownie

Wczoraj wymieniłem płyn. 

Zastanowiła mnie jedna rzecz. W trakcie wymiany w pewnym momencie usłyszałem syk z komory silnika (przez około 4 s). W tym czasie nic z hamulcami nie było robione. Dzisiaj na wolnych obrotach zauważalne były niejednostajnie zgrzyty/szurania pojawiające się podczas pracy silnika. 

Zastanawiam się czy coś może być  np z serwem, podciśnieniem, dolotem.

W/g mnie odgłosy dochodzą najprawdopodobniej z kolektora dolotowego ale do końca pewny nie jestem.

Co koledzy by proponowali sprawdzić?

Samochód jeździ normalnie, hamuje ok, błędów nie wywala, obroty stabilne.

Pozdrawiam

Napisano

Olać, ale zapamiętać ;).

Pewnie zaworek popuścił w serwo, albo w zbiorniczku chłodziwa.

Te zgrzyty/szurania, to jak myślisz, były tam zawsze, czy z racji tego co usłyszałeś poprzedniego dnia, zwróciłeś na to uwagę?

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Orochimaru napisał:

Olać, ale zapamiętać ;).

Pewnie zaworek popuścił w serwo, albo w zbiorniczku chłodziwa.

Te zgrzyty/szurania, to jak myślisz, były tam zawsze, czy z racji tego co usłyszałeś poprzedniego dnia, zwróciłeś na to uwagę?

Być może zwróciłem na to uwagę ze względu na ten syk 😉

Okazało się że wężyk podciśnienia był lekko pęknięty. Pokleiłem go domowym sposobem 😉.

Po dokładniejszym odsłuchaniu pacjenta mogę powiedzieć że te szurania i tarcia dochodzą od strony rozrządu.  W sobotę go robiłem i wydaje mi się że z dolną osłoną coś jest nie teges. Albo słabo przykręcona albo jakimś cudem przekoszona i od czasu do czasu coś o nią trze. Zdjąłem górną osłonę i pasek jest ładny, nie wytarty, rolki, osłona też. Pasek lekko bije na boki jakieś 1-2 mm. Jutro zdejmę dolną osłonę i zobaczę czy coś się zmieni. Rolke i napinacz wykluczam bo przed montażem ładnie się kręciły.

A tak dla informacji powiem, że poprzednio miałem założony rozrząd INA i po 60 tkm z rolki prowadzącej wyrzuciło smar na tyle dużo że wszystko wokół niej był nim zawalone. Pasek miejscami też 😮 w związku z tym czekanie na wymianę rozrządu z interwałami podanymi przez opla jest w/g mnie ryzykowne.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Witam

Sprawa zgrzytów się wyjaśniła. Na 99% winny jest napinacz rozrządu który wymieniałem tydzień temu 😤

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.