Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki model Astra II kupic ?

Featured Replies

Napisano

Witam Serdecznie !!

Proszę was o radę jaki model opla astra kupić , z uwagi na fakt że rodzina powiększyła się do 2+2 i obecne autko (Punto I) stało się za ciasne (bagażnik) W zasięgu finansowym (patrząc na cenniki uzywanych) zmieszczę się w aucie z przedziału 2001-2002

Dlaczego opel astra? dużo słyszałem i czytałem pozytywnych opini o tym aucie , nie wiem czy bedzie dobra (tak ogólnie) do parametrów użytkowania jakie podaje poniżej :

- 95% jazdy to miasto

- raczej dużo krótkich dystansów

- większy bagażnik (wystarczajacy dla rodziny 2+2)

Słysząłem od znajomego że lepiej szukać astry z silnikiem ecotec / benzyna (potencialne przejście na lpg)

Moją uwagę zwróciły w poczatkowej fazie modele kombi ale z uwagi na gabaryty odpadły (w praktyce ciągła jazda miejska, parkowania itd)

Czy ktoś z was koledzy może coś ogólnie doradzić , jaki silnik najlepiej , pojemeność , jaki model astry 2 , na co należy zwracac uwage przy kupnie używanego (tak ogółnie)

Pozdrawiam Boogaloo

Napisano

> czesc

jak masz dwojke dziecikow bierz bez wahania kombi. pozniej bedziesz sie cieszyl ze wszystko mozesz wziac a nie dokonywac wyborow. co zapakowac a co zostawic. to ze jest ona wieksze to fakt ale lepiej sie manewruje niz sedanem i troche lepiej niz htb. znam to z autopsji. ma poprostu lepsza widocznosc. silnik 16 lub 14 zalezy od temperamentu- zurzycie w obu wersjach jest identycznea mozliwoas przejscia na gaz taka sama.

Napisano

> jak masz dwojke dziecikow bierz bez wahania kombi.

> lepiej sie manewruje niz sedanem i troche lepiej niz htb. znam

> to z autopsji. ma poprostu lepsza widocznosc.

Tez przymierzam sie do Astry II - czy faktycznie widocznosc w hatchbacku jest zła - czy tylko troche gorsza niz w kombi ?

Słyszałem o silnikach TWINPORT - podobno znacznie oszczedniejsze - od kiedy były montowane do ASTRY - tej produkowanej w Polsce ?

Napisano

Rozumiem ze chcesz cos duzego w srodku i malego na zewnatrz wink.gif

Ale tak to Ci tylko w Erze dopasuja zlosnik2.gif

A na powaznie bierz kombi i miejsca napewno starczy.

Napisano

> - 95% jazdy to miasto

> - raczej dużo krótkich dystansów

> - większy bagażnik (wystarczajacy dla rodziny 2+2)

5-drzwiowy będzie w sam raz - POLECAM !!!

Optymalny silnik 1.616V 100KM - też polecam Z16XE chyba że będziesz gazował to lepiej 8V 85KM

Napisano

> Tez przymierzam sie do Astry II - czy faktycznie widocznosc w

> hatchbacku jest zła - czy tylko troche gorsza niz w kombi ?

Widoczność do tyłu w HB jest dobra. Nie mam zastrzeżeń. O wiele gorsza widocznmość jest w Seacie Leonie czy nowej Reno Megane II

> Słyszałem o silnikach TWINPORT - podobno znacznie oszczedniejsze - od

> kiedy były montowane do ASTRY - tej produkowanej w Polsce ?

TWINPORT - jest oszczędniejszy głównie w 1.4. Podobno średnio ok. 1 litr na 100. W 1.6 5 KM więcej przy podobnym zużyciu co poprzednik Z16XE. Tak słyszałem i czytałem

Napisano

>napisze tak

prywatnie mam 5d htb

i jestem zadowolony alebagaznik czasami okazuje sie za maly.

sluzbowo jezde teraz meganka kombi a wczesniej jezdzilem meganka 5htb. w tej chwili nie zamienil bym na zadne htb a tym bardziej na sedan, a wczesniej patrzylem sie na kombi ironicznie.

Napisano

Jezdze wprawdzie astra F wiec nie napisze nic na temat silnikow oferowanych w astrze G ale w sprawie nadwozia sugeruje zakup wersji kombi. Nie mam jeszcze rodziny (jest przyszła małzonka serce.gif) ale na nadmiar przestrzeni bagazowej nie moge narzekac. Spakuje zawsze co jest mi potrzebne, a w czasie remontu mieszkania tez auto dzielnie sie spisywalo

Napisano

> Witam Serdecznie !!

> Proszę was o radę jaki model opla astra kupić , z uwagi na fakt że

> rodzina powiększyła się do 2+2 i obecne autko (Punto I) stało

> się za ciasne (bagażnik) W zasięgu finansowym (patrząc na

> cenniki uzywanych) zmieszczę się w aucie z przedziału 2001-2002

> Dlaczego opel astra? dużo słyszałem i czytałem pozytywnych opini o

> tym aucie , nie wiem czy bedzie dobra (tak ogólnie) do

> parametrów użytkowania jakie podaje poniżej :

> - 95% jazdy to miasto

> - raczej dużo krótkich dystansów

> - większy bagażnik (wystarczajacy dla rodziny 2+2)

> Słysząłem od znajomego że lepiej szukać astry z silnikiem ecotec /

> benzyna (potencialne przejście na lpg)

> Moją uwagę zwróciły w poczatkowej fazie modele kombi ale z uwagi na

> gabaryty odpadły (w praktyce ciągła jazda miejska, parkowania

> itd)

> Czy ktoś z was koledzy może coś ogólnie doradzić , jaki silnik

> najlepiej , pojemeność , jaki model astry 2 , na co należy

> zwracac uwage przy kupnie używanego (tak ogółnie)

> Pozdrawiam Boogaloo

Kombi (ze względu na dzieciaki HB bedzie miał mały bagażnik).

Silnki: 1,4 16V lub 1,6 8V podobne parametry jazdy oraz obydwa można zagazować II gen.

1,6 16V - troszki mocniejszy ale wiecej spali.Zagazować można go II gen.

Napisano

Jeśli jeździsz spokojnie to bierz 1.6 8V. Jeśli natomiast lubisz dynamiczna jazdę to 1.6 16V. 1.4 16V sobie odpuść bo spalanie takie samo jak w 1.6 16V a dynamika mniejsza. Twinporty były ZTCP od 2004 roku w Polsce ale zagranicą były oferowane bodajże od połowy 2003 r. Co do gazowania to podejdzie instalka II generacji i nie będzie z nia problemu. Natomiast warto rozważyć IV generację gdyż cenowo jest to różnica ok 1000zł. a na plus przemawia brak utraty mocy.Do instalki II generacji musisz dołożyć emulator OBDII co podraża całą imprezę o ok. 250zł

Napisano

Kombi nie jest duzo dluzsza od hb - moze z 15cm, za to bagaznik sporo wiekszy. Ja mam 1.6 16v, po miescie na krotkich odcinkach (najczesciej 6-8km) przy spokojnej jezdzie spala 8 litrow - ogolnie auto calkiem mile jak na ta klase, tanie w utrzymaniu

Napisano

W Twojej sytuacji napewno kupiłbym KOMBI z silnikiem 1.6 8V chyba 84 KM(?) lub 1.6 16V 100KM. Ten pierwszy będzie tańszy w eksploatacji, łatwiejszy do zagazowania i cichszy. 16V będzie bardziej dynamiczny, a spalanie raczej podobne. Pod żadnym pozorem nie bierz silnika 1.4 bo będzie palił podobnie albo więcej i będzie dużo słabszy.

Diesel chyba odpada jeśli jeździsz tylko po mieście więc 1.6 8V lub 16V.

Jeśli jednak nie chcesz jednak KOMBI to ja wziąłbym HTB bo będzie bardziej praktyczny, sedan odpada bo jest brzydki (A II) i mało praktyczny zlosnik.gif

Pzdr.

Napisano

benzin tylko 1.6 16v i ewentualnie gaz nigdy 1.4 a dieselek to 1.7 cdti nie za mocny za bardzo ale ekonomiczny

Napisano

Ja jezdze sam bo rodizny jeszcze sie nie dorobilem a psa tez nei mam ... i wybralem CaraVana ... i to byl super wybor bo jak do tej pory to baaardzo zadodolony jestem z tego ... i walory uzytkowe (rower, narty, a i TV sie miesci) no i podoba mi sie nadwozie (oczywiscie w jedynym slusznym kolorze - czarny metalic) ... co do silnikow to mam 1.6 8v i jakos nie narzekam na brak dynamiki czy malo KM pod maska (do 5tys. obr krece, da sie jezdzic dynamicznie i wyprzedzac przy wiekszej predkosci tez - a jak sie nie da to znaczy ze sie nie da i nie ma co kombinowac na sile tylko poczekac)

> benzin tylko 1.6 16v i ewentualnie gaz nigdy 1.4 a dieselek to

> 1.7 cdti nie za mocny za bardzo ale ekonomiczny

893goodvibes.gif

Napisano

Koledzy !

W wątkach na temat spalania piszecie, że 1,6 16v 10 litrów w mieście musi spalić (nawet, jak lekka noga)

- a tu wszyscy doradzacie koledze, że 1,6 16v pali 8 litrów w mieście, i że pali tyle co 1,4 (co na to użytkownicy 1,4?).

Napisano

> Koledzy !

> W wątkach na temat spalania piszecie, że 1,6 16v 10 litrów w mieście

> musi spalić (nawet, jak lekka noga)

> - a tu wszyscy doradzacie koledze, że 1,6 16v pali 8 litrów w

> mieście, i że pali tyle co 1,4 (co na to użytkownicy 1,4?).

Spalanie 1.4 16V będzie zbliżone do 1.6 16V, a czasem nawet jest takie samo. Ja ze swojego doświadczenia wiem, że pali mi 9 l. LPG (100% miasto) i 7 l. LPG (80% trasa, 20% miasto-wiazd i wyjazd) waytogo.gif

To tyle jako uzytkownik 1.4 wink.gif

A co do głównego tetmatu to zdecydowanie kombi (własne doświadczenie z dzieckiem)i, bo sedan w wersji G to jakaś pomyłka (bez obrazy dla posiadaczy). zeby.GIF

Napisano

> Koledzy !

screwy.gif

Napisano

> jak masz dwojke dziecikow bierz bez wahania kombi. pozniej bedziesz

> sie cieszyl ze wszystko mozesz wziac a nie dokonywac wyborow. co

> zapakowac a co zostawic. to ze jest ona wieksze to fakt ale

> lepiej sie manewruje niz sedanem i troche lepiej niz htb. znam

> to z autopsji. ma poprostu lepsza widocznosc. silnik 16 lub 14

> zalezy od temperamentu- zurzycie w obu wersjach jest

> identycznea mozliwoas przejscia na gaz taka sama.

Witaj

Popieram!!! Bierz kombi i sie nie zastanawiaj.Sama jezdze 1.616V 100KM - Z16XE .... i jest super. Wczesniej wszyscy mi odradzali bo duzy i wogóle, a teraz nie zamieniłabym na inny smile.gif a nie móiąc o parkowaniu- w szczególności tyłem.Po prostu bajka- lekko i sprawnie...

ok.gifyay.gif

Napisano

> Koledzy !

> - a tu wszyscy doradzacie koledze, że 1,6 16v pali 8 litrów w

> mieście, i że pali tyle co 1,4 (co na to użytkownicy 1,4?).

eee... z16xe w budzie hb do 10 to moze dojdzie przy hardcore'owej jak na ten silnik jezdzie z klima non stop wink.gif przy delikatnej jezdzie 8 to nie problem... 1.4 pali podobnie, a czasem wiecej, bo ma slabszy dol

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.