Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skaza na masce?

Featured Replies

Napisano

Jak sobie radzicie ? ( czy jedyny skuteczny pomysł- to szpachlowanie i lakierownie całej maski), ktoś zarysował maskę czymś ostrym około 30 cm, rysa do podkładu. Czy można samemu coś zaradzić i jaki będzie efekt?

Napisano

rysa do podkładu. Czy można samemu coś zaradzić i

> jaki będzie efekt?

znam ten ból - tyle, że mnie "pociągnął" jakiś sk... (

angryfire.gif)

gwoździem przez cały bok auta. "Szczęście", że było opłacone AC - inaczej chyba dał bym sobie spokój (rachumek-1500 pln za malowanie) i zabezpieczył uszkodzenie tylko przed rdzą, nie bacząc na estetykę.

Zależy ile masz środków i co oczekujesz. Niestety kredka maskująca tu nie wystarczy... beksa.gif

Napisano

> Jak sobie radzicie ? ( czy jedyny skuteczny pomysł- to szpachlowanie

> i lakierownie całej maski), ktoś zarysował maskę czymś ostrym

> około 30 cm, rysa do podkładu. Czy można samemu coś zaradzić i

> jaki będzie efekt?

zeby wszystko ladnie wygladalo i nie rzycalo sie w oczy ze element byl malowany, trzeba by wycieniować i blotniczki do polowy:)

Napisano
  • Autor

Dzieki za rady, aczkolwiek sprowadzają się one do opcji

dobry efekt=lakiernik

Napisano

> zeby wszystko ladnie wygladalo i nie rzycalo sie w oczy ze element

> byl malowany, trzeba by wycieniować i blotniczki do polowy:)

Jak rysa jest centralnie na masce to nietrzeba blotnikow ruszac tylko wycieniowac centralnie maske, reszte spolerowac. Mniej roboty a efekt taki sam

Napisano

> Dzieki za rady, aczkolwiek sprowadzają się one do opcji

> dobry efekt=lakiernik

Jezeli masz troche zaciecia to nie koniecznie...

Ja wlasnie walcze z niewielkim ogniskiem rdzy i rysami do podkladu.

Jezeli podklad nie oberwal to masz spokoj z rdza wiec wystarczy podmalowac.

Ja to robie tak: kupilem w ASO lakier do wyprawek (koszt ok 25zl), odtluscilem ryse, pomalowalem lakierem raz... drugi raz... i jak to wszystko wyschlo to potraktowalem to miejsce pasta TEMPO. Fakt - scierasz nalozony lakier, ale tylko do uzyskania gladkiej powierzchni. Potem odtluscilem i lakierem bezbarwnym 2x (w zestawie z farbka byl) i znowu TEMPO... efekt wyszedl piekny zeby.GIF nie zorientowalbys sie, ze cos bylo robione zeby.GIF

Gorzej wychodzi jak byla juz ruda - w tym niewielkim na szczescie miejscu widac slady, ale to byla "lata" a nie rysa i do tego wieksza zabawa z Cortaninem, podkladem i szlifem...

Takze jezeli rysa nie jest szeroka, a jedynie dluga to przy odrobinie cierpliwosci i dobrej pogody uporasz sie z tym sam.

Pozdrawiam

Napisano

Ostatnio wyszedł mi "purchelek" pod lakierem zaraz nad grillem w lanosie (moja wina, bo zamiast kupować nową maskę, miałem kupić "używaną"...no ale nic...zrobiłem tak:

Wydrapałem do żywego i wyczyściłem do czyściutkiej blachy...przejechałem odrdzewiaczem...następnie przejechałem minią (podkładem)...później pędzelkiem do malowania modeli składanych nałożyłem 2-3 warstwy wcześniej dopasowanej pod kolor farby (pan nawet dobrze dobrał w sklepie gdzie mieszają lakiery)...jak to wyschło, wyrównałem papierem 1000 wodnym, tak że było równo z oryginalnym lakierem (czyli po prostu uzupełniłem ubytek)...później pojechałem i dałem sobie dorobić znowu lakier ale tym razem nie w puszce a w sprayu...i znowu pan dobrał mi idealnie...odtłuściłem miejsce malowania enzynką ekstrakcyjną i z dosyć dużej odległości (może z 50 cm) siknąłem tym sprayem na miejsce malowania (oczywiście wszystko wcześniej okryłem szmatami, coby za dużo nie pomalować)...po 30 min. natrysnąłem na to ze dwie warstwy lakieru bezbarwnego...efekt jest taki, że jak ktoś nie wie co było robione, to nie znajdzie... zlosnik.gif

Po 24 godzinach dobrze jest to miejsce delikatnie przepolerować wodnym papierem 2000 żeby uzyskać efekt gładkości (spolerować mgiełkę lakieru), a później całą maskę pastą TEMPO...

Nie zapodam niestety zdjęcia bo aparat w komórce nie wychwyci tego grinser006.gif

EDIT...zapomniałbym...koszt wszystkiego to jakieś 100 zł (papier ścierny, podkład, benzyna ekstrakcyjna, pędzel, spray, puszka z farbką itd)...no i pracy na 2-3 dni bo trzeba czekać aż wyschnie...no i materiały zostają jakby coś znowu wyszło... crazy.gif

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.