Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Markiza - rozebranie i wypranie.

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam markizę, która ma już trochę lat ale cały czas działa i jest ok, mechanizm jest jak nowy bo jest zamontowana pod okapem dachu.

Wybrudził się niestety materiał i trzeba by go wyczyścić.

Da się to rozebrać samemu, żeby dało się potem złożyć ? ;]

Materiał wrzucę do pralki zaimpregnuję i będzie na parę lat ok.

Robił to już ktoś ?

Napisano

Markiza z Selta?

Nie robiłem, ale burza zrobiła coś za mnie.

Markiza tarasowa się złamała i usunąłem ramiona, przy okazji pooglądałem jak wygląda całe mocowanie.

Po rozmowie z instalatorem doszedłem do wniosku, że dalej tego nie ruszam, jest składane fabrycznie i nie słyszałem, żeby ktoś w to ingerował i coś rozbierał i prał.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, komor napisał:

Markiza z Selta?

Nie robiłem, ale burza zrobiła coś za mnie.

Markiza tarasowa się złamała i usunąłem ramiona, przy okazji pooglądałem jak wygląda całe mocowanie.

Po rozmowie z instalatorem doszedłem do wniosku, że dalej tego nie ruszam, jest składane fabrycznie i nie słyszałem, żeby ktoś w to ingerował i coś rozbierał i prał.

Znalazłem instrukcję, sprawa dosyć prosta na moje oko. Jak się nie uda pranie to wymienię sam materiał na nowy. 

https://www.sakoexpo.com.pl/pl/aktualnosci/8_Jak-wymienić-pokrycie-markizowe-instrukcja

Napisano

Mam ten sam dylemat.

Pranie słabo widzę, próbowałem atakować chemią, nic nie dało rady, niestety bród spenetrował materiał na wskroś.

IMO tylko wymiana.

Daj znać jak u Ciebie poszedł demontaż.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Gordon_Shumway napisał:

Mam ten sam dylemat.

Pranie słabo widzę, próbowałem atakować chemią, nic nie dało rady, niestety bród spenetrował materiał na wskroś.

IMO tylko wymiana.

Daj znać jak u Ciebie poszedł demontaż.

Na razie zdemontowałem falbanę ;] 2 minuty roboty. Wyprałem w pralce i żona pozszywała. Bród się wyprał, te zielone naloty (grzyby/mchy ?) nie schodzą.

Jeżeli sie dogadam z firmą i zszyją mi to za jakieś grosze, to zdemontuję resztę, wrzucę do pralki i założę odwrotnie. Głównie to mam brudny ostatni pas o szerokości 1/2 m.

Jeżeli nie wypali to kupie nowy materiał i wymienię.

Edit: No dobra dodzwoniłem się do firmy w mojej okolicy, jakaś spółdzielnia inwalidów, zszycie markizy 3PLN/mb + ewentualnie jakas dopłata za skomplikowanie. W moim wypadku to wyjdzie jakieś śmieszna pieniądze, więc oddaje do zszycia.

Edytowane przez MarcG

Napisano
Dnia 13.08.2018 o 10:47, MarcG napisał:

te zielone naloty (grzyby/mchy ?) nie schodzą.

Właśnie to badziewie to istota zagadnienia :no: 

Dnia 13.08.2018 o 10:47, MarcG napisał:

Edit: No dobra dodzwoniłem się do firmy w mojej okolicy, jakaś spółdzielnia inwalidów, zszycie markizy 3PLN/mb + ewentualnie jakas dopłata za skomplikowanie. W moim wypadku to wyjdzie jakieś śmieszna pieniądze, więc oddaje do zszycia.

No to relazione i namiar jeśli się sprawdzi please :ok: 

Napisano

Sprawdzić co się stanie po potraktowaniu materiału środkiem do czyszczenia pleśni. Z doświadczenia wiem, że część tekstyliów pięknie się odbarwia wiec taka metoda odpada, ale są też takie których struktury i koloru ten środek nie rusza, a wszelkie tego typu naloty pięknie znikają.

Krawiec

Napisano
  • Autor
Dnia 14.08.2018 o 14:07, Gordon_Shumway napisał:

Właśnie to badziewie to istota zagadnienia :no: 

No to relazione i namiar jeśli się sprawdzi please :ok: 

Operacja markiza zakończona :ok:

Grzyby zwyczyściłem 

pol_pm_Pufas-preparat-plesniobojczy-250-

Opakowanie jest małe ale schodzi nieźle, czyściłem końcowy pas ok 30cm szerokości i ledwo starczyło.

Pryskasz i szczotka w dłoń trochę potrzeć, uwaga na ubrania bo po chlorze plamy odbarwione.

Zdjęcie markizy ze 20 min, prace na wysokościach. Robisz wg tej instrukcji, którą podałem wcześnie.

Przy zdejmowaniu praktycznie cała się rozpruła, więc w częściach poszła do pralki + do płukania jakiś impregnat, 

żeby wodą nie nasiąkała. 

Potem szycie praktycznie całej od nowa, Spódzielnia Inwalidów Józefów

http://www.sitechniczna.pl

Koszt 100pln, nie wiem czy drogo czy tanio, szyją to inwalidzi, więc nawet się nie zastanawiałem i nie targowałem.

Potem z 30min poskładanie do kupy i na parę lat jeszcze wystarczy, wygląda prawie jak nowa ;]

Szkoda, że nie zrobiłem tego przed sezonem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.