Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zasilacz do taśmy LED

Featured Replies

Napisano

Czy taśmę LED można zasilić z dowolnego zasilacza prądu stałego którego moc i napięcie wyjściowe jest zgodne z parametrami taśmy czy jednak musza to być jakieś dedykowane wynalazki.

Zastanawiam się czy EDR-120-24V będzie ok czy trzeba szukać czegoś innego. Potrzebuje akurat zasilacza na szynę DIN..

Krawiec

Napisano

Możesz z dowolnego, stabilnego byle moc i napięcie się zgadzało.

Ja zawsze zasilacze trochę przewymiarowuje. Jak potrzebujesz np. 30W, daje oczko wyżej np 42 lub 50W zależy jakiego producenta jest zasilacz. Robię tak bo kolega zaawansowany w elektronikę tak mi kiedyś podpowoedzial.

Napisano

Moc można dać większą. Tylko bez przesady bo zasilacz impulsowy kilka kW może nie wystartować obciążony 1W.

;)

Napisano

Można dowolny, tylko aby moc była z lekkim zapasem. No i nie pomylić z transformatorem, bo mi się zdarzyło, był w takiej samej obudowie i nie sprawdziłem co to. LEDy dwa lata mi słabiej świeciły pod szafką :phi:

Napisano

Mam pytanie o taśmy LED? 

Mam je w kuchni i parę pojedynczych jest już wypalonych. Chciałbym je wymienić. Oczywiście zasilacz itp. wszystko jest więc chciałbym tylko wymienić samą taśmę.

I teraz pytanie.. może głupie ale nie znam się, a mianowicie czy tę taśmę można dociąć na żądany wymiar? Zapewne tak bo inaczej byłoby to bez sensu ;]

Rozumiem, że zapewne jak sobie dotnę, to tylko lutuję kabelki do niej i tadam.. świeci. 

Zgadza się?

Napisano
14 minut temu, volkov napisał:

Mam pytanie o taśmy LED? 

Mam je w kuchni i parę pojedynczych jest już wypalonych. Chciałbym je wymienić. Oczywiście zasilacz itp. wszystko jest więc chciałbym tylko wymienić samą taśmę.

I teraz pytanie.. może głupie ale nie znam się, a mianowicie czy tę taśmę można dociąć na żądany wymiar? Zapewne tak bo inaczej byłoby to bez sensu ;]

Rozumiem, że zapewne jak sobie dotnę, to tylko lutuję kabelki do niej i tadam.. świeci. 

Zgadza się?

Najczęściej na taśmie jest narysowane miejsce, gdzie można ciąć - zwykle co 3 diody. I tak, lutujesz tylko kabelki (polaryzacja!) w odpowiednie miejsca na taśmie. Oczywiście zakładamy, że napięcie taśmy jest to samo, moc też nie będzie ponad możliwości zasilacza.

Napisano
38 minut temu, Kysior napisał:

Najczęściej na taśmie jest narysowane miejsce, gdzie można ciąć - zwykle co 3 diody. I tak, lutujesz tylko kabelki (polaryzacja!) w odpowiednie miejsca na taśmie. Oczywiście zakładamy, że napięcie taśmy jest to samo, moc też nie będzie ponad możliwości zasilacza.

Dzięki.

A jaką taśmę kupić aby była dobra jakościowo i wytrzymała dłużej. Są jakieś dobre firmy co to robią? Bo na allegro rozpiętość cenowa jest spora. 

Te osłonki na taśmy też chcę wymienić bo zżółkły w miejscach gdzie były diody. 

Napisano
8 godzin temu, volkov napisał:

Mam pytanie o taśmy LED? 

Zgadza się?

Pytanie gdzie się popaliły, jak w różnych miejscach to trochę upierdliwe. Zwykle taśmy mają nadruki z miejscem do cięcia co 5 lyb 10cm, można odciąć i dolutować - choć nie jest to proste, bo taśma jest cienka, wiotka i łątwo ją popalić. Przy krótszym odcinku jak się da wymieniłbym całą taśmę. Jeżeli będziesz sztukował i nie masz starej taśmy na zapas, to zwróć uwagę żeby kupić tasmę na tych samych diodach i barwie, żeby tak samo świeciła.

Edytowane przez sherif

Napisano
18 godzin temu, volkov napisał:

Dzięki.

A jaką taśmę kupić aby była dobra jakościowo i wytrzymała dłużej. Są jakieś dobre firmy co to robią? Bo na allegro rozpiętość cenowa jest spora. 

Te osłonki na taśmy też chcę wymienić bo zżółkły w miejscach gdzie były diody. 

To jest ciężkie pytanie. Jest tego tyle na rynku a ceny za teoretycznie to samo od kilku do kilkudziesięciu złotych za metr. 

Ostatnio majstrując oświetlenie robiłem coś na taśmach za prawie 30 dychy... świecą... i tyle.. Teraz zamówiłem coś za 10... zobaczymy. 

Krawiec

Napisano
18 godzin temu, sherif napisał:

Pytanie gdzie się popaliły, jak w różnych miejscach to trochę upierdliwe. Zwykle taśmy mają nadruki z miejscem do cięcia co 5 lyb 10cm, można odciąć i dolutować - choć nie jest to proste, bo taśma jest cienka, wiotka i łątwo ją popalić. Przy krótszym odcinku jak się da wymieniłbym całą taśmę. Jeżeli będziesz sztukował i nie masz starej taśmy na zapas, to zwróć uwagę żeby kupić tasmę na tych samych diodach i barwie, żeby tak samo świeciła.

Popaliły się pojedyncze diody i nie obok siebie. Ale jak będę zmieniał, to raczej całą taśmę. Nie będę się bawił w sztukowanie. 

Teraz mam światło o barwie ciepłej, a zastanawiam się nad neutralną. Ma ktoś takie i może się wypowiedzieć jak to świeci?

Napisano
18 godzin temu, volkov napisał:

Popaliły się pojedyncze diody i nie obok siebie. Ale jak będę zmieniał, to raczej całą taśmę. Nie będę się bawił w sztukowanie. 

Teraz mam światło o barwie ciepłej, a zastanawiam się nad neutralną. Ma ktoś takie i może się wypowiedzieć jak to świeci?

Prawidłowo.

Naturalne też są różne, mam taką w korytarzu i jest ok - tak jak światło dzienne.

Napisano

Polecam paski firmy RGB TECHNIK dostępne w sieci hurtowni elektrycznych GRODNO. 

Instaluje takie od przeszło 2 lat,  wszystko cały czas świeci 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.