Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaka spawarka po raz kolejny plus inne gadżety

Featured Replies

Napisano

Chciałbym kupić spawarkę aby głównie nauczyć się dobrze spawać, coś czasem sobie zmontować- jakiś stelaż, ściągacz czy pomóc w wykręcaniu urwanej śruby. Dużo majsterkuję przy samochodach ale zasadniczo blacharki nie zamierzam robić, może w wyjątkowych sytuacjach. Po jakimś czasie chciałbym być może od czasu do czasu pospawać coś komuś za parę groszy. Doświadczenia mam niewiele, wiedzy teoretycznej prawie nic, najwięcej jest zapału. Kiedyś tam sobie jakiś kawałek podłogi wymieniłem czy pospawałem połamane fotele ale była to na pewno robota mało profesjonalna.

Sprzęt raczej obsługujący MMA, MIG/MAG, TIG aby podszkolić się we wszystkim co popularne. Zabezpieczenie prądowe na zasilaniu mam póki co 13A i przez najbliższy rok nie ma szans na poprawę, potem może być lepiej ale nadal będzie jedna faza. I tu bym prosił też o opinie na ile jestem z tym w stanie coś osiągnąć.

Sprzęt chyba chcę Magnum bo tyle już wyciągnąłem wniosków z poprzednich wątków, które się tu pojawiały i z tego co wyczytałem na innych stronach.

Do tego będę potrzebował maskę i nie wiem co tam jeszcze, też poproszę o wskazówki co warto kupić na poczatek aby nie przerywać zabawy w połowie pierwszego dnia.

Dzięki z góry za podpowiedzi

Napisano

Czyli w zasadzie sprzęt już sam wybrałeś. ;)

Nie wiem jak sprawdzają się kombajny, szczególnie te tanie.

Obecnie mam na stanie TIG/MMA, przydałby się migomat do cienizny bo jest zwyczajnie wygodniejszy.

Migomat jest również najprostszy jeśli chodzi o spawanie.

Do podgrzewania zapieczonych śrub można wykorzystać tiga, MMA czy migomat się nie nada bo od razu leci materiał.

MMA nie jest wcale łatwe ale zaletą jest prostota, czasem gdzieś dojdziesz tylko elektrodą a jak mam coś pokleić w ogrodzie nawet mi się nie chce butli turlać.

Wszystko zależy ile tego spawania będziesz miał... Ja ze swojej spawarki jestem zadowolony ale spawam sporadycznie.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Cinek napisał:

Czyli w zasadzie sprzęt już sam wybrałeś. ;)

Nie wiem jak sprawdzają się kombajny, szczególnie te tanie.

Obecnie mam na stanie TIG/MMA, przydałby się migomat do cienizny bo jest zwyczajnie wygodniejszy.

Migomat jest również najprostszy jeśli chodzi o spawanie.

Do podgrzewania zapieczonych śrub można wykorzystać tiga, MMA czy migomat się nie nada bo od razu leci materiał.

MMA nie jest wcale łatwe ale zaletą jest prostota, czasem gdzieś dojdziesz tylko elektrodą a jak mam coś pokleić w ogrodzie nawet mi się nie chce butli turlać.

Wszystko zależy ile tego spawania będziesz miał... Ja ze swojej spawarki jestem zadowolony ale spawam sporadycznie.

Sprzętu nie wybrałem, jedynie wiem jaki ma to być producent- o ile nikt mi zaraz nie wybije z głowy. Byłem na www, przeglądałem ofertę spawarek ale za cholerę nie wiem co je tak naprawdę różni i co warto kupić do mojego majsterkowania. Są różne parametry, jakieś dodatkowe opcje, o których nie miałem pojęcia i finalnie nie wiem co jest potrzebne a co można olać.

Spawania niby nie będzie dużo, najwazniejsze to zdecydowanie poprawić swoje umiejętności oraz jak już przyjdzie coś zrobić to mieć do tego odpowiednie narzędzie. W ogóle lubię inwestować w użyteczne wyposażenie warsztatowe, więc to też jakaś wskazówka.

No i dzięki za odpowiedź, od długiego czasu czytam jak postępują Twoje przygody ze spawaniem, jakie masz spostrzeżenia i co odkrywasz. Myślę, że w moim przypadku dużo właśnie będzie się pokrywało z Twoimi doświadczeniami i cenię sobie takie wskazówki :ok:

Napisano
9 godzin temu, Igorek napisał:

Chciałbym kupić spawarkę

Mam i zwykłą transformatorową i automat spawalniczy.

Spawanie MMA uważałem za proste i bezproblemowe, dopóki nie zacząłem umiejętnie spawać półautomatem MIG/MAG.

Minusem MMA jest duże przegrzewanie materiału i duża ilość gazów, która wyklucza pracę w pomieszczeniach zamkniętych.

Praktycznie wykorzystuję ją tylko do spawania jakiś grubych elementów konstrukcyjnych - doskonale przetapia materiał.

Pólautomat spawalniczy to poezja. Można spawać elementy cienkościenne [np. profile - spawarka tylko dziur narobia]

Przy odpowiednim nastawie prędkości drutu i natężenia prądu też ładnie przetapia. I odwrotnie. plując drutem można zaspawać dziury.

Można manipulować gazem osłonowym, aby modyfikować wygląd spoiny.

Można pracować w pomieszczeniach zamkniętych ze względu na dużo niższą ilość gazów.

Mając obydwa urządzenia dużo częściej sięgam po Migomat.

Edytowane przez lessero

Napisano

Przy 13A na jednej fazie, to obawiam się, że nie masz szans spawać. 16/20A musi być.

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, mayster_tcz napisał:

Przy 13A na jednej fazie, to obawiam się, że nie masz szans spawać. 16/20A musi być.

No może, (ale to nie wiadomo) może dałoby się podnieść do 16A. Ewentualnie rozważam wejście w układ z kimś, kto ma więcej w garażu :hmm:

• 2 tygodnie później...
Napisano

Udało ci się coś zdecydować w temacie spawarki? Też potrzebuję coś do użytku domowego. Samochodu raczej spawał nie będę więc chyba spora cena za Mig/Mag odpada. Ewentualnie drut samooslonowy bo taki polautomat można dostać w cenie spawarki inwertorowej. Tylko czy ktoś użytkuje coś takiego? 

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, smithski napisał:

Udało ci się coś zdecydować w temacie spawarki?

Niestety nie, temat jak widać umarł a ja póki co nie mam czasu aby rozpocząć szukanie z innych źródeł.

Wytarczyłoby aby kilka osób rozmarzyło się i napisało: "gdybym miał wolną gotówkę, to kupiłby model AAA firmy BBB z funkcjami CCC i DDD. Opcje EEE oraz FFF sobie daruj bo są mało potrzebne lub w inny sposób niewskazane." 8-)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Najpierw postaraj się o prąd, bo co z tego, że będziesz miał urządzenie, ale go nie uruchomisz... :)

Napisano

Dobrze: miałem trochę gotówki więc kupiłem Sherman 201P AC/DC. Jest to tig z funkcją spawania elektrodą otuloną. Nadal nie mam migomatu ale przy takiej ilości spawów jakie czynię przy domu nie ma to sensu.

Lecę na zabezpieczeniu 16A na jednej fazie i czasem to mało. :phi:

Jeśli chodzi o migomat to szukałbym kierując się zapytaniem cena+długa gwarancja+ serwis blisko i tyle.

Napisano

Butla w garazu nic nie zrobi, nie wybuchnie, jako oslony uzywa sie CO2.

Miałem  doczynienia z Migomatem z funkcją spawarki marki Magnum i nie polecam, cienkich blach nie dało się pospawać, paliła. Może ten egzemplarz był taki, bo to wszystko china. Byla to wersja bez transformatora tylko z elektornika, która go zastępuje.

Druga spawarka do popularny Bester na 230 / 400V, na nim na 1 fazie pierwsze dwa zakresy mocy nie spawają a na 3 cienkie blachy pali.

Ja osobiście mam Esaba na 3 fazy 230A i idzie nim spawać, chociaż mam wrażenie , że znajomego Bester ( ok. 350A ) ma lepszą regulację i łatwiej do ustawić nawet pod ciensze blachy jak rura samochodowa.

Napisano

Mam znajomego który używa trzech tańszych Besterów zawodowo do blach i nie narzeka. Może kiepski egzemplarz trafiłeś.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.