Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mieszanie różnych zapraw, klejów, fug, tynków

Featured Replies

Napisano

Taka mixtura jak w temacie - czy to się nadaje do lepienia ubytków w ścianie?

Totalnie w losowych proporcjach.

Trochę tynku gipsowego - bo został, jakaś łopatka fugi, kleju do styropianu, kleju do gazobetonu - czy to się sprawdzi?

Na to oczywiście pójdą płytki, jest lepione tylko tyle, żeby dziury połatać.

Napisano

Wywal tynk gipsowy. Reszta, zwykle, jest na bazie cementu, więc powinna związać. Lepiej jednak nie łączyć tak różnych zapraw.

Napisano
19 godzin temu, exor napisał:

Taka mixtura jak w temacie - czy to się nadaje do lepienia ubytków w ścianie?

Totalnie w losowych proporcjach.

Trochę tynku gipsowego - bo został, jakaś łopatka fugi, kleju do styropianu, kleju do gazobetonu - czy to się sprawdzi?

Na to oczywiście pójdą płytki, jest lepione tylko tyle, żeby dziury połatać.

A nie lepiej w ubytki nawalić więcej kleju do płytek?

Napisano
1 godzinę temu, spad napisał:

A nie lepiej w ubytki nawalić więcej kleju do płytek?

Drożej i spory skurcz. Jeśli ma się takie resztki oparte na cemencie to i prawie darmo a jak zrobi się miks to i skurcz wypadkowymoże być mniejszy. 

Napisano
16 godzin temu, Joki napisał:

Drożej i spory skurcz. Jeśli ma się takie resztki oparte na cemencie to i prawie darmo a jak zrobi się miks to i skurcz wypadkowymoże być mniejszy. 

Zastanawiam się co to muszą być za ubytki, że dowalenie kleju do glazury to podnoszenie kosztu. Nie zakładam, że autor wątku ma wykuty otwór w ścianie na 5 cm głębokości i na wielkość kafla, że dowalenie wiadra kleju może mieć wpływ. Obstawiam, że to jakieś niewielkie ubytki i punktowe a nie na pół kafla, że trzeba kombinować.

Napisano
19 minut temu, spad napisał:

Zastanawiam się co to muszą być za ubytki, że dowalenie kleju do glazury to podnoszenie kosztu.

A ja rozumiem, że bez sensu wyrzucać jeśli coś się już ma...

;)

Napisano
36 minut temu, Joki napisał:

A ja rozumiem, że bez sensu wyrzucać jeśli coś się już ma...

;)

gorzej jak taka mieszanina nie będzie miała odpowiedniej nośności....wtedy za rok czasu będzie kolejny post...."odpadła płytka, czym ją wkleić"

jakby nie patrzeć ryzykowne jest mieszanie - fuga o ile nie jest zwietrzała to potrafi zastygnąć w pół godziny....jak się zachowa po zmieszaniu to nie wiadomo...

Napisano
3 godziny temu, 4thelement napisał:

ryzykowne jest mieszanie

Jeśli wszystko jest na bazie cementu i nie jest skamieniałe to nie ma ryzyka. Na pewno będzie nie gorsze niż zaprawa wypełniająca. Zapewne dużo wytrzymalsze. Tylko skurcz większy.

Napisano

Bez gipsu, można wymieszać. Szwagier tak obsadził skobel w piwnicy. Jak stwardniało to jak żelbet 😄

Napisano
  • Autor

Znalezione w internetach:

Jakich reguł należy przestrzegać przy stosowaniu wyrobów gipsowych?
  • gipsu nie można mieszać z cementem, gdyż szybko wiąże wodę z zaprawy uniemożliwiając twardnienie cementu,
  • gips korodując oddziałuje na metale, dlatego w miejscach styku z tym materiałem powinny one być pokryte powłokami ochronnymi,
  • podczas przygotowywania zapraw gipsowych, gips należy wsypywać do wody a nie odwrotnie, co zapobiega powstawaniu twardych bryłek,
  • naczynia do przygotowywania zaprawy należy wymyć po każdym opróżnieniu, gdyż resztki starej zaprawy przyspieszają krystalizację nowego zaczynu.
Napisano

Tak naukowych uzasadnień nie znałem, jak dla mnie źle się to mieszało i wychodziły jakieś grudy, więc nie dawałem później. 

Też mi zostały resztki cementu i kleju do płytek, uzupełniałem ubytki w kotłówni, gdzie nie musiało być ładnie. Zaprawa trzyma już 2 rok i nic się nie dzieje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.